Daniel Farkaš je jedan od retkih profesionalaca koji su se u freelance vode upustili u ovo, blago rečeno, nestabilno vreme. Po struci je programer i tim poslom se bavi već deset godina. Ipak, kao freelancer radi tek nešto više od godinu dana i može se reći da je zadovoljan svojim izborom i da ni najmanje ne žali zbog te odluke. Kako je došlo do takve velike promene i šta je Daniela navelo da krene ovakvim putem, otkriće vam intervju koji smo napravili sa njim.

Koliko dugo se baviš svojim poslom i da li si obrazovanje stekao upravo u toj struci?

Na fakultetu sam stekao zvanje diplomiranog informatičara. Deset godina radim kao programer, sa fokusom na internet i programski jezik Java. Volim da kažem da nisam akademski građanin nego zanatlija, jer je programiranje u principu mnogo više skup stećenih veština i iskustava iz prakse, nego nekakva teorija. Ovo je bitno napomenuti, jer su studije onakve kakve sam završio korisne uglavnom kao gimnastika za glavu, zahtevi klijenta mi se nikada nisu poklopili sa nečim što sam učio na fakultetu. Diploma je korisna kao dokaz da čovek ima kapacitet da nauči, ali nije garancija da je dobar programer.

Dugo si radio u većoj firmi. Koje su prednosti, a koje su mane takvog rada?

Java kao platforma za internet rešenja je orijentisana na komplikovanije i zahtevnije sisteme, sa puno biznis logike, osetljivim informacijama i velikim bazama podataka, što profiliše kako klijente, tako i “izvođače radova”, tj. programere. Tržište je manje od onog klasičnog “izrada websajta za 50 evra”, ali specijalizovanije, profesionalnije, stabilnije, i, mora se reći, konzervativnije. Iz tog razloga je mnogo lakše dobijati projekte kao firma nego kao pojedinac. Početnicima je nemoguće da budu samostalni, jer se opipljivi rezultati očekuju od prvog dana, ne postoji prazan hod za učenje. Zato je čest model poslovanja otvaranje agencije koja okuplja programere, stvara timove, menadžment se bavi prodavanjem njihovih usluga i služi kao veza. Programeri se posmatraju kao “resurs”, i iznajmljuju klijentima. Prednost takvog načina rada je veća sigurnost, zaštićenost radnika, jer dobar deo netehničke komunikacije preuzimaju ljudi koji su za to i obrazovani, mogućnost za usavršavanje u usko specifičnim oblastima, rad na zaista velikim projektima za velike klijente. Među mane spada to što ne postoji sloboda u biranju tipa projekta i tehnologije, rad u korporativnoj atmosferi sa fiksnim radnim vremenom, u velikim zajedničkim kancelarijama, sa krutom hijerarhijom i pravilima ponašanja, obaveznim druženjima zaposlenih posle radnog vremena, i u principu, manja fleksibilnost u svemu.

Kad i kako si počeo da se baviš freelancingom? Šta je to konkretno uticalo na tvoju odluku da počneš samostalno da radiš?

Freelancing je došao spontano, male programerske agencije su pre desetak godina bile u povoju, teško se putovalo, projekti su se teže dobijali, tako da nisu mogle da garantuju stabilnost radnog mesta i plate. Već posle godinu dana rada u firmi, na jednoj od takvih neplaćenih pauza između projekata sam jednostavno potražio još neki posao. Posle toga sam imao nekoliko faza rada u firmama (uvek su to bile agencije koje su me iznajmljivale krajnjim klijentima), a zatim je krenula faza u kojoj sam to radio samostalno. Posao u mojoj struci je dosta dinamičan. Rad za jednog klijenta obično nije duži od nekoliko meseci, jer se za njih radi neki konkretni sajt, sistem za administraciju ili nešto slično, tako da se dešava da čovek nekoliko puta godišnje potpuno promeni radno okruženje, kolege, tehnologiju u kojoj programira, pa čak i grad u kojem živi. To nije za svakoga, ali onaj koji može tome da se prilagodi ima mogućnost da svoje usluge ponudi i kao pojedinac, jer u principu nema velike razlike između ta dva načina rada, osim u administracijskom smislu. Meni lično takve promene odgovaraju, jer na višegodišnjim projektima se dešava da se osećam stešnjeno, rutina mi brzo dosadi.

