Komunkacija kako sa potencijalnom, tako i sa sadašnjom i stalnom klijantelom, kao što ste mogli da uvidite i u prethodnim tekstovima koji su govorili o marketingu i promociji freelancing biznisa, predstavlja jedan od najsloženijih i najbitnijih segmenata svakog poslovanja. Komunikacija sa klijentom treba da počiva na uzajamnom uvazavanju i obostranom poverenju. Ponekad je takva komunikacija teško ostvarljiva, ali upravo zbog toga trebate da budete uporni i da uznapredite svoj pristup i odnos prema saradnicima. S obzirom na to da ste se odlučili da budete samostalni radnik, morate prihvatiti činjenicu da odnos sa klijentom, između ostalog, postaje vaša odgovornost. To je kompleksan i varijabilan segment posla i posvetite mu puno pažnje.

Imajte na umu činjenicu da se potencijalne mušterije često odlučuju da sarađuju sa onim poslodavcioma sa kojima mogu da ostvare dobru komunikaciju, bez obzira na kvalitet i efikasnost koju ti poslodavci uopšte pružaju. U osnovi, kvalitet odnosa sa klijentom, jedan je od faktora koji vam može podići kvalitet generalnog učinka. Ta činjenica upšte nije isključiva.
Neke od osnova komunikacije sa klijentom smo vam objasnili u prethodnim tesktovima 10 razloga zbog kojih bi ste trebali da odbacite klijenta i Osnovni saveti koji će vam pomoći prilikom formiranja cena vaših usluga!
Ovaj put, problemu ćemo pristupiti dosta temeljnije, i samim tim, ponudićemo vam neke osnovne savete koji vam mogu pomoći prilikom komuniciranja sa klijentom.

• Brzo i redovno odgovarajte na mejlove i pozive koji vam stižu od klijenta bez obzira na to što neka od njihovih pitanja deluju potpuno beznačajno i irelevantno
Uvek morate imati na umu to da je osnovni razlog zbog kojg vas je klijent unajmio da za njega obavljate neki posao, je upravo to što on nije stručan u toj određenoj oblasti i što ne zna sam da obavi taj isti posao. Drugim rečima – vi ste njemu potrebni i ako nije u stanju da od vas dobije odgovore na sva potrebna pitanja, njegovo pouzdanje u vas može znatno da opadne. Samo zamislite situaciju u kojoj vi klijentu pošaljete mejl sa pitanjem vezanim za naplatu vaše usluge i da na odgovor morate da čekate po nekoliko dana. Kako biste se osećali? Da li biste želeli ponovo da sarađujete sa tom osobom? Naravno da će odgovori biti negativni i upravo je to opasnost koja vam preti ukoliko ne budete redovno održavali komunikaciju sa klijentom. Ponekad je dovoljno da im samo potvrdno odgovorite da ste primili njihov mejl i da ćete razmotriti njihove predloge. Iako vam se to može činiti potpuno nepotrebnim, iznenadiće vas koliko takav gest može učvrstiti odnos između vas i klijenta. Predstavite sebe kao eksperta za oblast u kojoj radite i dopustite im da se osećaju bezbedno sa vama kao sa osobom koja je odgovorna za projetke koji su za njih od velike važnosti.

• Budite aktivni učesnik u komunikaciji sa klijentom
Ne dopustite da klijent bude taj koji će vući konce u vašem odnosu. Kao što je već rečeno, uvek morate biti spremni da klijentima odgovorite na sva njihova pitanja, predloge i zahteve, bez obzira na to koliko vam se to nepotrebno i izlišno činilo u datom momentu. Ali, to nije jedino na šta morate da pazite. Ponekad morate prvi da im se obratite i tako im pružite bar nekakvu sigurnost da je njihov posao u pravim rukama. Daćemo vam par saveta u vezi sa tim. Na primer, ukoliko ste sa klijentom dogovorili u vezi datuma kada ćete početi da radite na njegovom projektu, dan pre toga obavestite klijenta da ćete započeti sa radom. Tako ćete mu dati do znanja da vam je stalo do saradnje sa njim i, što je vrlo bitno, stvorićete sliku o sebi kao o pouzdanom i ozbiljnom radniku. Većina freelancera se svojim mušterijama javlja samo onda kad im je nešto potrebno ili samo onda kada žele da ih obaveste da se upravo započeli sa poslom. Nemojte da budete jedan od njih! Iako nekim klijentima ovakva metoda deluje sasvim solidna, većina njih ipak želi da se oseća sigurno i da čeka krajnji rok kako bi se upoznala sa dobijenim proizvodom, već želi da bude upoznata sa samim procesom rada. Freelancerovo obećanje o kvalitetu proizvoda mora se ispuniti, ali nije dovoljna samo reč kako bi klijenti u to poverovali. Dopustite im da vam priđu i bolje se upoznaju sa radom. U osnovi, klijenti će znati to da cene, a tovam svakako ide u prilog. Njihovu naklonost i poverenje ponekad je teško zaraditi, i zato se potrudite da budete što otvoreniji i dostupniji.

