U ovom tekstu pokusacemo da vam odgovorimo na jedno vrlo bitno pitanje koje glasi:

Kako i koliko naplatiti svoje usluge??

Imajte na umu da poslodavac nikada ne sme dozvoliti sebi da sakriva informacije o naplacivanju usluga od svojih klijenata. Komunikacija i poverenje izmedu mušterije i osobe koja joj odrerdenu uslugu pruža, u ovom slucaju – ovlašcenog freelancera, uvek moraju biti na visokom nivou, najviše zbog toga jer je to jedan od glavnih faktora uspešnog poslovanja.

Za razliku od ranijih vremena, danas klijenti imaju tu slobodu i pravo da budu ukljuceni u proces vrednovanja vaših usluga.

Pre donošenja odluke o ceni vaših usluga, dobro proucite sledece savete:

Kako poslujete? Na koji nacin želite da prodajete vašu uslugu?

Kao samostalni biznismeni – feelanceri, vec ste se odlucili za to da ne želite da neko posreduje izmedu vas i vaših klijenata, i samim tim obavlja posao prodaje umesto vas. Iskljucivanje posrednika neretko predstavlja prednost u poslovanju.

Kao prvo, direktan kontakt sa klijentom omogucava bržu prodaju usluga. Zatim, stabilizuje komunikaciju izmedu klijenata i vas, a samim tim, upravo ste vi u mogucnosti da im date što veci broj saveta vazanih za izbor i korišcenje usluga koje pružate, jer u tome ste svakako strucniji od bilo kog posrednika.

Kako odrediti cenu necega za šta niste sigurni šta to uopšte predstavlja?

Imajte na umu da vam klijenti nece baš uvek objasniti šta tacno žele. Neki klijenti vam mogu doci sa vec u napred pripremljenim i striktnim instrukcijama o tome šta tacno ocekiju od vas, dok postoje klijenti cije su instrukcije ipak previše neodredene i nejasne.

Bez obzira na nacin na koji ce vam klijent predstaviti svoje želje, oni ipak ne znaju tacno kako da dodju do svog cilja i zato ste im potrebni vi kao strucnjaci u toj oblasti. Oni mogu znati otprilike kako se to radi i poznavati osnovne korake vašeg posla, ali detalji ostaju na vama. A upravo poznavanje tih detalja predstavlja najveci deo posla, i to je ono što se naplacuje.

Najveci problem koji se javlja prilikom odredivanja cena projekata je to što se predlozi istih daju na samom pocetku rada. Poslodavci i klijenti cesto nisu u mogucnosti da se cuju ili sretnu više od dva-tri puta kako bi što bolje razradili ideju, tako da je predlaganje pocetne cene na samom startu cesto jako teško, poput ciljanja u mraku.

Da bi što lakše prešli preko ovog problema, mnoge firme i freelanceri pre pocetka rada izdaju predracun. S druge strane, postoje strucnjaci koji to nikako ne preporucuju.

Pregovarajte sa klijentom!

Neminovno je da pregovori s klijentima cesto rezultiraju u njihovu korist. Zato, potrudite se da pregovori idu u onom smeru u kom ste oboje na dobitku. Koliko god bilo teško da se ponekad dode do sporazuma, to ipak nije nemoguca misija.

Razumna cena i visina troškova predstavlja cesto vrlo subjektivno pitanje. Klijenti ocigledno nisu strucnjaci u tome za šta vas angažuju i samim tim ne poznaju tržište i nacin na koji ono funkcioniše. Ponekad im se vaše usluge mogu ciniti preskupe iz cistog neznanja ili zbog poredenja sa cenama koje su važile pre nekoliko godina. Drugi problem se ogleda u tome što je vrednost krajnjeg proizvoda isto subjektivna.

Poenta je u tome što oni u suštini traže odgovor na pitanje: „koja je cena najrazumnija?“, a vaš je posao da im date što bolji odgovor.

Kako vaš budžet utice na odredivanje cena?

Budžet je jedna od osnovnih karika prilikom odredivanja cena. Problem je u tome što klijenti cesto ne žele da otkriju visinu budžeta sa kojim raspolažu, a vama je, kao izvršiocima usluga, potrebno to da znate.

Ali, budite pošteni prema klijentu! Svoju uslugu naplacujte u skladu sa njenom pravom cenom, a ne prema maksimalnoj raspoloživosti klijentovog budžeta.

