Realno gledano, ljudi su oduvek na sve moguće načine pokušavali da dođu do novca. Nekima je snalažljivost bila (i ostala) glavni izvor profita, dok su drugi na taj način  pokušavali dodatno da se obogate, ili pak, što je u našem delu sveta češći slučaj, otplate račune. U internet eri, snalažljivost je dobila novu dimenziju. Mogućnosti su daleko veće, a od kada su razne društvene platforme zadobile primat na internetu, nikada nije bilo lakše doći do potencijalnih mušterija. Jedini problem za određeni deo ponuđača koji želi da profitira na ovakav način, jeste naći ono u čemu si dobar.
Nemojte brinuti ukoliko još uvek niste sigurni koji je taj vaš skriveni talenat koji bi vam mogao biti od koristi, ovde smo samo da vam predstavimo različite ideje i načine na koje ovakav način poslovanja funkcioniše.
Microjobs (tj. mikro poslovi) fenomen su koji je uspeo da zaživi na internet tržištu u poslednjih par godina i koji se čini doista primamljiv. Ovi sajtovi najčešće su vrlo dinamični, funkcionalni i dobro povezani sa društvenim mrežema koje su tu da ispromovišu njihove ponude. Mikroposlovi nisu samo mali oglasi koji se baziraju na ponudama kratkoročnog karaktera, već je njihovo glavno obeležje niska cena usluga koje se nude. Dakle, ovi poslovi nisu „mikro“ samo zato što mogu da se obave za izuzetno kratko vreme ili  što njihovi zadaci nisu obimni, već iz razloga što, pored svega toga, ove usluge imaju mikro cenu.


Jedan od vodećih sajtova u oblasti mikroposlovanja je 3 to 30. Naravno, kao što se može i pretpostaviti, sam naziv sajta se odnosi na fleksibilnost tarife pod kojom se naplaćuju usluge ponuđene na istom. Dakle, svaka usluga koja spada u domen grafike i dizajna, video i muzičke produkcije, pisanja, tehnologije, marketinga, programiranja i još mnogo toga, a čija je cena od 3 do maksimalno 30 američkih dolara, svoje mesto može naći upravo na ovom sajtu. Do zaključka da upravo ovaj opseg cena odgovara potrošačima širom sveta, urednici ovog sajta došli su ispitivanjem velikog broja internet stručnjaka, freelencera, direktora malih ili srednjih preduzeća i studenata. Uvodni deo prezentacije ovog sajta podrobnije će vam objasniti kako je uopšte došlo do ideje za formiranje tržišta koje je skoncentrisano isključivo na online mikroposlove i njihove organizacije posredstvom sličnih sajtova, te zašto je pomenuti opseg cena najbolji izbor za web platforme tog tipa.
„Očigledno je da mreža mikroposlova na internetu u posldenje vreme pridobija sve veću pažnju. Studenti, samostalne i zaposlene majke, honorarci koji nastavljaju da rade i posle radnog vremena, mladi freelanceri i ostali pojedinci predstavljaju kamen temeljac sajtovima posvećenih mikroposlovanju. Broj ovakvih web platformi zaista je velik, ali njihova osnovna mana leži u tome da je cena njihovih prozvoda/usluga uglavnom fiksirana na unapred utvrđenu vrednost od koje se ne može odstupiti. Ta cena najčešće iznosi 5 ili 10 dolara, ali stručnjaci se ipak slažu oko toga da većini usluga koje se oglašavaju na ovakav način realna cena iznosi samo 5 ili 10 dolara, ali da postoje i one usluge koje vrede više od toga, s obzirom da visina cena mora zavisiti od kvaliteta samog prizvoda.“
Kao što smo već spomenuli, ponude koje se mogu naći na sajtovima poput 3 to 30 variraju u zavisnosti od njihove osnovne namene, obima i kvaliteta. Uglavnom su to usluge koje mogu biti korisne gotovo svim zainteresovanim licima, ali postoji i određen broj poprilično usko orijentisanih i karakterističnih ponuda. Iskreno rečeno, samo prelistavanje ovog sajta i čitanje tih ponuda može biti vrlo zabavno s obzirom na široku lepezu oblasti koje on pokriva, a moramo primetiti da neki od ovih oglasa deluju poprilično interesantno i maltene intrigantno. Ali, verujte nam da čak i takvi oglasi ovde stoje sa svrhom i da za njih postoje zainteresovane stranke.
Ponude koje se odnose na povećanje broja fanova Facebook stranice određene firme ili pratioca na njenom Twitteru ovde su sasvim normalna i učestala pojava. Svi već odavno znamo koliko su društvene mreže važne za marketing i promociju nečijeg posla, zato verujemo da su usluge tog tipa zaista korisne. Pored toga, vrlo su česte ponude koje se baziraju na uslugama pisanja tekstova određene dužine za samo nekoliko dolara, kreiranja web prezentacija i logoa, editiranja audio fajlova itd. Pored ovakvih, uobičajenih oglasa, 3 to 30 je pravi raj za neke neuobičajene biznis ideje. Nama su se zato najviše dopale sekcije posvećene zabavi i video igrama, te sekcija nazvana „Silly Stuff“. U njima se mogu naći oglasi poput sledećih:
„Pišem poruke po vašoj želji u pesku na obali mora, fotografišem ih i šaljem za 3$ dolara“
„Kreiram naslovnice popularnih časopisa sa vašom slikom za samo 2$“
„Rešavam tri matematička problema za 10$“
„Fotografije vaših omiljenih destinacija biće poslate na vašu adresu za samo 15$“
„Pružam ideje za originalne tetovaže za 25$“
„Vaši kućni ljubimci dobiće svoje ime za samo 5$“