Da li si zadovoljan novonastalom situacijom i svojim izborom?

Trenutno sam samostalan više od godinu dana i uopšte se ne žalim. Posla ima onoliko koliko želim, mogu da biram projekte po tome koliko su mi interesantni, zarađujem više jer nema posrednika, imam veću slobodu oko organizovanja svakodnevnih obaveza. Imao sam godišnji odmor od četiri meseca jer sam rešio da mi je potrebno da se stvarno odmorim, da putujem i zaboravim na računar na neko vreme.

Relativno si „svež“ freelancer i verujemo da će naše čitaoce najviše interesovati na kakve probleme nailaziš tokom rada i na koji način se boriš sa njima. Da li ti je mnogo teže da se suočiš sa svim ovim izazovima sad kada radiš sam?

Bez firme između mene i klijenta prisiljen sam da se bavim i poslovima kojima se inače ne bih bavio, kao što su razna sastančenja, administracija i finansije. Takođe, pošto sam samostalan, ponekad sam prisiljen da klijentima izlazim u susret i odrađujem i stvari koje mi nisu u užem krugu interesovanja, dok bi u firmi to možda radio neko drugi, stručniji u toj oblasti. Odnos sa klijentom je ličniji, i moram biti fleksibilniji, što ponekad, zbog vremenske razlike, podrazumeva i noćne telefonske razgovore, rad vikendom i praznicima, čekanje da neko drugi završi svoj deo posla a da nemam nikakvu kontrolu nad tim. Razlika postoji, i od karaktera konkretne osobe zavisi kakav način rada joj najviše odgovara. Znam ljude koji bi radije predavali informatiku u školi za višestruko manju platu nego programirali, i to je sasvim u redu.

Šta ti se najviše dopada kod freelance poslovanja?

Fleksibilno radno vreme, mogućnost da sam odlučujem o vrsti i količini posla koju preuzimam i ceni koju naplaćujem, te manja količina formalne korporativne komunikacije za koju smatram da je u najvećoj meri neproduktivna. Rad od kuće mi omogućava da nisam vezan za lokaciju sa koje obavljam posao, kao i da sam u mogućnosti da u pauzama mogu da se bavim čime god hoću, od pranja sudova do odlaska na pijacu. Uglavnom je bitnije da se posao uspešno obavi nego da li sam sedeo za računarom punih osam sati. Uzajamno poverenje je neophodno, ali se u suštini zna koliko jedan čovek može da uradi u datoj jedinici vremena, tako da nema bezvlašća, ali ni krutosti kao u firmi.

Imaš li neka negativna iskustva?

Glavni problem za freelancere je to što su slabo pravno zaštićeni. Naplata odrađenog posla ume biti izvor nervoze. Postoje klijenti sa kojima je lako sarađivati, koji poštuju programera i plaćaju čak i kada projekat gubi novac. Ako je programer svoj posao obavio korektno, ono što se dalje dešava sa sajtom koji je napravio ne bi trebalo da ima veze sa njim, ali neki klijenti imaju problema da to razumeju. Programeri ponekad, u želji da ne komplikuju proceduru i što pre dobiju posao, ne insistiraju na potpisivanju bilo kakvog ugovora, ali čak i kada ugovor postoji, često je veoma nepraktično podizati tužbu s obzirom da su klijenti najčešće iz inostranstva. Još jedna zamka rada od kuće je i potencijalno pretrpavanje poslom zbog loše organizacije ili prevelike ambicioznosti, predugo sedenje za računarom i izolacija od ljudi, jer ne postoji potreba da se ide u kancelariju. Rekao bih i da su freelanceri izloženiji programerskim profesionalnim oboljenjima, jer često, doduše svojevoljno, rade više nego što bi u firmi, manje se čuvaju, manje obraćaju pažnju na zdravstvenu zaštitu jer bolovanja nisu plaćena. Jedna od dobrih ideja bi bila i da država povede više računa o freelancerima, što će se verovatno desiti kada shvate koliko nas ima i koliko možemo biti bitni. Trenutno smo nekako na margini, ni legalni ni ilegalni, bez ikakvog uticaja na bilo šta. Po ozbiljnijim državama vlasti formiraju kancelarije sa svom neophodnom infrastrukturom koje su potpuno otvorene, tako da freelanceri mogu slobodno da dolaze i rade u boljim uslovima nego kod kuće, da sarađuju i uče jedni od drugih, da se organizuju i razvijaju. Ovde smo još uvek neka vrsta alternative, što je na neki način simpatično, ali često i nepraktično.

