Ovaj put pozabavičemo se pitanjem koje ste sigurno sebi postavili mnogo puta u toku svoje freelance karijere, a to je: “Da li da radim sam ili sa partnerom?”

Postoji par jakih argumenata u korist toga da biste trebali da nađete partnera, a oni se najviše oslanjaju na ukrštanje različitih sposobnosti i jakih tačaka sa obe strane, postojanje drugog para očiju i ruku, a da ne pominjemo da rad u paru često može biti mnogo zabavniji.

Sa druge strane (da, u našem svetu sve teme imaju nekoliko strana), postoje jaki argumenti zašto ne biste trebali da nađete partnera i oni su, takođe, vrlo jasni: partner zadržava polovinu posla (pa tako i zarade) za sebe, ne možete uvek biti uz njega, a najviše od svega – kada dvoje različitih ljudi rade zajedno isti posao, veće su šanse da zabrljaju.

Dakle, šta biste stvarno trebali da uradite? I još bitnije pitanje – da li je partnerstvo tako dobra ideja?

Hajde da pregledamo sve moguće opcije pa da razmislite o tome….

Partneri – dobri i loši

Kada su partnerstva dobra, ona zaista jesu dobra. I to po svim parametrima i za sve učesnike u partnerstvu. Pokazatelji da je vaše partnerstvo dobro su sledeći: vi dobro radite zajedno, dobar ste tim, međusobno se hvalite i podržavate, svojim umećem nadoknađujete slabosti onog drugog, usmeravate se i gurate jedno drugo na pravi put, te na taj način lakše napredujete u poslu. Povrh svega, da biste radili tako dobro zajedno, vi i vaš partner morate biti ne samo poslovno usklađeni, već dobro društvo jedno drugom.

Ali, ako jednom zaškripi, teško ćete se vratiti na stari put. Kao i u ljubavi, potrebno je vreme kako bi se sasvim običan dvojac pretvorio u čvrst i jak tim, ali potreban je samo jedan nezgodni momenat kako bi sve palo u vodu. Ili bar krenulo silaznom putanjom. Ukoliko vi i vaš poslovni partner imate sve više nesuglasica oko toga kako posao treba da se vodi, ukoliko više odmažete jedno drugome nego što zaista pomažete, ukoliko vam teško pada vreme provedeno zajedno, to jednostavno znači da tako više ne ide i da (makar na poslovnom planu) treba da se rastanete. Sigurno ne biste želeli da vaš odnos sa partnerom utiče na vaš poslovni uspeh, te da vam dozlogrdi i sama pomisao na isti posao i karijeru u toj sferi poslovanja.

Kako pronaći pravog partnera?

Prvi korak prilikom osnivanja partnerstva jeste da nađete pravog partnera za vas. Ili bar da postanete sigurni da je osoba čije učešće u poslovanju razmatrate, zaista adekvatna za tu poziciju.

Realno gledano, kada već dođete do te faze u kojoj aktivno razmišljate o mogućnosti osnivanja partnerstva sa još jednim freelancerom, verovatno već i sami imate neku određenu osobu na umu. Postoje dva osnovna razloga za to. Prvi je to što vam se ta određena osoba sviđa (u poslovnom smilsu, naravno, još smo vam davno rekli da emocije i posao i ne idu baš ruku pod ruku), drugi razlog se odnosi na to da vi od te osobe možete imati mnogo koristi. Ali, koji god da je razlog, vi sigurno već znate koga to želite, ali više od svega biste voleli da znate da li je ta osoba prava za vas i koje su šanse da vaše partnerstvo zaista uspe.