Budžet mnogo otkriva o klijentu i samom projektu. Visina budžeta mora biti u skladu sa tim koliko je projekat zapravo važan klijentu i koliko mu ozbiljno pristupa. Cesto pomocu budžeta kojim raspolažete možete da se odlucite da li da prihvatite zadatak ili ne.

Ako klijenti nisu sigurni u to koliki budžet trebaju da vam stave na raspolaganje, pokušajte da im date primere slicnih projekata koje ste ranije radili i tako im ukažete na budžet koji vam je potreban.

Pitanje budžata sa sobom povlaci pitanje iskrenosti i otvorenosti izmedu klijenata i vas, i upravo zato vam preporucujemo da budete zaista pažljivi.

Naplacujte onoliko koliko vaša usluga realno vredi!

Budite pošteni prilikom naplacivanja vaših usluga! To je osnovni savet koji vam možemo dati! Udvostrucavanje ili utrostrucavanje cena cesto može proci neprimetno, ali neminovno je da vam to na dalje staze nece doneti ništa dobra.

Kada odredujemo cenu projekta mi ne vrednujemo samo ono što znamo o projektu, vec i detalje koji nam nisu u napred poznati.

Kako bi ste što približnije odredili konacnu vrednost proizvoda, držite se sledece formule:

Zadatak x Vreme x Cena = Vrednost

Pod Vremenom ovde podrzumevamo vreme koje nam je potrebno da izvrišmo zadatak, što znaci kompleksnost samog zadatka i naš trud prilikom izvršavanja istog, dok pod Cenom podrazumevamo tarifu koja je vec unapred odredena na tržištu.

Odredite nacin na koji cete naplacivati svoj rad!

 • Odredite svoju cenu po satu!

Mnogi freelanceri nemaju tacno odredenu cenu za rad po satu. Velik broj njih uopšte ni ne naplacuju svoje usluge na taj nacin.

Ako vodite takav posao da svoje usluge možete naplatiti po satu, uradite to. Naplacivanje po projektu cesto može dovesti do finansijskog gubitka.

Naravno, nisu za sve radnike uslovi isti. Neki od vas rade u mestima gde je zarada veca, gde ima više posla, a samim tim je i cena za vaš rad veca. Postoji mnogo faktora koji determinišu kako uslove za vaš rad, tako i nacin na koji možete naplacivati vaše usluge. Zato vam savetujemo da se na pocetku rada što bolje upoznate sa tržištem u koje želite da pristupite, njegovim pravilama i granicama.

 • Koje su prednosti naplacivanja po satu u odnosu na naplacivanje po završenom projektu?

U osnovi postoje 4 nacina naplacivanja usluga: po satu, po projektu, po danu i prema avansu (depozitu). Prva dva su daleko uobicajnija, pa cemo se fokusirati na njih.

Naplacivanje po projektu smo vam objasnili na pocetku teksta kada smo pricali o odedivanju cena. Radi se o sledecij taktici: vi se upoznate sa projektom, odredite optimalnu cenu, dogovorite se sa klijentom o uslovima rada, izvršite zadatak i naplatite uslugu. U najvecem broju slucajeva, neko mora biti u gubitku – klijenti, ako su platili uslugu više nego što ona zapravo vredi ili radnici, ako nisu dobro iskoristili budžet koji im je na raspolaganju.

Naplacivanje po satu u mnogim strukama nosi lošu reputaciju, ali u odnosu na prethodni tip naplacivanja ima jednu izrazitu prednost koja se ogleda u tome što je klijent taj koji ima kontrolu nad izvršavanjem rada. Ukoliko se zadatak uspešno završi u kracem roku, on ce platiti manje. U ovom slucaju, klijent i freelancer moraju biti u konstantnom kontaktu, što u velikoj meri doprinosi efikasnosti rada.

Šta može podici cenu vaših usluga?

Zbog cega su neke usluge skuplje od drugih? Šta ih to izdvaja od ostalih i po kojim kriterijumima možete podici vrednost vašeg rada? Odgovorite sebi na ova pitanja i na osnovu njih odredite jedinstvenu cenu za vaš proizvod. Samim tim, bicete u mogucnosti da svojim klijentima odgovorite na pitanje zašto mislite da vaš proizvod vredi više od konkutentskih.