Opiši u kratkim crtama svoj radni dan.

Trenutno radim za kanadskog poslodavca, tako da mi je radno vreme blago prilagođeno njihovom. Neophodno je da se preklapamo bar malo, zbog lakše komunikacije. Počinjem od deset, uglavnom imam zadatke o kojima smo se dogovorili prethodnog dana. Radim u timu sa ljudima odavde, tako da smo uglavnom sve vreme u kontaktu preko interneta. Oko četiri popodne se čujemo sa ljudima iz Kanade, analiziramo urađeno, planiramo dalje korake. Ako sam radio bez većih prekida, završavam oko šest, nekada se radi i duže, ako je neka gužva, ili ukoliko sam pravio veće pauze u toku dana. Nemam klasičnu pauzu za ručak i slično. To mi nije ni potrebno jer mogu da jedem kod kuće ili odem do ćoška da kupim nešto kad god poželim.

Da li imaš veliku konkurenciju i kakav je tvoj odnos prema tom pitanju?

Konkurencija, u klasičnom smislu te reči, među programerima ne postoji. Svako od nas ima svoje sklonosti, ambicije i znanja, a poslovi se dobijaju isključivo na osnovu toga. Ako, na primer, ne dobijem neki određeni projekat, moj stav ostaje da on ni nije bio za mene, i nemam ništa protiv osobe koja ga je dobila. Da je posla manje i kada ne bih bio siguran da ću dobiti neki drugi posao vrlo brzo, verovatno bih više brinuo o tome. Ovako, apsolutno podržavam svakog programera, čak ohrabrujem ljude bez posla, zaglavljene sa nekom neisplativom diplomom da, ako imaju sklonosti, pokušaju da nauče jednostavnije stvari. Programeri u ovom trenutku imaju tu sreću da posla uvek ima za one koji žele i umeju da rade.

Da li bi se ikada upustio u partnerstvo sa nekim drugim freelancerom i da li bi, i pod kojim uslovima, ponovo radio u nekoj većoj firmi?

Već sam imao iskustva sa radom u timovima sa drugim freelancerima, mada to nisu bila prava partnerstva, jer najčešće nisam imao slobodu da biram sa kim ću raditi, jer su nas klijenti okupljali. Opet, uvek imam slobodu da poslodavcu koji ima poverenja u mene predložim ljude za saradnju. Partnerstvo između dva ili više freelancera ima smisla, zbog dobijanja većih projekata, stvaranja ozbiljnije reputacije i pokrivanja većeg broja oblasti nego što bi to jedan čovek mogao, samim tim i bolje konkurentnosti. Kod nas su takva freelance partnerstva ili prerasla u firme ili su neformalna i kratkotrajna, nekakva sredina je retkost, i uglavnom posledica prethodnog prijateljstva. Što se tiče mog rada u nekoj većoj firmi, tu opciju nisam potpuno otpisao, ali su trenutno šanse prilično male. Sloboda koju ovako imam nema cenu. To što bi mi neko plaćao zdravstveno osiguranje i radni staž nije baš velika stvar, posao bi morao da bude zaista izazovan i perspektivan da bih rešio da menjam ovo što sada imam.

17,442 Responses to “Intervju: Daniel Farkaš, programer”

 1. AlvinIdolf says:

  Портал http://online24.site для представительниц прекрасной половины человечества даёт возможность почитать новости в рубриках – кулинария, из первых рук.

 2. Darinapsync says:

  Ищите сайт, где можно найти качественную обувь по приемлемым ценам? Наблюдаете за ценами в торговых центрах, но распродаж там нет? Предлагаем обратить внимание на сайт, где часто бывают интересные предложения, действует бесплатная доставка и куча плюшек.

  Перейдя в наш интернет-магазин вы можете найти для Вас много интересного.
  Например, на главной сайта есть раздел «женский бутик», где вы можете выбрать куртку вашего размера.