Pitanja koja ćemo vam postaviti su jednostavna i direktna, a istovremeno vas mogu dovesti do odgovora na pitanje koje vas muči. Zato, budite iskreni sami sa sobom (pa tako i sa dotičnim potencijalnim kolegom) i dobro razmotrite zaključke do kojih ćete doći i koji će vam definitivno pomoći prilikom donošenja konačne odluke. Dakle, pitanja su sledeća:

 • Da li se vi i vaš potencijalni partner slažete oko osnovnih stvari vezanih za posao kojim se bavite?
 • Da li oboje posedujete veštine, kvalitete i kontakte koji će vam biti od koristi u daljem radu?
 • Da li dobro radite u tandemu?
 • Da li i jedno i drugo imate dovoljno vremena koje biste mogli da odvojite za rad u timu? (Drugim rečima, da li biste mogli da uskladite svoje obaveze tako da vaši odvojeni projekti budu komplementarni u tom smislu i da tako na adekvatan način organizujete svoje radno vreme kao partneri)

I to je to – četiri jednostavna pitanja koja dovode do četiri krucijalna odgovora. Ipak, od izuzetnog je značaja da odgovor na sva ponuđena pitanja počinje sa „DA“ (i da isključite ono nezgodno „ALI“). Ukoliko ste na sva pitanja odgovorili pozitivno, vreme je da pređete na sledeći korak.

Mudro oblikujte, a zatim i odmerite svoja očekivanja

Ukoliko budete bili te sreće da nađete i odaberete pravog partnera za vas, istovremeno morate biti sigurni u to da ste isto partnerstvo osnovali na pravilno podešenim zamislima i da od istog imate adekvatna očekivanja. Dobar plan je ključ svakog poslovnog poduhvata, a kad je dvoje u igri, čak i planiranje osnovnih stvari može postati zamršeno. Zato vas savetujemo da na vreme iznesete svoje stavove i dogovorite se na čemu ste dok još ne počnete sa samim poslom. Ne zaboravite da je od velike važnosti da na samom startu pokažete svom partneru šta očekujete od njega.

Kao prvo, morate se dogovoriti oko toga šta ćete i kako raditi, kako ćete podeliti poslove međusobno, koliko često ćete biti u kontaktu, da li ćete otvoriti zajedničku kancelariju ili pak raditi u zajedničkom prostoru, i što je najbitniji – iznesite svoje ideje vezane za to na koji način želite da u budućnosti rešavate sve probleme i nesuglasice.

Ovo je lista najvažnijih stvari oko kojih MORATE da se složite:

 1. Koliko vremena ćete moći da odvojite za rad na zajedničkim projektima?
 2. Koliko novca i jedno i drugo možete da odvojite za ulaganje u vaše partnerstvo?
 3. Koji je najbolji način odobravanja troškova?
 4. Na koji način će se donositi odluke? Šta ćete raditi u slučaju neslaganja?
 5. Koji oblici komunikacije su u opticaju?
 6. Da li u slučaju neuspeha želite da promenite način rada i kako?
 7. Koliko ćete i jedno i drugo biti privrženi poslu?

U svakom slučaju, pre kretanja u zajedničke poslovne poduhvate, odvojite malo vremena i sedite da popričate sa svojim novim/potencijalnim partnerom upravo o ovim pitanjima i zapamtite da samo ako budete uspeli da se složite po pitanju svih navedenih stavki, zaista trebate da nastavite da gurate dalje.

Pored toga, predlažemo vam da sve dobijene zaključke zapišete i sačuvate, kao i to da na ovu listu slobodno dodate još neke teme koje vi i vaš partner, takođe, smatrate izuzetno bitnim, a koje se na njoj za sada ne nalaze.

A sada da se pozabavimo nešto drugačijim aspektom priče…

Druga strana medalje:

Šta se dešava kada dobra partnerstva postanu loša?

Postoje brojni razlozi zašto pojedina partnerstva jednostavno ne uspevaju. Najčešće je to zbog toga što partnerstvo između dve određene osobe nije bila dobra ideja od samog starta. Ali, čak i ako ste sve odradili kako treba, ako je vaš timski rad na početku pokazivao obećavajuće rezultate, ako je sve delovalo dobro, opet se može desiti da jednog dana prestanete da budete zadovoljni vašim partnerstvom i da ono jednostavno prestane da ima smisla. Razlozi za to su mnogobrojni, ali se najčešće svedu prosto na činjenicu da se sve stvari vremenom menjaju. Na primer:

 • Više nemate dovoljno vremena koje možete posvetiti vašim zajedničkim poduhvatima.
 • Više nemate dovoljno novca za ulaganje.
 • Sve češće gubite strpljenje za zajedničke projekte.
 • Više jedno drugome ne predstavljate nikakvu podršku.

