Sastavljanje novogodišnje liste

December 31st, 2010

Ponovo je došlo to doba godine. Nova godina se bliži, a mi se osvrćemo na ono što smo postigli u poslednjih 365 dana i razmišljamo o budućnosti koja je pred nama. I tako opet, možda čak i spontano, stvaramo rezolucije i smišljamo nove ciljeve za sledeću godinu.

Novogodišnji period je zapravo najbolje vreme za analiziranje dosadašnjeg učinka i oblikovanje budućih ciljava i zadataka koje biste trebali ispuniti u sledećoj godini. Iako biste u isto vreme trebali da krenete punom parom napred u poslovne pohode koje vam nosi sledeća godina, zastanite na momenat i razmislite o tome šta zapravo očekujete od narednog perioda. Izmerite svoje uspehe i neuspehe i procenite gde ste u protekloj godini najviše grešili, a pri tom odredite i svoje najvažnije prednosti. Zapamtite da je ovaj momenat vrlo bitan, jer morate shvatiti gde se sad nalazite i gde biste želeli da budete za godinu dana.

Ono što će vas možda onespokojiti je činjenica da se vaša nova lista novogodišnjih rezolucija ne razlikuje puno od prošlogodišnje. I to ne samo na poslovnom planu. To je vrlo česta pojava i siguno češća od potpunog uspeha na svim poljima. Verujte nam da to ne mora nužno da predstavlja ništa loše. Stvar je u tome što vi ove godine (kao i svake do sad) niste mirno stajali pored svoje liste, čekirajući svaki pojedinačan zadatak napisan na njoj koji ste obavili, već ste živeli i radili, te su se vaše potrebe i vaši ciljevi menjali uporedo sa vremenom i okolnostima u kojim ste se tokom godine našli. Tako se neki ciljevi koje ste zacrtali na početku godine, tokom vremena nisu pokazali kao najbitniji, te je njihovo izvršavanje prestalo da vam bude primarna misija.

Ipak, svakog januara svi mi pokušavamo da izanaliziramo svoje živote i da ih vratimo na put kojim bi trebali da idu. Posle toliko promašenih odluka i neizvršenih zadataka, mi ponovo pravimo neku novu listu. Ovaj put, ne želimo da vas afirmišemo samo na pravljenje te „glupe liste“, već da vas poguramo da razmislite o tome šta biste trebali da promenite u svom načinu poslovanja kako biste (bar one osnovne) rezolucije sa vaše liste ispunili do kraja. Uz nas pokušajte da nađete način kako da ostvarite svoje zadatke u godini koja predstoji i svim onim godinama koje dolaze posle nje.

Pre otprilike godinu dana objavili smo tekst u kom smo pokušali da sastavimo listu rezolucija koje bi odgovarale svakom freelanceru, uz propratna objašnjenja šta svaka od tih rezolucija podrazumeva. Sada ćemo vam pričati o tome šta se dešava sada kada ste se napokon suočili sa tim izazovima i šta dalje sa njima da radite.

Dakle, prvo morate da odredite gde se nalazite danas u odnosu na prošlu godinu.

Pre nego što odredite gde žeilte da se nalazite godinu dana od sada, morate shvatiti kakva je vaša pozicija u ovom momentu. Zato, napravite malu pauzu i razmislite o tome.

Postavite sebi sledeća pitanja:

 • Da li radite na projektima koje zaista želite?
 • Da li ste zadovoljni sa svojim klijentima?
 • Odgovara li vam količina posla koju dobijate?
 • Kakvo je vaše finansijsko stanje?

Ukoliko ste prethodnu godinu dobro isplanirali, možda ste sada zaista zadovoljni na svim navedenim poljima, ali ukoliko niste, vreme je da kreirate kvalitetan plan koji će moći da pokrije sve ono čime niste zadovoljni i kojim ćete kvalitet vašeg poslovanja uspeti da popnete na stepenicu više.

Pored toga, bitno je da ovaj put napravite realističnu listu rezolucija. Ona treba da sadrži one ciljeve koje je moguće ostvariti, te se ne zanosite snovima koji su potpuno irealni i neostvarljivi (ma kako to teško bilo prihvatiti), jer upravo takvim koracima, jednog dana doći ćete do tačke u kojoj ćete moći da ispunite dosta toga na šta ranije niste ni pomišljali. Ali, polako…

Prvo odvojite nešto vremena za evaulaciju svog dosadašnjeg učinka. Potom sastavite listu onih ciljeva za koje smatrate da biste mogli ostvariti u narednoj godini i za svaki odredite neophodne korake kako biste ga na najlakši način ostvarili. Kada svoje rezolucije razdelite na neke osnovne korake, lašće ćete odrediti koje od njih su realno ostvarljive, a koje nisu.