  Можем заверить тебя, что зимняя одежда приятно удивит вас в ценовом диапазоне.
  В разделе «мужской бутик» вы с легкостью сможете найти для себя существенный вариант курток.

  Ведь ни секрет, что зимние свитера или мужские ботинки необходимого размера очень трудно найти. А если разговор идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон сильно возрастает.

  Чтобы найти выгодное предложение, советуем зайти на modabutik.ru тут всегда участвуют в распродаже вещи только элитных производителей например недорогие зимние ботинки женские

  Часто опубликованы акции на товары прошлых годов и участвуют в распродаже товары как для евро зимы, так и для людей, которые выбирают «серьёзную» зимнюю одежду.

 3. Darinapsync says:

  Ищите интернет-магазин, где можно найти качественную одежду по низким ценам? Давно следите за ценовой политикой в торговых центрах, но скидок там нет? Предлагаем обратить внимание на портал, где часто бывают интересные предложения, действует бесплатная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы найдёте для себя много интересного.
  Например, на главной странице портала есть раздел «женский бутик», где вы можете найти куртку по вашему размеру.

  Можем уверить вас, что зимняя куртка приятно удивит вас в соотношении цены и качества.
  В разделе «мужской бутик» вы легко сможете найти для себя существенный вариант курток.

  Ведь нет секрета в том, что пуловеры или мужские ботинки нужного размера очень трудно найти. А если разговор идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон прилично возрастает.

  Чтобы найти интересное предложение, советуем перейти на modabutik.ru здесь всегда продаются вещи только элитных производителей например мужские пуховики зимние 2017

  Часто опубликованы акции на товары предыдущих лет и участвуют в распродаже вещи как для евро зимы, так и для людей, которые предпочитают «серьёзную» зимнюю одежду.

 4. Darinapsync says:

  Ищите интернет-магазин, где можно найти качественную одежду по интересным ценам? Давно следите за ценами в интернет-магазинах, но скидок там нет? Предлагаем рассмотреть ресурс, где часто бывают акции, действует бюджетная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы найдёте для себя много интересного.
  Например, на ключевой странице сайта есть раздел «женский бутик», где вы можете выбрать куртку вашего размера.

  Можем уверить тебя, что зимняя парка приятно удивит вас в ценовом диапазоне.
  В разделе «мужской бутик» вы легко найдёте для себя интересный вариант зимнего пуховика.

  Ведь ни секрет, что кардеганы или мужские сапоги необходимого размера очень трудно найти. А если речь идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон сильно возрастает.

  Чтобы найти выгодное предложение, советуем перейти на modabutik.ru на сайте всегда выставлены вещи только элитных производителей например [url=https://modabutik.ru/catalog/zhenskie-pukhoviki/tag/36471/zimnie-zhenskie-puhoviki.html]женский зимний пуховик недорого[/url]

  Часто проводятся распродажи на вещи прошлых годов и участвуют в распродаже товары как для евро зимы, так и для людей, которые предпочитают «серьёзную» зимнюю одежду.

 5. AlvinIdolf says:

  Онлайн-журнал http://online24.site для представительниц прекрасной половины человечества даёт возможность прочитать новости в разделах – отношения, из первых рук.

 6. Darinapsync says:

  Ищите интернет-магазин, где можно найти качественную одежду по интересным ценам? Давно наблюдаете за ценами в интернет-магазинах, но скидок там нет? Предлагаем вашему вниманию портал, где часто бывают акции, действует бесплатная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы найдёте для себя много интересного.
  Например, на главной странице ресурса есть раздел «женский бутик», где вы можете найти куртку по вашему размеру.

  Можем уверить вас, что зимняя куртка приятно удивит вас в соотношении цены и качества.
  В разделе «мужской бутик» вы с легкостью сможете найти для себя интересный вариант зимней одежды.

  Ведь ни секрет, что пуловеры или мужские кроссовки подходящего размера очень трудно найти. А если речь идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон прилично возрастает.

  Чтобы выбрать выгодное предложение, советуем зайти на modabutik.ru на сайте всегда участвуют в распродаже вещи только элитных брендов например купить сапоги зимние женские б у

  Часто опубликованы распродажи на вещи прошлых годов и участвуют в распродаже вещи как для евро зимы, так и для людей, которые выбирают «серьёзную» зимнюю одежду.

