Prezentacija radova potencijalnim klijentima je vrlo varljiv i nepredvidljiv deo posla. Posao dizajnera u tom segmentu rada se manifestuje kao ubeđivanje klijenata da je vaša vizija pravi izbor za njih i da proizvod koji vi nudite zadovoljava sve njihove kriterijume i želje. Kritična tačka ovog procesa rada je činjenica da ste vi sve vreme svesni da svojim pristupom i izabranom strategijom mnogo toga stavljate na kocku.

U dobrom slučaju, ishod ovakve akcije može biti zadovoljavajuć, tj. da od klijenata dobijete poželjnu pozitivnu reakciju, što će svakako podupreti vašu motivaciju za dalji rad sa istim ljudima. Ali, sa druge strane, postoji i mogućnost neslaganja sa klijentom, što u velikom broju slučajeva dovodi do odbijanja. Ukoliko je projekat na kom ste radili vama zaista bitan, ovaj korak vam može predstavljati i vrlo velik poraz. Ponekad razlog tome ne leži u kvalitetu rada, već u vašem nastupu i uspehu same prezentacije.

Dakle, pitanje kojim ćemo se u ovom tekstu baviti glasi: Kako osmisliti i održati kvalitetnu prezentaciju pred potencijalnim klijentima?


Jedan od odgovora je sasvim jednostavan i predstavlja jednu od osnova uspešnog freelancinga, pa samim tim i stavku koju smo u našim tekstovima vrlo često spominjali, a to je dobra komunikacija!

Ključ dobre prezentacije ne leži samo u vašoj sposobnosti da lepo izložite osnove  projekta na kom radite, već i u slušanju sagovornika, te prihvatanju ideja sa strane. Kao što je slučaj prilikom izrade projekta u toku kog ste obavezni da uzmete u obzir savete klijenta, i u toku prezentacije je bitno da ostavite utisak osobe koja je otvorena za saradnju u svakom smislu i koja će pokušati da ostvari zaista povoljne uslove za rad.

U narednom delu teksta predložićemo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći prilikom prezentacije u smislu podizanja vaše komunikacije na viši nivo i koji će vam ovo iskustvo pokušati da učine nešto podnošljivijim nego ranije.

• Period neposredno pre prezentacije •

Uspostavite očekivanja – Solidan i otvoren odnos sa klijentom se može uspostaviti i pre same prezentacije. Na to najviše utiče raspoloženje koje neposredno pre sastanka vlada kod obe strane, a ono se može lako motivisati telefonskom konverzacijom ili e-mejlom optimističnog sadržaja. Ukoliko neko drugi u vaše ime korespondira sa klijentom, pobrinite se da ta osoba bude dobro upućena u materiju rada, kako ne bi došlo do igranja „gluvih telefona“ između klijenta i vas. Napišite sažetak vaše prezentacije i, u svakom slučaju, morate paziti na to da uspostavite očekivanja ekvivalentna kvalitetu vašeg rada i poruci koju tokom prezentacije želite da poručite.

Veći deo posla odradite pre prezentacije Glavni deo rada na nekom većem projektu odigrava se pri startu, zato budite spremni da pre prezentacije uložite maksimalni trud kako biste podupreli odluke koje će usmeriti dalji razvoj konkretnog projekta. Dobro osmotrite konkurenciju, njihove metode, tehniku i meterijal rada. Razmislite o tome na koji način će odluke koje ste doneli na početku rada uticati na razvoj kompletnog projekta. Pretpostavite koja bi pitanja mogla da vam budu upućena od strane klijenta u toku prezentacije i poradite na potencijalnim odgovorima, a što je još bitnije – preduhitrite ih i odgovorite na pitanja pre nego što ih klijent sam postavi. Takav pristup će sigurno naići na odobravanje. Dakle, temeljno odradite svoj domaći kako biste i pre samog početka prezentacije na klijenta ostavili utisak kvalitetnog i vrednog radnika.

Izaberite način na koji ćete predstaviti svoju zamisao – Bez obzira da li je u pitanju štampani ili interaktivni dizajn, način na koji ćete svoju viziju izneti pred klijenta je krucijalan momenat u smislu uticaja na klijentov stav prema vašem radu. Postoje različiti načini na koji biste mogli da prezentujete svoj rad i savetujemo vam da razmislite o svim opcijama pre nego što se odlučite za određen tip prezentacije.