Ova lista ne mora da sadrži isključivo vaše poslovne želje. U nju ubacite i nešto što biste voleli da uradite za sebe, a što će vam u svakom slučaju prijati i što će vam mnogo značiti. Zapamtite, ukoliko ste zadovoljni samim sobom, to će se odraziti na sve sfere vašeg života, pa tako i na sam poslovni plan.

Pošto napišete listu ostvarljivih ciljeva, napravite korak dalje i napišite listu vaših velikih snova i želja. Neretko se dešava da kada na nešto prestanemo da gledamo kao na nerealno, to na kraju postane sasvim mogućno. Stvaranjem „liste snova“ vi zapravo otvarate vrata tome da sve vaše tajne želje jednog dana postanu stvarnost. Zato pazite na koji način ćete oblikovati listu i da svaka stavka na njoj, kao i u prethodnom slučaju, bude podeljena na nekoliko koraka neophodnih pri njenom ostvarivanju. U osnovi, na ovaj način vi se pripremate na tu mogućnost da se neki vaši snovi ostvare.

Sledeći savet jedan je od krucijalnih kod stvaranja novogodišnjih lista – a to je da vaše rezolucije ne smeju imati rok trajanja. Ukoliko ste zaista zavisni od rokova i ako je to jedini način na koji funkcionišete, onda ih napravite, ali istina je da za ovakve stvari treba vremena i da se ne smete ograničiti samo na određen period u kom biste željene ciljeve ostvarili. To, zapravo, može da vam nanese dosta štete, jer ukoliko non stop budete gledali u kalendar i merili vreme, možete doći u vrlo nezgodnu poziciju. Šta više, možda se i udaljite od početnog zadatka i zbog određenog roka izgubite volju za njegovim izvršavanjem. Drugo, ukoliko ne uspete da ostvarite svoje ciljeve u određenom periodu, sebi ćete nepotrebno pripisati neuspeh, a to se sigurno neće povoljno odraziti na vaš poslovni napredak. Zato vam predlažemo da prekinete sa tom navikom da vaš život diktira taj prokleti kalendar, već da živite dan za danom i tako dopustite da vam se desi nešto zaista dobro. Svaki dan, pa tako i onaj koji dolazi posle njega, pun je mogućnosti i potencijala. Zato iskoristite ovaj period tako što ćete sagledati sve mogućnosti za dalji napredak i u narednoj godini se prepustite svojim željama i pokušajte da ostvarite svoje snove.

Redakcija Berzice želi vam srećne praznike i uspešnu Novu godinu!

Postoje dva tipa freelancera. Prvom tipu pripadaju oni koji rade od kuće, a drugom oni koji iznajmljuju određen poslovni prostor i svoj posao obavljaju izvan svog doma. Navedeni načini rada imaju i svoje prednosti i mane, ali postavlja se pitanje – koji je bolji? U ovom tekstu pozabavićemo se upravo tom temom.

Rad od kuće

Rad od kuće je sjajna stvar i većina freelancera kod nas, pa tako i onih s kojima smo vas upoznali kroz naše intervjue, posao vodi na taj način. Sada ćemo vam predstaviti očigledne prednosti i osnovne mane takvog načina rada.

Prednosti

 • Potpuna kontrola okruženja

Ako radite od kuće, vi imate potpunu kontrolu nad svojim okruženjem. Vi određujete kako će izgledati vaš poslovni prostor, pa samim tim možete da birate da li vam je za vođenje posla potrebna samo posebna soba ili pak nadograđena prostorija koja će vam služiti kao službena kancelarija. Svoju radnu prostoriju možete okrečiti onako kako hoćete, možete joj dodati ili oduzeti bilo šta po vašoj želji i ni za šta od toga vam ne treba ničije odobrenje, jer tu gde ste, vi ste sam svoj šef.