 7. Darinapsync says:

  Ищите бутик, где можно найти качественную обувь по интересным ценам? Давно следите за ценовой политикой в интернет-магазинах, но скидок там нет? Предлагаем обратить внимание на портал, где часто бывают скидки, действует недорогая доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы можете найти для Вас много интересного.
  Например, на ключевой странице ресурса есть раздел «женский бутик», где вы можете найти куртку вашего размера.

  Можем заверить вас, что зимняя одежда приятно удивит вас в ценовом диапазоне.
  В разделе «мужской бутик» вы непринуждённо найдёте для себя интересный вариант зимней одежды.

  Ведь нет секрета в том, что зимние свитера или мужские сапоги нужного размера очень трудно найти. А если речь идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон прилично добавит.

  Чтобы найти привлекательное предложение, советуем зайти на modabutik.ru тут всегда продаются вещи только элитных брендов например красивые куртки зимние мужские

  Часто опубликованы распродажи на вещи предыдущих лет и продаются вещи как для евро зимы, так и для людей, которые предпочитают «серьёзную» зимнюю одежду.

 8. Darinapsync says:

  Ищите сайт, где можно найти хорошую одежду по приемлемым ценам? Наблюдаете за ценами в торговых центрах, но распродаж там нет? Предлагаем обратить внимание на ресурс, где часто бывают скидки, действует бесплатная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы найдёте для себя много интересного.
  Например, на главной странице портала есть раздел «женский бутик», в котором вы можете найти куртку по вашему размеру.

  Можем уверить тебя, что зимняя одежда приятно удивит вас в соотношении цены и качества.
  В разделе «мужской бутик» вы с легкостью найдёте для себя привлекательный вариант курток.

  Ведь нет секрета в том, что зимние свитера или мужские ботинки подходящего размера очень тяжело найти. А если разговор идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон сильно возрастает.

  Чтобы выбрать выгодное предложение, советуем перейти на modabutik.ru здесь всегда выставлены вещи только элитных производителей например иркутск зимние пуховики

  Часто опубликованы акции на вещи прошлых годов и участвуют в распродаже вещи как для евро зимы, так и для людей, которые выбирают «серьёзную» зимнюю одежду.

 9. AlvinIdolf says:

  Онлайн-журнал http://online24.site для девушек предоставляет возможность узнать новости в разделах – кулинария, из первых рук.

 10. AlvinIdolf says:

  Онлайн-журнал http://online24.site для женщин прекрасный шанс узнать новости в рубриках – кино и сериалы, из первых рук.

 11. AlvinIdolf says:

  Интернет-сайт http://online24.site для девушек предоставляет возможность прочитать новости в рубриках – мода и стиль, из первых рук.

 12. Darinapsync says:

  Ищите интернет-магазин, где можно найти качественную обувь по приемлемым ценам? Давно наблюдаете за ценами в торговых центрах, но скидок там нет? Предлагаем рассмотреть ресурс, где часто бывают акции, действует бесплатная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы найдёте для себя много интересного.
  Например, на ключевой странице портала есть раздел «женский бутик», в котором вы можете подобрать куртку по вашему размеру.

  Можем уверить вас, что зимняя куртка приятно удивит вас в ценовом диапазоне.
  В разделе «мужской бутик» вы с легкостью сможете найти для себя привлекательный вариант курток.

  Ведь ни секрет, что кардеганы или мужские кроссовки нужного размера очень тяжело найти. А если речь идёт еще и про качество, то зимой ценовой диапазон сильно возрастает.

  Чтобы выбрать привлекательное предложение, советуем перейти на modabutik.ru тут всегда выставлены вещи только элитных брендов например зимний куртка мужской

  Часто проводятся акции на товары прошлых годов и участвуют в распродаже вещи как для евро зимы, так и для людей, которые выбирают «серьёзную» зимнюю одежду.

 13. Darinapsync says:

  Ищите интернет-магазин, где можно найти хорошую обувь по низким ценам? Давно наблюдаете за ценовой политикой в торговых центрах, но скидок там нет? Предлагаем вашему вниманию ресурс, где часто бывают акции, действует бесплатная доставка и куча плюшек.