Mudro iskoristite vreme koje vam je na raspolaganju – Najbolji način za izbegavanje velikih problema je iskorenjivanje i najmanjih smetnji od samog starta. Organizacija vremena je jedan od potencijalnih problema, i to vrlo čest. Naravno, nepredvidljiva priroda kreativnog procesa čini predskazivanje ishoda prezentacije istog skoro nemogućom misijom. Ipak, pokušajte da učinite sve u svojoj moći kako biste izbegli ovu temporalnu klopku. Drugim rečim, budite organizovani, verodostojni i uporni.

Očekujte korekcije – Budite spremni na kompromis. Prvobitno dizajn rešenje se ne manifestuje i kao finalni proizvod spreman za distribuciju bez ikakve prethodne korekcije, naročito u interaktivnom radu sa klijentom. Čak i u slučaju najboljeg odnosa između klijenta i freelancera moguće je neslaganje oko nekih stavki, a to ne mora nužno da znači ništa loše. Zato pokušajte da se opustite, spustite svoja očekivanja na neki realniji nivo i prihvatite predložene korekcije. U interaktivnom radu, promene su sasvim prirodne.

• Održavanje prezentacije •

Način na koji predstavljate svoj dizajn govori o vašoj kompatibilnosti za taj projekat i ključan je faktor za stvaranje utiska u očima potencijalnog klijenta. Na primer, ukoliko se klijentu učini da nemate dovoljno samopouzdanja ili da niste sposobni za neki veći projekat, kasnije će vam biti teško da povratite poverenje. Najbolji savet koji vam možemo dati je da radite na samopouzdanju, na komunikaciji sa ljudima i da nađete način na koji ćete prebroditi nezaobilaznu tremu.

Pored toga, trebali bismo da vam skrenemo pažnju i na neke druge bitne aspekte držanja prezentacije, kao i na neka „pravila“ kojih biste trebali da se pridržavate u datim situacijama. Svi ovi predlozi su tu isključivo za vaše dobro i ozbiljno vam savetujemo da makar razmislite o njima, isprobate ih i podignete svoj način izlaganja i komunikacije sa klijentom na nešto viši nivo.

 • Jasno se izražavajte
 • Pričajte jezikom vaših sagovornika (pod ovim ne mislimo bukvalno na jezičku barijeru koja se može javiti kod internacionalnih poslovnih poduhvata, već na uspostavljanje veze sa klijentom koristeći izraze i verbalni stil koji je njemu bliži)
 • Ne prekidajte sagovornika
 • Klijente gledajte u oči
 • Pažljivo slušajte sagovornika
 • Nemojte se nepotrebno izvinjavati ukoliko zaista nemate za šta da se izvinjavate
 • Prihvatite komplimente i neometano nastavite sa konverzacijom
 • Postavljajte što više pitanja, jer na taj način vaš sagovornik uviđa da ste iskreno zainteresovani za saradnju, kao i za njegovo mišljenje o projektu

• Šta posle prezentacije? •

Kao prvo, morate biti sigurni da ste na kraju prezentacije svom sagovorniku ukazali čast i uverili ga da ste prava osoba za posao. Čak i ako posao ne dobijete, uvek morate biti sigurni da ste dali sve od sebe.

Nakon prezentacije možete „preslušati“ sami sebe i proveriti da li ste u toku konverzacije preduzeli sve neophodne i željene korake (ovaj poduhvat je vrlo sličan omraženom proveravanju studenta da li je na pismenom ispitu dao sve tačne odgovore). Morate biti sigurni u sledeće stavke:

 • Da ste rekli sve što ste želeli da kažete?
 • Da li ste uzeli u razmatranje sve klijentove predloge?
 • Odredite svoje sledeće korake!
 • Prihvatite odgovornost za sve učinjene postupke!

Na kraju zapamtite da je najbitnije da svakoj prezentaciji prilazite optimistično i da se ne opterećujete potencijalnim neuspehom. Potrudite se da ni jednu prezentaciju ne prekinete sve dok nešto pozitivno ne izvučete iz nje,  makar to bila i pouka za buduće poduhvate. I naravno, nikako ne smete zaobići tri najvažnije stavke za stvaranje uspešne prezentacije, a to su: vežba, vežba i samo vežba!