 • Na radno mesto ne morate da putujete

Ukoliko iznajmljujete kancelarijski prostor koji je udaljen od vas, vi morate da putujete na posao bez obzira na to kolika ta udaljenost. Kućna kancelarija u vašem sopstvenom domu vam u velikoj meri ušteđuje vreme koje biste, u drugom slučaju, potrošili na putovanje do radnog mesta. Između ostalog, to znači da nemate brige oko goriva, niti morate da se klackate sa babama raznih profila, pomahnitalim učenicima i namrgođenim vozačima autobusa kako biste stigli na posao, a što je najlepše od svega, čim završite posao, vaša porodica vas čeka tu, odmah iza vrata.

 • Troškovi

Kao što se dalo pretpostaviti u prethodnim paususima, najveća prednost rada u kući je upravo ušteda na troškovima. To znači da ne morate da plaćate duple račune, več da vaši kućni troškovi pokrivaju sve. Jedino što postoji šansa da ćete verovatno primetiti nagli porast vaših telefonskih računa, ali činjenica je da bi ti troškovi bi bili još veći kada biste radili van kuće.

Mane

 • Buka

Pravi poslovni prostori se uglavnom nalaze u onim delovima grada koji su za tu svrhu i namenjeni, što znači da se na takvim mestima najčešće ne može naći preglasna dečurlija koja se igra ko zna čega, psi koji neprekidno laju i ostali primeri zvučnih zagađenja koji su stalni elementi stambenih delova grada (to, naravno, zavisi od okruženja u kom živite, ali većina nas zaista stanuje u takvim kvartovima).

 • Porodica

Ukoliko  živite sa drugim ljudima, bez obzira na to da li stan delite sa cimerima ili sa ostalim članovima porodice, nemala je šansa da se veliki broj puta nađete u onoj nezgodnoj situaciji u kojoj vam ostaje samo da želite da postoji supermoćni daljinski upravljač pomogu kojeg biste mogli da utišate svoje ukućane. Budite svesni toga da ukoliko dom delite sa nekim, pa makar to bila samo jedna osoba, potpuni mir u domu ne postoji!

Najgora opcija je verovatno deljenje stana sa svojim roditljima. Starijim ljudima je ponekad veoma teško objasniti da iako ne radite od 9 do 5 u nekoj državnoj firmi, vi zaista imate posao i da vi u svoja četri zida zapravo radite nešto stvarno važno!

Ukoliko imate decu, verovatno će ona posle škole doći da vas obiđu, pa možda čak i da se igrju sa vama. To ponekad može biti vrlo nezgodno (jer kako odbiti rođenu decu!?) ukoliko ste produktivni baš u to vreme.

 • Velike su mogućnosti za odugovlačenje

Jednostavno rečeno – ukoliko ste stalno u kući i ako još radite u tom istom stanu, bolje su prilike za odugovlačenje. Te prilike se u sopstvenoj kući mogu naći svuda – od sudova koji su ostali neoprani od ranije, preko zanimljivog televizijskog programa, pa sve do zapostavljenih knjiga na polici u dnevnoj sobi koje su vam, eto baš sada, privukle pažnju. U kući je veoma lako odvraiti pažnju od svog posla na nešto drugo. Tu čak postoji opasnost da ćete, ko zna, možda odlučiti da je došlo krajnje vreme za veliko spremanje?! Mogućnosti za džabalebarenje u vašem sopstvenom domu su zaista veoma velike i veliki je izazov odoliti im u potpunosti.

Ukoliko za posao koristite još i isti kompjuter koji vam služi u lične svrhe, lista mogućnosti postaje beskonačna. Ni ne primetivši šta radite, već ćete ostavljati beskoristan status na fejsbuku o onome što ste danas doručkovali!

Rad u prostorijama van sopstvenog doma

Ovakav način rada vam se posle navedenih prednosti rada u kući sada verovatno ne čini kao najprimamljivije rešenje. Ipak, imajte na umu da se prednosti ovakvog poslovanja nalaze upravo na listi mana rada od kuće i obrnuto. Rad u kancelariji koja nije vezana za vaš dom, naravno, zahteva određen način ponašanja i to će, možda, uspeti da vas pogura da produktivnije provodite vaše radno vreme, što svakako gledamo kao glavnu prednost ovog načina rada.

U svakom slučaju, moguće je raditi uspešno u oba okruženja. Na vama ostaje da odlučite koji vam od ova dva načina rada više odgovara, jer ta odluka najviše zavisi od toga kakva ste vi osoba.