• Uvek budite iskreni!
Laka zamka za freelancere, naročito za one koji su novi u poslu, nalazi se upravo u činjenici da je njima preko potrebna naklonost i pažnja potencijalne i buduće klijentele. Iz tog razloga, nastaje čest problem kojeg možemo opisati kao prevelik trud freelancera da zadobije klijenta. Klijenta može impresionirati vaša prezentacija, vaš pristup radu i obećanja koja mu nudite, ali sam kvalitet posla je ono što će zadržati klijenta kod vas. U biznisu nema mesta praznim rečima, zato nikada nemojte obećavati ono za šta niste sigurni da možete da ispunite! To je jedno od osnovnih pravila u freelance biznisu i pripazite na njega. Takođe, budite svesni činjenice da je vrlo lako prozreti laži o napretku rada ili količini sredstava koja su vam potrebna. To je pitanje etike i tako nešto ne smete raditi. Činjenice koje su relevantne za vođenje posla nikada ne smete obrtati onako kako bi vama odgovartalo. U tom slučaju, predstavićete sebe kao manipulatora, a to vašem poslovanju na duže staze nikako neće pomoći. I znajte sledeće – iskrenost prema klijentu se ne ogleda samo u tome što ćete mu obećati realan kvalitet koji možete da pružite, već i u tome što se morate truditi da se uvek držite obećanog roka i u tome da nikada ne smete davati lažne odgovore na pitanja koja vam postavlja klijent.

• Posvetite dovoljno vremena vašem klijentu kako biste mu što jasnije predstavili potrebne činjenice
Ne dozvolite da komunikacija između klijenata i vas počiva na pretpostavkama! Danas se komunikacija između saradnika uglavnom svodi na razmenjivanje mejlova. Nedostatak direktne komunikacije često dovodi do uzajamnog nerazumevanje između dve ličnosti. Upravo zbog toga, ako niste u mogućnosti da se fizički sretnete sa svojim klijentom, trudite se da u svojim mejlovima i telefonskim razgovorima budete što precizniji i konkretniji. Ponavljajte ono što ste rekli, koristite se primerima, pazite na instrukcije koje dobijate od klijenta i pre svakog razgovora (ili pisanja mejla) napravite listu svega onoga što biste hteli da raspravite sa klijentom. Izražavajte se na najjednostavniji način, jer tako će klijent najbolje shvatiti ono što želite da mu saopštite. Ukoliko sa klijentom možete da ostvarite lični kontakt i uspete da zakažete sastanak sa njim, trudite se da budete što poslovniji, jasniji i koncizniji. Ne zaboravite da je način na koji prezentujete kvalitet vašeg rada ono što je bitno i usredsredite se na to. Nemojte se previše truditi da šarmirate vašeg klijenta, bilo da je on sadašnja ili potencijalna mušterija, jer takav trud često može ostati bez efekta. Naravno da trebate da budete što prijatniji i elokventni, ali ne dozvolite da takav odnos preraste na neki lični nivo. Vaš klijent je vaš poslovni saradnik i u komunikaciji sa njim vi treba da se postavite kao profesionalac.

• Razgovarajte preko telefona!
Komunicirnje preko telefona definitivno se može opisati kao najbezbedniji i najefikasniji način komunikacije u svakom biznisu. Ako odnos sa klijentom vršite isključivo putem mejlova, često može doći do raznih problema. Iako deluje najjednostavnije, ovakav vid komuniciranja nije najpreporučljiviji. Neredak je slučaj da, ukoliko se dijalog vrši pisanim putem, neke bitne stvari ostanu nedorečene. Isto tako, postoji rizik nesporazumevanja između dve strane. S druge strane, lična (face to face) komunikaacija sa klijentom nije uvek najsrećnija kombinacija. Postoje različiti razlozi zbog kojih dolazi do nezgodnih situacija prilikom ličnih razgovora. To mogu biti trema (bilo mušterijina ili vaša), napetost, mesto i vreme održavanja susreta, činjenica da neko od vas nikada nije bio dobar u komunikaciji sa drugim ljudima i da su neki freelanceri vrlo introvertne osobe, kao i veliki broj drugih faktora. Komunikacija putem telefona se može smatrati nekom vrstom kompromisa. Kao prvo, postoji veliki broj ljudi, samim tim i klijenata (naročito onih starijih) koji preferiraju da razgovore vrše putem telefona. Zatim, nesporazumi se mnogo brže i lakše mogu otkloniti preko telefona, a bitna činjenica je i to da se telefonski razgovori smatraju mnogo konkretnijim i „humanijim“ od konstantnog razmenjivanja mejlova. Realno gledano, samo upoznavanje sa nečijim glasom nam daje više pouzdanja u tu osobu, i to je ono što telefonsku komunikaciju daje veliku prednost u odnosu na puko razmenjivanje mejlova. Bitno je napomenuti i to da ukoliko ste fizički udaljeni od osobe za koju radite i ako niste u mogićnosti da iz nekog razloga ostvarite lični kontakt sa vašim klijentom, komunikacija putem telefona vam predstavlja najbolji izbor. Tim putem vi najbrže i najlakše možete doći do vašeg klijenta, a sigurno ste i vi na taj način najdostupniji. Zbog svih pomenutih razloga, telefonski razgovori ostaju nezamenljivi u svakom pogledu.