U svakom slučaju, koji god da je razlog neslaganja, u koliko dođe do istog, budite sigurni da su to pravi pokazatelji da je vreme vašeg partnerstva prošlo i da na vreme morate dići ruke od zajedničkih poslova, kako ne biste napravili još veće probleme u budućnosti. Priznajemo, to je zaista nezgodna pozicija, ali istina je da partnerstva mogu vrlo lako iz dobrog preći u loše stanje.

Kako sprečiti takve probleme?

Kada stvari pođu po zlu, vrlo je bitno sprečiti da ne postanu još gore. Pred vama zato sledi lista koraka koji vas mogu spasiti od štete u vašem partnerstvu i koje mogu dobro uticati na vaš odnos:

 1. Na vreme uočite i izolirajte problem!
 2. Odredite svoje prioritete.
 3. Saznajte šta je važno vašem partneru.
 4. Napravite kompromis.
 5. Redovno razgovarajte.

Nećemo vas lagati da je ova strana poslovanja u tandemu laka. Iskreno, održavanje partnerstva uopšte nije lak poduhvat, i realno, to nije za svakoga.

Zato se nadamo da ćete na vreme naći odgovore na sva vaša pitanja i nedoumice.

*** Napominjemo da u pravni aspekt osnivanja partnerstva u ovom tekstu nismo želeli da ulazimo, iz prostog razloga što mi nismo stručnjaci u toj oblasti, te vas iskreno savetujemo da se za pitanja tog tipa, pre ikakvog upuštanja u ovakav način rada, i jedno i drugo obratite svom advokatu.

1,228 Responses to “Kratak vodič kroz burni svet partnerskog poslovanja”

 1. cheap generic next day delivery http://www.ritatrent.com/pharmacy/coumadin Buy without consultation.

 2. RITATRENT says:

  lowest price in usa http://www.ritatrent.com/pharmacy/slimex where to buy in australia.

 3. for sale online in canada http://www.zrainone.com/pharmacy/lopressor can you buy over the counter in canada.

 4. zrainone.com says:

  Where can I get near me http://www.zrainone.com/pharmacy/proscar where to buy in singapore.

 5. Evlikna says:

  Если у вас есть желание приятно провести вечер, советуем увидеть men’s club «Provocateur».

  Men’s club уже завоевал доверие у людей которые искали лучшие кальянные ижевска . Вы с легкостью сможете отдохнуть приятно или провести праздник.

  Если вы желаете отдохнуть в последний раз в мужской компании, то мальчишник будет невероятно крутым именно здесь!
  В men’s club PROVOCATEUR работают только самые красивые девочки.

  У вас есть возможность выбрать кальян или услышать одним из первых music hits. В мужском клубе достаточно много вариантов для тех, кто ранее не был в таких заведениях.

  Вы без проблем имеете возможность заказать стол за несколько дней.

  На ресурсе есть фотогалерея, где вы имеете шанс посмотреть фотоснимки предыдущих мероприятий. Очень много акций есть для тех, кто стремиться отметить свой День Рождения в составе одноклубников, так же у нас .

 6. Evlikna says:

  Если у вас есть задача приятно провести вечер, советуем навестить men’s club «Provocateur».

  Men’s club уже получил доверие среди населения которые в поисках где ночной клуб . Вы легко сможете отдохнуть приятно или отпраздновать День Рождения.

  Если вы стремитесь отдохнуть в последний раз в компании друзей, то этот мальчишник будет очень крутым именно тут!
  В men’s club PROVOCATEUR устроены только самые привлекательные девушки.

  У вас есть возможность заказать кальян или услышать первым музыкальные хиты. В мужском заведении достаточно много вариантов для тех, кто ранее не был в подобных заведениях.

  Вы без проблем имеете возможность заказать столик заранее.

  На сайте есть галерея, где вы имеете шанс увидеть фото последних мероприятий. Достаточно много акционных предложений есть для тех, кто желает провести свой День Рождения в составе одноклубников, так же у нас .

 7. Evlikna says:

  Если у вас есть интерес хорошо провести вечер, советуем навестить мужской клуб «Provocateur».