Uostalom, niko vas ne primorava da sve vreme budete vezani samo za jedno mesto, jer kao freelanceru vama se pruži prilika povremene promene radnog okruženja, što ćemo pokušati da vam objasnimo u nastavku teksta.

U svakom gradu postoji izbor alternativnih mesta za sprovođenje vašeg posla. Predstavićemo vam neke od njih, a vi sami odaberite ono koje vam najviše odgovara.

1. Kafić

Lokalni kafić je možda najočigledniji primer za ovakav način rada jer došlo je vreme u kom, čak i u našoj zemlji, videti osobu u kafiću koja za vreme radnog vremena radi punom parom za svojim računarom nije tako čudna stvar.

U kafićima u toku ranog posle podneva uglavnom nije velika gužva i to se možda čini kao najbolje vreme da ga posetite. Naravno, neki od vas će i najmanje zveckanje čaša smatrati smetnjom, ali to zaista zavisi do osobe do osobe.

Ukoliko ste navikli da obitavate u kafićima (nemojte ovo shvatiti na pogrešan način!) i ukoliko vam ispijanje kafe u takvom ambijentu i inače predstavlja veliko zadovoljstvo, verovatno ćete se tamo vrlo lako snaći, čak i kad nosite posao sa sobom.

2. Biblioteka

Drugo ne-kancelarijsko mesto koje vam rado predlažemo je biblioteka. Kao što ste verovatno primetili za vreme studija, čitaonice često predstavljaju najidealnije mesto za rad i učenje, s obzirom da se na ovim mestima podrazumeva potpuna tišina i mir (što ujedno može biti i ono što će vam najviše smetati kod ovog mesta, ali to najviše zavisi od vas samih). Iako je ovo vrlo verovatno najdosadnije mesto za rad, može se vrlo lako pokazati najproduktivnijim, zato, bez obzira na sve predrasude i potencijalni imidž večitog (možda čak i propalog) studenta, dajte mu šansu.

3. Parkovi

U odnosu na zapadne zemlje gde ljudi svoje pauze za ručak provode sa društvom u gradskim parkovima, kod nas ova praksa još uvek nije zastupljena. Verovatno na to utiče i manjak zelene površine u našim gradovima, ali sve to nije razlog da ne date šansu ovom prostoru. Svež vazduh uvek prija, i ko zna, možda upravo ovo mesto prihvatite kao najbolju alternativu.

4. Rad na odmoru

Iako zvuči paradoksalno, ponekad se zaista isplati otići na „odmor“ koji će služiti samo jednoj svrsi – podstaći vas na rad! Ujedno, ovo predstavlja najskuplju i najrizičniju alternativu, i svesni smo da mali broj vas može da je priušti, ali jedno je sigurno – uvek možete probati. Ukoliko ste u mestu u kom živite i radite pod stresom, možda je zaista najbolje da se na kratko vreme povučete i posvetite pažnju vašem poslu na nekom drugom mestu. Setite se samo onih pisaca koji namerno odlaze na zabačena mesta, kako bi na miru mogli da se skoncentrišu na svoj posao. Dakle, ta praksa uopšte nije neuobičajna i u velikom broju slučajeva se pokazala zaista produktivnom.

Jedino što morate paziti da ne završite kao junaci u romanima Stivena Kinga, ali to je već neka druga priča…

U svakom slučaju, bez obzira na kakav način rada se opredelili, imajte na umu da konstantan rad u istoj atmosferi posle izvesnog vremena može početi da negativno utiče na vašu produktivnost i zato vam savetujemo da ponekad, kada niste zatrpani poslom, ali kad ipak ne možete tako lako da se odvojite od svog kompjutera, promenite okruženje bar na par sati dnevno.

Na takav postupak biste trebali da gledate kao na neophodno osveženje. Zato, spakujte svoj laptop i izađite nepolje!

Mnogi freelenceri ne vide gotovo simboličku vezu između posedovanja bloga i freelance poslovanja. S jedne strane, svaki freelancer je uložio mnogo truda u to da osnuje sopstveni biznis i da svoj poslovni život vodi nazavisno od bilo koje veće institucije, dok neki od njih uporno odbijaju da svoje delovanje promovišu preko tako dostupne forme koja je zaista slobodna svima, bez obzira da li je u pitanju individualni ili kolaborativni blog.