Sve u svemu, imajte na umu da način komuniciranja između vas i vašeg klijenta predstavlja upravo vezu koju gradite sa njim. Ne zaboravite da u nekim slučajevima, ona može prerasti i u stalan radni odnos. Iako ovaj segment poslovanja neki freelanceri ne doživljavaju kao naročito bitan (to se najčešće dešava ukoliko žele da se maksimalno usredsrede isključivo na kvalitet rada), ipak imajte na umu da je prvi utisak koji ostavljate na klijenta upravo vaš pristup i način na koji se prezentujete.
Uvek budite dostupni, iskreni i otvoreni za sva pitanja i sugestije od strane klijenta! Učite na tuđim greškama i pokušajte da se pokažete u najboljem svetlu.

50 Responses to “Komunikacija sa klijentima kao bitan segment freelancinga”

 1. blog yang cukup menarik, dan themes yang sangat seo frendly. salam hangat http://www.marinirseo.web.id Pembicara Internet Marketing

 2. KelUnagueta says:

  Side Effects Of Amoxil For Dogs Buy Cialis Kamagra Acostumbramiento

 3. KelUnagueta says:

  Buy Tadacip cheap cialis Inhousepharmacyuk

 4. KelUnagueta says:

  Vente Cialis France viagra Ampicillin 500mg Purchase Mexico

 5. KelUnagueta says:

  Prednisone No Script Canadian viagra Farmacia Levitra Generico

 6. DavBregela says:

  Canadianhealthcaemall cialis Indications For Keflex

 7. Chaspiemia says:

  Kamagra Oral Jellies Preis generic cialis Zithromax Z Pak Cost

 8. KennHisy says:

  Cheap Pills viagra online pharmacy Cialis Recreatif

 9. DavBregela says:

  Viagra Paris viagra Discount Generic Accutane

 10. DavBregela says:

  Delayed Allergic Reaction To Amoxil online pharmacy Drug Name Containig Amoxicillin

 11. KelUnagueta says:

  Propecia Obesidad cialis buy online Cialis Reembolso

 12. Chaspiemia says:

  Amoxicillin Allergy Rash Information viagra online Cephalexin Capsule Tev

 13. KennHisy says:

  Propecia Sterility cialis Cialis Nl

 14. DavBregela says:

  Avana (Stendra) 50mg viagra Viagra Roma

 15. DavBregela says:

  Buy Generic Levitra From India Online online pharmacy How Much Does Cialis Cost Per Pill

 16. DavBregela says:

  Preis Cialis 10 viagra online Venta De Kamagra En Linea

 17. Chaspiemia says:

  Tadalafil 10 Mg Tablets Good Price viagra Levitra Allemagne

 18. DavBregela says:

  Unidox Solutab In Usa cialis Viagra Cialis Canadian Pharmacy

 19. KennHisy says:

  Propecia Nipples cialis price mail order isotretinoin Aurora

 20. KelUnagueta says:

  Cialis Achat Belgique cialis Doxycycline Us

 21. Chaspiemia says:

  Tab online isotretinoin delivered on saturday Florida viagra Keflex To Lower Blood Sugar

 22. KelUnagueta says:

  Cialis Duracion buy cialis Fish Amoxicillin

 23. HaroTapPasty says:

  Viagra O Cialis Cual Es Mejor buy cialis Finasteride Mail Order Virginia Beach How To Last Longer Cialis Andorra Online

 24. Roninnolf says:

  Priligy 60 Effets Secondaires Cytotec online pharmacy Buy Acyclovir Without Prescription Kamagra Oral Jelly 100mg Uk