  Перейдя в наш интернет-магазин вы найдёте для Вас много интересного.
  Например, на главной странице портала есть раздел «женский бутик», где вы можете подобрать куртку вашего размера.

  Можем уверить тебя, что зимняя парка приятно удивит вас в ценовом диапазоне.
  В разделе «мужской бутик» вы легко найдёте для себя интересный вариант курток.

  Ведь ни секрет, что пуловеры или мужские ботинки нужного размера очень трудно найти. А если речь идёт еще и про уровень качества, то зимой ценовой диапазон сильно возрастает.

  Чтобы выбрать выгодное предложение, советуем зайти на modabutik.ru на сайте всегда участвуют в распродаже вещи только элитных производителей например зимние женские ботинки ecco

  Часто проводятся акции на товары прошлых годов и участвуют в распродаже вещи как для евро зимы, так и для людей, которые предпочитают «серьёзную» зимнюю одежду.

 14. Darinapsync says:

  Ищите интернет-магазин, где можно найти качественную одежду по интересным ценам? Давно следите за ценовой политикой в интернет-магазинах, но скидок там нет? Предлагаем рассмотреть сайт, где часто бывают интересные предложения, действует недорогая доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы найдёте для себя много интересного.
  Например, на главной ресурса есть раздел «женский бутик», в котором вы можете выбрать куртку вашего размера.

  Можем уверить вас, что зимняя одежда приятно удивит вас в соотношении цены и качества.
  В разделе «мужской бутик» вы легко сможете найти для себя привлекательный вариант зимнего пуховика.

  Ведь ни секрет, что кардеганы или мужские ботинки необходимого размера очень тяжело найти. А если разговор идёт еще и про качество, то зимой ценовой диапазон сильно добавит.

  Чтобы выбрать интересное предложение, советуем зайти на modabutik.ru на сайте всегда выставлены вещи только элитных производителей например купить зимние кроссовки красноярск

  Часто опубликованы распродажи на вещи предыдущих лет и участвуют в распродаже вещи как для евро зимы, так и для людей, которые выбирают «серьёзную» зимнюю одежду.

 15. Darinapsync says:

  Ищите интернет-магазин, где можно найти хорошую обувь по низким ценам? Давно следите за ценами в магазинах, но распродаж там нет? Предлагаем рассмотреть портал, где часто бывают акции, действует бюджетная доставка и куча плюшек.

  Перейдя в наш интернет-магазин вы найдёте для себя много интересного.
  Например, на главной портала есть раздел «женский бутик», где вы можете выбрать куртку по вашему размеру.

  Можем заверить вас, что зимняя одежда приятно удивит вас в ценовом диапазоне.
  В разделе «мужской бутик» вы легко найдёте для себя привлекательный вариант зимней одежды.

  Ведь ни секрет, что пуловеры или мужские ботинки нужного размера очень трудно найти. А если речь идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон прилично возрастает.

  Чтобы выбрать выгодное предложение, советуем зайти на modabutik.ru тут всегда продаются вещи только элитных производителей например детские зимние костюмы монклер купить

  Часто опубликованы распродажи на вещи предыдущих лет и продаются товары как для евро зимы, так и для людей, которые выбирают «серьёзную» зимнюю одежду.

 16. AlvinIdolf says:

  Сайт http://online24.site для девушек предоставляет возможность почитать новости в категориях – аномальное, из первых рук.

 17. Darinapsync says:

  Ищите бутик, где можно найти качественную обувь по приемлемым ценам? Наблюдаете за ценами в магазинах, но скидок там нет? Предлагаем обратить внимание на портал, где часто бывают акции, действует бюджетная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы найдёте для Вас много интересного.
  Например, на главной портала есть раздел «женский бутик», где вы можете выбрать куртку по вашему размеру.

  Можем уверить тебя, что зимняя одежда приятно удивит вас в ценовом диапазоне.
  В разделе «мужской бутик» вы с легкостью сможете найти для себя привлекательный вариант зимнего пуховика.

  Ведь нет секрета в том, что пуловеры или мужские кроссовки подходящего размера очень тяжело найти. А если разговор идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон сильно возрастает.