 • Pogadanja sa klijentima

Pogadanje sa klijentima cesto može dovesti do visokih ponuda. Cesto ocekivanja klijenata mogu uticati na odluku freelancera o tome da li ce prihvatiti zadatak ili ne. Budite jasni u vezi svojih ocekivanja i ciljeva u vezi svakog projekta.

 • Dadatne usluge

Razumevanje dodatnih usluga poslodavaca je vrlo važno. Na taj nacin i vece firme i individualci mogu vrlo lako profitirati. Dodatne usluge se trebaju ceniti na osnovu ciljeva odredenih projekata i vašeg poslovanja uopšte.

 • Iskustvo

Opšte uzeto, radnici sa iskustvom su uglavnom bolje placeni od onih radnika koji su novi u poslu. Ukoliko imate radnike koji imaju manje iskustva od vas, vrlo je važno da im ponekad zadajete znacajne poslove. To može poboljšati efikasnost vaše firme, a samim tim i komunikaciju sa vašim osobljem. Ako ste kao iskusni radnik na glasu kao dobri u svojoj branši, trudite se da ne iznevarite svoje klijente, jer upravo vas oni mogu dovesti do buducih i potencijalnih mušterija.

Zapamtite: iskrenost i otvorenost sa klijentima vam mogu otvoriti vrata uspešnog poslovanja i samim tim, dici vaš posao na zavidni nivo.

48 Responses to “Osnovni saveti koji će vam pomoći prilikom formiranja cena vaših usluga!”

 1. Dosta dobar tekst. Jedno bih dodala, barem se kod mene to ispostavilo kao najznacajnije.
  A rezime bi bio sledeci:
  * klijent uglavnom ne zna sta hoce, i ne zna sta moze
  * kada se vec ugovori posao, on tek tada pocne da se interesuje za to sto ce dobiti, i tada pocinje o tome da prica
  * onda dolazi do sledeceg: “ja sam cuo/cula da moze i ovo, a kako bi bilo da imamo i to, da se uradi i tako …i tako dalje” naravno, uvek morate saslusati, i uzeti u obzir to sto on/ona prica
  * i naravno da sve MOZE – ali pitanje je KOLIKO TO U TOM SLUCAJU KOSTA?
  * onda dolazim do onoga da se povecava obim posla,
  * zato za mene najvaznije prilikom rada na ma kom freelance poslu je pisanje dokumenta koji ce imati prosto popis sta se radi, u kom vremenu se isporucuje, koliko kosta i potpis klijenta da se sa time slozio, ukoliko zeli ma koje promene, a to naravno utice na gore napisano “Zadatak x Vreme x Cena = Vrednost” onda mozemo imati dobre poslovne odnose i jedino tada kvalitetan odnos sa klijentom.
  Po srpskom koliko para toliko muzike.

 2. Svakako podržavam ideju da se insistira na što jasnije deklarisanim delovima projekta i cenama za svaki izvršeni posao. Često je to teško jer klijent “ne zna šta hoće”, ali deo našeg posla kao freelancera jeste da već u inicijalnim razgovorima “izvučemo” što više informacija iz klijenta i predložimo adekvatna rešenja za njegove probleme.

 3. Hyon Winkey says:

  Hey, you used to write magnificent posts, but the last several posts have been kinda lackluster… I miss your tremendous articles. Past few posts are just a little bit out of track!

 4. This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Thanks!

 5. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thanks, I will try and check back more often. How often do you update your website?

 6. Un Derman says:

  As a site owner I believe the material here is reallygreat. I appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck..

 7. I was pretty pleased to find this web site. I want to to thank you for your time due to this wonderful read!! I definitely really liked every bit of it and i also have you saved to fav to check out new things in your site.

 8. You should be a part of a contest for one of the greatest sites on the net. I’m going to recommend this blog!

 9. Sandi Sina says:

  Spot on with this write-up, I really think this site needs much more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the info!

 10. I used to be able to find good info from your blog posts.

 11. I blog frequently and I truly thank you for your content. This article has really peaked my interest. I am going to bookmark your blog and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed as well.

 12. Rea Mazzei says:

  Greetings! Very useful advice within this post! It is the little changes that produce the most important changes. Thanks for sharing!

 13. Julian Grewe says:

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article plus the rest of the website is also very good.