 25. HaroTapPasty says:

  Cialis Y Priligy cialis Best Secure Site To Purchase Cialis Priligy Opiniones

 26. Roninnolf says:

  Viagra Apotheke Rezeptfrei Kaufen online pharmacy Buy Cipro Antibiotic Online

 27. Roninnolf says:

  Caracteristicas De Propecia viagra Viagra Doctissimo Site Recommande Meridia Propecia

 28. HaroTapPasty says:

  Numeros Con Propecia viagra Pink Eye And Amoxicillin Il Viagra Cuore Can I Order Celebrex From Canada

 29. Roninnolf says:

  Buy Cytotec In Usa Levitra Lawyers buy cialis Viagra Indien Bestellt Buy Doxycycline Mastercard Cheap Sildenafil Citrate India

 30. HaroTapPasty says:

  Availability For Caffergot acquista vardenafil Acquistare Kamagra 48h Consegna

 31. Roninnolf says:

  buy brand name accutane Amoxicillin Treat Boil Viagra Over The Counter Substitute levitra 40 mga for sale mexico beach Purchase Effexor Online Eroxim Usa

 32. HaroTapPasty says:

  Propecia Shedding Of Day Donde Comprar Viagra Sin Receta Le Viagra Est Il Efficace generic cialis High Dose Amoxicillin

 33. HaroTapPasty says:

  Viagra E Memoria cialis Levitra First Time Use Precio Cialis Farmacia

 34. Roninnolf says:

  Cefotaxime Propecia While On Ipledge viagra prescription Il Viagra Senza Ricetta

 35. HaroTapPasty says:

  Progesterone Website Pills C.O.D. No Prescription online pharmacy Cialis Kje Dobiti Zithromax Dry Eye

 36. Roninnolf says:

  Buy Kamagra Uk Abdominal Bleeding With Amoxicillin viagra Propecia Repousse Buy Safe Cialis Cialis 10 Mg Prezzo In Farmacia

 37. HaroTapPasty says:

  Priligy Generico Vendita Italia Symptoms Of Taking Amoxicillin Viagra Efectos Indeseables online pharmacy Keflex And Constipation Buy Pet Meds Amoxicillin

 38. Roninnolf says:

  Cialis Se Puede Comprar Sin Receta Zithromax For Skin Infections viagra Cialis 20mg Lilly Clomid 120g Buy Tadacip Cipla

 39. HaroTapPasty says:

  Baclofene Drogue viagra online prescription India Cialis And 4 Viagra For $100 Motilium Without Prescription Generic Avanafil

 40. Roninnolf says:

  Progesterone Free Shipping Medicine Virolex Online Amoxicillin Diaper Rash viagra Zithromax For Treatment Of Chlamydia Cialis Andorre Keflex Allergic Reaction Symptoms

 41. HaroTapPasty says:

  Que Es La Propecia cialis buy online Prix Du Levitra 10 Mag

 42. Roninnolf says:

  Buy Clomid Via Mail viagra Zithromax Loading Dose

 43. HaroTapPasty says:

  Acheter Cialis Fr Cod Elocon Mometasona No Rx Buy Amoxicilina viagra online pharmacy Chinese Pharma Online Vpxlfromindia Zithromax Excipients

 44. HaroTapPasty says:

  Il Viagra Si Puo Comprare Senza Ricetta Viagra 100mg 12 Stck viagra online prescription Viagra Dose Clomid Effets Indesirables Viagra Umsatz Pfizer

 45. Roninnolf says:

  Zithromax Second Dose viagra prescription Cheap Generic Accutane Priligy For Sale

 46. Roninnolf says:

  Order Celebrex Canada Purchase Fluoxetine Medication Quick Shipping Low Price best price for levitra 20mg Acquistare Levitra 20mg Compresse Cialis Baclofen Pas Cher 25mg

 47. Roninnolf says:

  Canadian Health Care Mall Tretinoin Gel .1 For Sale Direct Provera Drugs viagra Zithromax For Gonorrhea Levitra Stuffy Nose Nizagra Pills

 48. HaroTapPasty says:

  Come Si Acquista Viagra buy cialis On Sale Worldwide Elocon With Next Day Delivery Order Viagara On Line Viagra Avec Ou Sans Prescription

 49. HaroTapPasty says:

  Soft Fruit Flavor Viagra Comentarios Sobre Dapoxetina viagra Tamoxifene Arrow

 50. HaroTapPasty says:

  Keflex 700 Mg cheap levitra canada Viagra Arzneimittelgesetz What Is The Quickest Way To Get Viagra Dose Levitra

Leave a Reply