  Этот клуб уже успел завоевать доверие у населения которые искали лучшие стрип клубы . Вы с легкостью можете отдохнуть хорошо или отпраздновать хорошо вечер.

  Если вы стремитесь провести вечер в перед свадьбой в компании мужчин, то этот мальчишник будет очень крутым именно в этом клубе!
  В мужском клубе PROVOCATEUR устроены только самые симпатичные девочки.

  У вас есть шанс заказать кальян или прослушать первым music hits. В мужском клубе очень много идей для тех, кто ранее не был в таких местах.

  Вы легко имеете шанс заказать место за несколько дней.

  На сайте есть галерея, где вы имеете шанс посмотреть фотографии прошлых мероприятий. Достаточно много акционных предложений есть для тех, кто хочет отпраздновать свой День Рождения в компании одноклубников, так же у нас .

 8. Evlikna says:

  Если у вас есть задача приятно провести выходные, советуем увидеть men’s club «Provocateur».

  Men’s club уже завоевал доверие у людей которые ищут куда сходить на мужской стриптиз . Вы с легкостью сможете отдохнуть приятно или провести День Рождения.

  Если вы желаете отдохнуть в последний раз в компании мужчин, то этот мальчишник будет невероятно крутым именно здесь!
  В клубе PROVOCATEUR работают только самые привлекательные девушки.

  У вас есть возможность заказать кальян или прослушать одним из первых music hits. В мужском клубе достаточно много идей для тех, кто ранее не был в подобных заведениях.

  Вы без проблем имеете шанс заказать место заранее.

  На сайте есть фотогалерея, где вы можете увидеть фото прошлых мероприятий. Достаточно много акционных предложений существует для тех, кто желает отметить свой праздник в составе друзей, так же у нас .

 9. Evlikna says:

  Если у вас есть желание красиво отдохнуть, рекомендуем навестить men’s club «Provocateur».

  Men’s club уже получил доверие у людей которые в поисках популярные ночные клубы . Вы легко можете провести пятничный вечер или провести хорошо вечер.

  Если вы стремитесь провести вечер в перед браком в компании друзей, то такой вечер будет безумно крутым именно в этом клубе!
  В men’s club PROVOCATEUR работают только самые симпатичные девушки.

  У вас есть возможность получить кальян или услышать первыми music hits. В мужском заведении достаточно много вариантов для тех, кто ранее не был в таких заведениях.

  Вы легко можете заказать столик за несколько дней.

  На ресурсе есть галерея, где вы можете посмотреть фото последних мероприятий. Очень много акционных предложений существует для тех, кто стремиться отпраздновать свой ДР в компании коллег, так же у нас .

 10. Evlikna says:

  Если у вас есть желание хорошо отдохнуть, рекомендуем навестить мужской клуб «Provocateur».

  Men’s club уже успел завоевать доверие у населения которые в поисках самый большой ночной клуб . Вы легко можете провести пятничный вечер или провести хорошо вечер.

  Если вы желаете провести вечер в последний раз в мужской компании, то этот мальчишник будет безумно крутым именно тут!
  В мужском клубе PROVOCATEUR трудоустроены только самые симпатичные девочки.

  У вас есть возможность получить кальян или услышать одним из первых music hits. В мужском клубе очень много предложений для тех, кто до этого не был в подобных местах.

  Вы с легкостью имеете возможность заказать столик за несколько часов.

  На ресурсе есть фотогалерея, где вы можете просмотреть фотоснимки последних мероприятий. Достаточно много акционных предложений есть для тех, кто хочет отпраздновать свой День Рождения в составе коллег, так же у нас .

 11. CORRIVEAU says:

  Donde comprar en España sin receta http://www.corriveau.org/New_Folder3/farmacia/dexapron.html comprar online paypal.

 12. DESIGNS says:

  Venta costa rica http://handledesigns.com/img/farmacia/imatinib.html donde se puede comprar sin receta en España.

 13. Se puede comprar sin receta en chile http://www.harrison1966.com/gallery/farmacia/cotalil.html conseguir sin receta Argentina.

 14. DARKAGEMEDIA says:

  Donde conseguir en barquisimeto http://darkagemedia.com/DDD/farmacia/lipocambi.html sin receta medica Chile.

Leave a Reply