Realno gledano, ljudi su oduvek na sve moguće načine pokušavali da dođu do novca. Nekima je snalažljivost bila (i ostala) glavni izvor profita, dok su drugi na taj način  pokušavali dodatno da se obogate, ili pak, što je u našem delu sveta češći slučaj, otplate račune. U internet eri, snalažljivost je dobila novu dimenziju. Mogućnosti su daleko veće, a od kada su razne društvene platforme zadobile primat na internetu, nikada nije bilo lakše doći do potencijalnih mušterija. Jedini problem za određeni deo ponuđača koji želi da profitira na ovakav način, jeste naći ono u čemu si dobar.
Nemojte brinuti ukoliko još uvek niste sigurni koji je taj vaš skriveni talenat koji bi vam mogao biti od koristi, ovde smo samo da vam predstavimo različite ideje i načine na koje ovakav način poslovanja funkcioniše.
Microjobs (tj. mikro poslovi) fenomen su koji je uspeo da zaživi na internet tržištu u poslednjih par godina i koji se čini doista primamljiv. Ovi sajtovi najčešće su vrlo dinamični, funkcionalni i dobro povezani sa društvenim mrežema koje su tu da ispromovišu njihove ponude. Mikroposlovi nisu samo mali oglasi koji se baziraju na ponudama kratkoročnog karaktera, već je njihovo glavno obeležje niska cena usluga koje se nude. Dakle, ovi poslovi nisu „mikro“ samo zato što mogu da se obave za izuzetno kratko vreme ili  što njihovi zadaci nisu obimni, već iz razloga što, pored svega toga, ove usluge imaju mikro cenu.


Jedan od vodećih sajtova u oblasti mikroposlovanja je 3 to 30. Naravno, kao što se može i pretpostaviti, sam naziv sajta se odnosi na fleksibilnost tarife pod kojom se naplaćuju usluge ponuđene na istom. Dakle, svaka usluga koja spada u domen grafike i dizajna, video i muzičke produkcije, pisanja, tehnologije, marketinga, programiranja i još mnogo toga, a čija je cena od 3 do maksimalno 30 američkih dolara, svoje mesto može naći upravo na ovom sajtu. Do zaključka da upravo ovaj opseg cena odgovara potrošačima širom sveta, urednici ovog sajta došli su ispitivanjem velikog broja internet stručnjaka, freelencera, direktora malih ili srednjih preduzeća i studenata. Uvodni deo prezentacije ovog sajta podrobnije će vam objasniti kako je uopšte došlo do ideje za formiranje tržišta koje je skoncentrisano isključivo na online mikroposlove i njihove organizacije posredstvom sličnih sajtova, te zašto je pomenuti opseg cena najbolji izbor za web platforme tog tipa.
„Očigledno je da mreža mikroposlova na internetu u posldenje vreme pridobija sve veću pažnju. Studenti, samostalne i zaposlene majke, honorarci koji nastavljaju da rade i posle radnog vremena, mladi freelanceri i ostali pojedinci predstavljaju kamen temeljac sajtovima posvećenih mikroposlovanju. Broj ovakvih web platformi zaista je velik, ali njihova osnovna mana leži u tome da je cena njihovih prozvoda/usluga uglavnom fiksirana na unapred utvrđenu vrednost od koje se ne može odstupiti. Ta cena najčešće iznosi 5 ili 10 dolara, ali stručnjaci se ipak slažu oko toga da većini usluga koje se oglašavaju na ovakav način realna cena iznosi samo 5 ili 10 dolara, ali da postoje i one usluge koje vrede više od toga, s obzirom da visina cena mora zavisiti od kvaliteta samog prizvoda.“
Kao što smo već spomenuli, ponude koje se mogu naći na sajtovima poput 3 to 30 variraju u zavisnosti od njihove osnovne namene, obima i kvaliteta. Uglavnom su to usluge koje mogu biti korisne gotovo svim zainteresovanim licima, ali postoji i određen broj poprilično usko orijentisanih i karakterističnih ponuda. Iskreno rečeno, samo prelistavanje ovog sajta i čitanje tih ponuda može biti vrlo zabavno s obzirom na široku lepezu oblasti koje on pokriva, a moramo primetiti da neki od ovih oglasa deluju poprilično interesantno i maltene intrigantno. Ali, verujte nam da čak i takvi oglasi ovde stoje sa svrhom i da za njih postoje zainteresovane stranke.
Ponude koje se odnose na povećanje broja fanova Facebook stranice određene firme ili pratioca na njenom Twitteru ovde su sasvim normalna i učestala pojava. Svi već odavno znamo koliko su društvene mreže važne za marketing i promociju nečijeg posla, zato verujemo da su usluge tog tipa zaista korisne. Pored toga, vrlo su česte ponude koje se baziraju na uslugama pisanja tekstova određene dužine za samo nekoliko dolara, kreiranja web prezentacija i logoa, editiranja audio fajlova itd. Pored ovakvih, uobičajenih oglasa, 3 to 30 je pravi raj za neke neuobičajene biznis ideje. Nama su se zato najviše dopale sekcije posvećene zabavi i video igrama, te sekcija nazvana „Silly Stuff“. U njima se mogu naći oglasi poput sledećih:
„Pišem poruke po vašoj želji u pesku na obali mora, fotografišem ih i šaljem za 3$ dolara“
„Kreiram naslovnice popularnih časopisa sa vašom slikom za samo 2$“
„Rešavam tri matematička problema za 10$“
„Fotografije vaših omiljenih destinacija biće poslate na vašu adresu za samo 15$“
„Pružam ideje za originalne tetovaže za 25$“
„Vaši kućni ljubimci dobiće svoje ime za samo 5$“