  Чтобы выбрать выгодное предложение, советуем зайти на modabutik.ru здесь всегда продаются вещи только элитных брендов например [url=https://modabutik.ru/catalog/muzhskie-pukhoviki/tag/167121/zimnie-muzhskie-puhoviki.html]тюмень пуховики мужские зимние[/url]

  Часто опубликованы акции на товары предыдущих лет и продаются товары как для евро зимы, так и для людей, которые выбирают «серьёзную» зимнюю одежду.

 18. AlvinIdolf says:

  Онлайн-журнал http://online24.site для представительниц прекрасной половины человечества прекрасный шанс узнать новости в разделах – интересные факты из первых рук.

 19. almanu1 says:

  Late-model devise
  how to build a mobile app for free android games blog fun smileys free photo stock download a free call
  http://androidporn.blognet.pw/?dispatch.madalynn
  google play store app free download descargar retrica para android android tablet downloads best music app download creating mobile apps

 20. Darinapsync says:

  Ищите сайт, где можно найти хорошую обувь по низким ценам? Давно наблюдаете за ценами в интернет-магазинах, но акций там нет? Предлагаем обратить внимание на портал, где часто бывают скидки, действует бесплатная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы можете найти для Вас много интересного.
  Например, на главной странице ресурса есть раздел «женский бутик», в котором вы можете найти куртку по вашему размеру.

  Можем заверить тебя, что зимняя одежда приятно удивит вас в ценовом диапазоне.
  В разделе «мужской бутик» вы с легкостью найдёте для себя привлекательный вариант зимней одежды.

  Ведь нет секрета в том, что пуловеры или мужские ботинки подходящего размера очень трудно найти. А если разговор идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон прилично возрастает.

  Чтобы найти интересное предложение, советуем зайти на modabutik.ru тут всегда продаются вещи только элитных брендов например кожаные куртки зимние с капюшоном мужские

  Часто проводятся распродажи на товары прошлых годов и участвуют в распродаже товары как для евро зимы, так и для людей, которые предпочитают «серьёзную» зимнюю одежду.

 21. Darinapsync says:

  Ищите бутик, где можно найти качественную одежду по приемлемым ценам? Наблюдаете за ценами в интернет-магазинах, но акций там нет? Предлагаем обратить внимание на сайт, где часто бывают акции, действует недорогая доставка и куча плюшек.

  Перейдя в наш интернет-магазин вы можете найти для Вас много интересного.
  Например, на ключевой странице сайта есть раздел «женский бутик», в котором вы можете подобрать куртку вашего размера.

  Можем уверить вас, что зимняя парка приятно удивит вас в соотношении цены и качества.
  В разделе «мужской бутик» вы с легкостью сможете найти для себя интересный вариант курток.

  Ведь ни секрет, что зимние свитера или мужские ботинки нужного размера очень трудно найти. А если речь идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон сильно возрастает.

  Чтобы выбрать выгодное предложение, советуем перейти на modabutik.ru тут всегда участвуют в распродаже вещи только элитных производителей например купить пуховик зимний женский большого размера

  Часто проводятся акции на товары предыдущих лет и участвуют в распродаже товары как для евро зимы, так и для людей, которые предпочитают «серьёзную» зимнюю одежду.

 22. Darinapsync says:

  Ищите сайт, где можно найти качественную обувь по интересным ценам? Давно следите за ценовой политикой в торговых центрах, но скидок там нет? Предлагаем вашему вниманию сайт, где часто бывают акции, действует бюджетная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы найдёте для себя много интересного.
  Например, на главной ресурса есть раздел «женский бутик», где вы можете выбрать куртку по вашему размеру.

  Можем заверить тебя, что зимняя парка приятно удивит вас в соотношении цены и качества.
  В разделе «мужской бутик» вы с легкостью сможете найти для себя привлекательный вариант курток.

  Ведь нет секрета в том, что кардеганы или мужские кроссовки нужного размера очень тяжело найти. А если речь идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон прилично добавит.

  Чтобы выбрать привлекательное предложение, советуем перейти на modabutik.ru здесь всегда выставлены вещи только элитных брендов например зимние женские сапоги найк

  Часто проводятся акции на вещи предыдущих лет и продаются вещи как для евро зимы, так и для людей, которые выбирают «серьёзную» зимнюю одежду.