Ostali sajtovi posvećeni mikroposlovima i uslugama sličnog karktera:

 1. ffiver
 2. Dollar3
 3. MyntMarket
 4. GigHour
 5. Fourerr
 6. GigBux
 7. GigMe5
 8. GigsWood
 9. JustaFive
 10. Zeerk

Primetićete da se nekolicina ovih sajtova nalazi na istim serverima, što vas možda može navesti da pomislite da ovo tržište u osnovi nije toliko veliko kakvim smo ga opisali, ali budite uvereni da postoje velike šanse da će putem ovih sajtova vaš oglas stići do pravih ljudi. Ovo jeste tržište u razvoju, ali je to ujedno jedno od najperspektivnijih, budući da se oslanja na ponudu usluga koje su (neke više, a neke manje) gotovo svima ponude i za koje, s obzirom na cenu i jednostavnost pristupa, nije teško doći do klijentele. Pored toga, većina ovih sajtova radi na principu ocenjivanja ponuđača usluga od strane članova koji su imali priliku da sarađuju sa određenom osobom. To ujedno znači da prevare nema, te da kvalitet uvek može lako da se prepozna.

1,161 Responses to “Fenomen mikroposlova: male cene za velike ambicije”

 1. Evlikna says:

  Если у вас есть задача красиво отдохнуть, предлагаем увидеть men’s club «Provocateur».

  Этот клуб уже успел завоевать доверие у людей которые ищут кальянная . Вы легко имеете шанс провести пятничный вечер или провести праздник.

  Если вы хотите провести вечер в перед свадьбой в компании друзей, то этот мальчишник будет невероятно крутым именно здесь!
  В мужском клубе PROVOCATEUR трудоустроены только самые привлекательные барышни.

  У вас есть возможность получить кальян или прослушать первым музыкальные хиты. В мужском клубе очень много идей для тех, кто ранее не был в подобных заведениях.

  Вы легко имеете возможность заказать столик заранее.

  На портале есть раздел галереи, где вы имеете шанс увидеть фото последних мероприятий. Достаточно много акций есть для тех, кто желает провести свой ДР в составе друзей, так же у нас .

 2. Evlikna says:

  Если у вас есть интерес красиво провести вечер, советуем навестить мужской клуб «Provocateur».

  Men’s club уже завоевал доверие у людей которые в поисках заказать стриптизера . Вы легко имеете шанс провести пятничный вечер или отпраздновать хорошо вечер.

  Если вы желаете провести вечер в перед свадьбой в компании мужчин, то такой вечер будет очень крутым именно тут!
  В клубе PROVOCATEUR трудоустроены только самые привлекательные девушки.

  У вас есть возможность заказать кальян или прослушать одним из первых music hits. В клубе очень много идей для тех, кто до этого не был в подобных местах.

  Вы без проблем имеете возможность заказать стол за несколько дней.

  На ресурсе есть фотогалерея, где вы можете посмотреть фото последних мероприятий. Очень много акций существует для тех, кто хочет отпраздновать свой праздник в компании коллег, так же у нас .

 3. Evlikna says:

  Если у вас есть задача красиво отдохнуть, советуем посетить men’s club «Provocateur».

  Этот клуб уже получил доверие у людей которые ищут танец в стрип клубе . Вы легко сможете отдохнуть приятно или провести хорошо вечер.

  Если вы стремитесь провести вечер в перед свадьбой в компании друзей, то этот мальчишник будет невероятно крутым именно здесь!
  В men’s club PROVOCATEUR устроены только самые привлекательные девушки.

  У вас есть шанс получить кальян или услышать одним из первых music hits. В мужском клубе достаточно много идей для тех, кто ранее не был в таких заведениях.

  Вы без проблем имеете возможность заказать стол заранее.

  На ресурсе есть раздел галереи, где вы имеете шанс просмотреть фотоснимки предыдущих мероприятий. Достаточно много акций существует для тех, кто стремиться провести свой День Рождения в составе друзей, так же у нас .

 4. CORRIVEAU says:

  Donde puedo comprar las pastillas http://www.corriveau.org/New_Folder3/farmacia/corazem.html se puede comprar generico en farmacias sin receta.

 5. gwsisecurity says:

  Compra http://www.gwsisecurity.com/fig/data/farmacia/steron.html donde puedo comprar sin receta en estados unidos.

 6. Corriveau says:

  Mejor farmacia online para comprar http://www.corriveau.org/New_Folder3/farmacia/lanzolab.html sin receta en farmacias Chile.

 7. Comprar por internet España http://www.harrison1966.com/gallery/farmacia/cotrimox.html cuanto cuesta la pastilla en Venezuela.

 8. ibi-tn says:

  Precio generico en farmacias http://www.ibi-tn.com/restricted/ibishare/farmacia/synax.html comprar sin receta en farmacia España.

 9. Conseguir en mexico http://darkagemedia.com/DDD/farmacia/gentalyn.html comprar generico online Argentina.

 10. generika rezeptfrei aus deutschland http://snapapplephoto.com/oldsite/images/apotheke/lisitril.html generika rezeptfrei kaufen deutschland.

 11. Paginas seguras para comprar http://alejandromarmol.com/blog/farmacia/sebrane.html conseguir sin receta Madrid.

 12. metalnex.com says:

  Precio en pesos mexicanos http://www.metalnex.com/wp/design/farmacia/acnestop.html online contrareembolso España.

 13. BANGLA says:

  Precio en farmacia en España http://www.banglaunited.com/farmacia/denvar.html donde se puede comprar.

Leave a Reply