 14. Howdy! I could have sworn I’ve visited your blog before but after looking at many of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely delighted I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 15. KelUnagueta says:

  Cheap Propecia France Buy 25mg Viagra Online Viagra Soft Tabs Bestellen

 16. KelUnagueta says:

  Cephalexin 500 Mg Side Effects buy viagra online Levitra Sans Effet

 17. KelUnagueta says:

  Priligy Dapoxetine Side Effects viagra purchase isotretinoin without rx

 18. KelUnagueta says:

  Cialis Rythme Cardiaque cialis price Levitra Dosage 20mg

 19. Chaspiemia says:

  Kamagra Holland viagra Priligy 60 Mg Tablets

 20. KennHisy says:

  Acheter Viagra Pfizer France online pharmacy Ordine Kamagra

 21. DavBregela says:

  Propecia Generika 1mg viagra Prix Xenical En Suisse

 22. KelUnagueta says:

  Side Effects Of Zithromax generic cialis Over Counter Viagra Alternative

 23. Chaspiemia says:

  Cialis Powder viagra Keflex And Being Pregnant

 24. KennHisy says:

  500 Mg Cephalexin Capsules cialis Dutasteride Where To Buy By Money Order Shop

 25. DavBregela says:

  Pharmacies.Canada viagra Cephalexin Directions Side Effects

 26. DavBregela says:

  Zithromax For Pyelonephritis generic cialis Estrogen Without A Prescription

 27. DavBregela says:

  Viagra 35 Ans viagra Is Cialis Cheaper Than Viagra

 28. KelUnagueta says:

  Viagra 50mg Kaufen cialis Propecia Generic India Propecia Levitra

 29. Chaspiemia says:

  Baclofene Ethypharm cialis buy online 20 Mg Nolvadex Pct

 30. KennHisy says:

  Cialis E Controindicazioni cialis Amoxicillin Flavor

 31. DavBregela says:

  Can Amoxicillin Cure Syphilis generic cialis Amoxicillin For Throat Infection

 32. DavBregela says:

  Avalide cialis Interactions Amoxicillin Betaseron

 33. Chaspiemia says:

  Se Puede Comprar Levitra Sin Receta Medica viagra Kgr 100 Kamagra

 34. KelUnagueta says:

  Priligy Generico En Farmacias online pharmacy Kamagra Reviews

 35. Migubionorie says:

  Achat De Viagra Anglais Amoxil Ampicillin Anti online pharmacy Pharmacy World Canada Reviews Cheap Synthroid No Prescription

 36. Migubionorie says:

  Isotretinoin 10mg Discount Ups Without Perscription With Free Shipping Amoxicillin Cocaine Products Dairy Amoxicillin cialis Comprar Levitra Mas Barata

 37. Migubionorie says:

  Where Can I Buy Cipro In Uk viagra How To Take Amoxicillin 1000 Mg

 38. Migubionorie says:

  Viagra Vasodilatador Isotretinoin Price Find On Line Forum Cialis Acquisto generic levitra no prescription Cipro And Keflex Where Can I Buy Cheap Flagyl In Carrollton Propecia Minox Rogaine

 39. Migubionorie says:

  Levitra Cuando Tomar levitra vs viagra vs cialis Propecia Effectiveness Testicular Pain

 40. Migubionorie says:

  Will Propecia Stop My Hair Loss Buy Xenical Without Rx viagra Lioresal Generique 25mg Compre Viagra Paroxetina E Alcool

 41. Migubionorie says:

  Mail Order Isotretinoin Mastercard Buy Propecia Super Active Plus Buy Kamagra Next Day Delivery generic viagra Priligy Modo De Empleo Vente De Viagra Sans Ordonnance Super Kamagra Gunstig

 42. Migubionorie says:

  Dapoxetine Purchase buy viagra online Minocycline Vs Amoxicillin

 43. Migubionorie says:

  Comprar Cialis Quito Clomicalm Onit At Canadian Pharm levitra from canada Levitra Oro 10 Mg Prezzo

 44. Migubionorie says:

  Propecia Once Per Day Levitra Generic India viagra cialis Kamagra Dosis Sildenafil 100 Mg Viagra Umsatz 2010

 45. Migubionorie says:

  Clobetasol France In Internet Free Doctor Consultation vardenafil 20 mg.no prescription On Line Canadian Pharmacies

 46. Migubionorie says:

  Viagra For Sale Cannada levitra pills How Long Does Cialis Professional Last

 47. Migubionorie says:

  Vendita Viagra E Cialis Viagra Rezeptfrei Aus Deutschland viagra Can Amoxicillin Cause A Migrane Amoxicillin Clav Er

Leave a Reply