 23. Darinapsync says:

  Ищите интернет-магазин, где можно найти качественную одежду по интересным ценам? Давно наблюдаете за ценовой политикой в интернет-магазинах, но скидок там нет? Предлагаем обратить внимание на портал, где часто бывают интересные предложения, действует недорогая доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы можете найти для Вас много интересного.
  Например, на главной портала есть раздел «женский бутик», где вы можете подобрать куртку вашего размера.

  Можем уверить тебя, что зимняя куртка приятно удивит вас в соотношении цены и качества.
  В разделе «мужской бутик» вы непринуждённо найдёте для себя интересный вариант зимнего пуховика.

  Ведь ни секрет, что зимние свитера или мужские ботинки нужного размера очень трудно найти. А если разговор идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон сильно возрастает.

  Чтобы найти привлекательное предложение, советуем перейти на modabutik.ru на сайте всегда продаются вещи только элитных брендов например куртки зимние мужские reebok

  Часто опубликованы распродажи на вещи предыдущих лет и продаются вещи как для евро зимы, так и для людей, которые предпочитают «серьёзную» зимнюю одежду.

 24. AlvinIdolf says:

  Интернет-сайт http://online24.site для представительниц прекрасной половины человечества прекрасный шанс узнать новости в категориях – аномальное, из первых рук.

 25. Darinapsync says:

  Ищите сайт, где можно найти качественную обувь по приемлемым ценам? Наблюдаете за ценами в магазинах, но скидок там нет? Предлагаем вашему вниманию портал, где часто бывают скидки, действует бесплатная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы можете найти для себя много интересного.
  Например, на главной странице портала есть раздел «женский бутик», в котором вы можете подобрать куртку по вашему размеру.

  Можем уверить тебя, что зимняя одежда приятно удивит вас в ценовом диапазоне.
  В разделе «мужской бутик» вы непринуждённо сможете найти для себя интересный вариант зимней одежды.

  Ведь нет секрета в том, что кардеганы или мужские ботинки подходящего размера очень тяжело найти. А если разговор идёт еще и про уровень качества, то зимой ценовой диапазон сильно добавит.

  Чтобы найти привлекательное предложение, советуем зайти на modabutik.ru тут всегда участвуют в распродаже вещи только элитных производителей например купить коричневые зимние сапоги

  Часто опубликованы акции на вещи прошлых годов и участвуют в распродаже товары как для евро зимы, так и для людей, которые выбирают «серьёзную» зимнюю одежду.

 26. AlvinIdolf says:

  Онлайн-журнал http://online24.site для девушек предоставляет возможность узнать новости в категориях – аномальное, из первых рук.

 27. AlvinIdolf says:

  Сайт http://online24.site для представительниц прекрасной половины человечества предоставляет возможность прочитать новости в рубриках – кино и сериалы, из первых рук.

 28. Darinapsync says:

  Ищите бутик, где можно найти хорошую одежду по приемлемым ценам? Наблюдаете за ценовой политикой в магазинах, но акций там нет? Предлагаем рассмотреть портал, где часто бывают скидки, действует бюджетная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы найдёте для себя много интересного.
  Например, на главной ресурса есть раздел «женский бутик», в котором вы можете подобрать куртку по вашему размеру.

  Можем уверить тебя, что зимняя парка приятно удивит вас в ценовом диапазоне.
  В разделе «мужской бутик» вы с легкостью найдёте для себя интересный вариант зимней одежды.

  Ведь ни секрет, что пуловеры или мужские кроссовки нужного размера очень тяжело найти. А если разговор идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон прилично добавит.

  Чтобы выбрать интересное предложение, советуем перейти на modabutik.ru здесь всегда продаются вещи только элитных производителей например [url=https://modabutik.ru/brand/muzhskie-zimnie-kurtki-brand-Adidas.html]детские зимние куртки адидас[/url]

  Часто опубликованы акции на вещи прошлых годов и продаются вещи как для евро зимы, так и для людей, которые выбирают «серьёзную» зимнюю одежду.

 29. Thomasfiemn says:

  Hello. And Bye.

 30. AlvinIdolf says:

  Портал http://online24.site для женщин предоставляет возможность прочитать новости в категориях – кулинария, из первых рук.

 31. AlvinIdolf says:

  Интернет-сайт http://online24.site для женщин прекрасный шанс узнать новости в рубриках – отношения, из первых рук.

Leave a Reply