Ostali sajtovi posvećeni mikroposlovima i uslugama sličnog karktera:

 1. ffiver
 2. Dollar3
 3. MyntMarket
 4. GigHour
 5. Fourerr
 6. GigBux
 7. GigMe5
 8. GigsWood
 9. JustaFive
 10. Zeerk

Primetićete da se nekolicina ovih sajtova nalazi na istim serverima, što vas možda može navesti da pomislite da ovo tržište u osnovi nije toliko veliko kakvim smo ga opisali, ali budite uvereni da postoje velike šanse da će putem ovih sajtova vaš oglas stići do pravih ljudi. Ovo jeste tržište u razvoju, ali je to ujedno jedno od najperspektivnijih, budući da se oslanja na ponudu usluga koje su (neke više, a neke manje) gotovo svima ponude i za koje, s obzirom na cenu i jednostavnost pristupa, nije teško doći do klijentele. Pored toga, većina ovih sajtova radi na principu ocenjivanja ponuđača usluga od strane članova koji su imali priliku da sarađuju sa određenom osobom. To ujedno znači da prevare nema, te da kvalitet uvek može lako da se prepozna.

856 Responses to “Fenomen mikroposlova: male cene za velike ambicije”

 1. AlvinIdolf says:

  Сайт http://online24.site для девушек прекрасный шанс почитать новости в категориях – кулинария, из первых рук.

 2. Darinapsync says:

  Ищите интернет-магазин, где можно найти хорошую одежду по интересным ценам? Наблюдаете за ценовой политикой в магазинах, но акций там нет? Предлагаем рассмотреть сайт, где часто бывают скидки, действует недорогая доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы можете найти для себя много интересного.
  Например, на ключевой странице портала есть раздел «женский бутик», где вы можете подобрать куртку по вашему размеру.

  Можем уверить вас, что зимняя куртка приятно удивит вас в соотношении цены и качества.
  В разделе «мужской бутик» вы легко найдёте для себя интересный вариант зимней одежды.

  Ведь ни секрет, что пуловеры или мужские сапоги необходимого размера очень тяжело найти. А если разговор идёт еще и про уровень качества, то зимой ценовой диапазон сильно возрастает.

  Чтобы найти привлекательное предложение, советуем перейти на modabutik.ru тут всегда выставлены вещи только элитных производителей например пуховики зимние цена

  Часто опубликованы распродажи на товары прошлых годов и продаются товары как для евро зимы, так и для людей, которые предпочитают «серьёзную» зимнюю одежду.

 3. Darinapsync says:

  Ищите интернет-магазин, где можно найти качественную одежду по приемлемым ценам? Давно наблюдаете за ценами в интернет-магазинах, но распродаж там нет? Предлагаем рассмотреть ресурс, где часто бывают интересные предложения, действует бесплатная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы найдёте для Вас много интересного.
  Например, на главной ресурса есть раздел «женский бутик», где вы можете подобрать куртку вашего размера.

  Можем уверить тебя, что зимняя одежда приятно удивит вас в соотношении цены и качества.
  В разделе «мужской бутик» вы легко сможете найти для себя интересный вариант курток.

  Ведь ни секрет, что кардеганы или мужские сапоги необходимого размера очень тяжело найти. А если разговор идёт еще и про уровень качества, то зимой ценовой диапазон прилично добавит.

  Чтобы выбрать привлекательное предложение, советуем зайти на modabutik.ru тут всегда выставлены вещи только элитных производителей например куртки пума мужские зимние

  Часто опубликованы акции на товары прошлых годов и участвуют в распродаже товары как для евро зимы, так и для людей, которые выбирают «серьёзную» зимнюю одежду.

 4. Darinapsync says:

  Ищите сайт, где можно найти хорошую обувь по низким ценам? Давно следите за ценовой политикой в торговых центрах, но акций там нет? Предлагаем вашему вниманию портал, где часто бывают интересные предложения, действует бюджетная доставка и куча плюшек.

  Зайдя в наш интернет-магазин вы можете найти для Вас много интересного.
  Например, на главной странице ресурса есть раздел «женский бутик», в котором вы можете выбрать куртку по вашему размеру.

  Можем заверить вас, что зимняя одежда приятно удивит вас в соотношении цены и качества.
  В разделе «мужской бутик» вы непринуждённо найдёте для себя привлекательный вариант курток.

  Ведь ни секрет, что зимние свитера или мужские сапоги необходимого размера очень тяжело найти. А если разговор идёт еще и про покров, то зимой ценовой диапазон прилично добавит.

  Чтобы найти выгодное предложение, советуем перейти на modabutik.ru на сайте всегда продаются вещи только элитных производителей например зимние ботинки высокие купить

  Часто проводятся акции на товары предыдущих лет и продаются товары как для евро зимы, так и для людей, которые предпочитают «серьёзную» зимнюю одежду.

Leave a Reply