Neki to rade iz puke tvrdoglavosti, dok ostali još uvek nisu uvideli važnost prezentacije tog tipa. Mi živimo u modernom, brzom svetu u kom je upotreba interneta primarna delatnost gotovo za svakog poslovnog čoveka. Iz istih razloga nastao je i ovaj blog koji sada čitate. Blog je zaista koristan vid prezentacije, jer on ne služi samo za reklamiranje sopstvenog proizvoda, već ujedno i kontaktu sa čitaocima istog, vaših potencijalnih i sadašnjih kupaca. Zato freelancerima koji još uvek nisu osnovali sopstveni blog, savetujemo da što pre počnu sa radom na istom, jer ovde nije u pitanju samo obična trka sa vremenom, već mnogo složenije pitanje.

Naravno, imajte u vidu i to da blogovi danas nisu jedini vid komunikacije sa širom internet publikom (iako imaju određene prednosti u odnosu na druge), tako da bi bilo dobro da obratite pažnju i na ostale socijalne mreže kao što su Facebook, Twitter, Flickr-a (ukoliko se bavite fotografijom i dizajnom), i raznim drugim internet mrežama koje, između ostalog, nude mogućnost besplatnog objavljivanja vašeg portfolia.

Kako bi vam sve bilo jasnije, pokušaćemo prednosti vođenja vlastitog bloga da predočimo u 5 osnovnih teza:

1. Pisanjem bloga postajete autoritet u određenoj oblasti

Vođenjem bloga, tačnije pisanjem tekstova o temama koje vas okupiraju, koji izražavaju vaše vlastite stavove o određenim fenomenima i koji će ujedno pokušati da vas ispromovišu kao freelancera u određenoj oblasti, vi na neki način postajete autoritet na tom istom polju. Kako god to možda smešno i naivno zvučalo, to je istina. Pogledajte samo neke modne blogove ili one koji se bave pop kulturom – i to ne samo one koji su najpoznatiji na sceni. Ljudi koji ih prate često rukovodioce tih blogova pitaju za razne savete i preporuke, jer među čitaocima blogova se ne nalaze samo oni koji se u određenu materiju dobro razumeju, već i oni koji su laici u toj oblasti i kojima je zato potrebna ličnost koja će ih u taj svet uvesti. Šta više, neretko takvi čitaoci predstavljaju većinu.

Blog je upravo zbog toga nezamenljiv, jer s jedne strane vam pruža mogućnost da se istaknete u moru drugih, dok vas sa druge strane povezuje sa ljudima različitih profila i tako vam omogućuje da ostvarite kontakte sa ljudima koji će vam u jednom momentu karijere možda biti zaista korisni.

2. Blogovi regulišu protok informacija na internetu

Stvar je vrlo jednostavna –  blogovi se svakodnevno pune novim, svežim informacionim sadržajima, koji se, kao takvi, pojavljuju u rezultatima internet pretraživača, koji sve čitaoce upućuju direktno na određen blog. To ujedno može da znači da će vaš blog u jednom periodu posetiti zaista mnogo ljudi, što naravno, zavisi od toga koliko zanimljivim i aktuelnim pitanjima se bavite na vašem blogu.

Šta to znači za vas? Pa, kao prvo, vi te čitaoce možete zainteresovati za vaš rad tako što ćete ih usmeriti ka vašim drugim internet stranicama ili ka vašem portfoliju. Na taj način će se sa vašim radom upoznati veći deo nove publike, koja će, ukoliko im se vaše stranice zaista sviđaju, proslediti dalje svoje nove „internet pronalaske“. Zapravo, na taj način internet mreža i funkcioniše. Uzmite kao primer neku najbanalniju stvar koju ste videli kod vašeg prijatelja, pa je prosledili dalje nekoj osobi za koju mislite da bi sadržaj te iste stranice mogao da je interesuje. Isti slučaj će se desiti i sa vašim prezentacijama. Dakle, kako biste što veću pažnju usmerili ka vašem radu, potrebno je biti prisutan na više socijanih mreža.

Primere pravilnog pristupa socijalnim mrežama i internet publici možete naći i kod nekih naših ranijih sagovornika.

3. Blogovanje gradi veze između ljudi

Ovde ne govorimo o romantičnim i prijateljskim vezama koje su ljudi u stvarnom životu, ostvrarili pomoću svojih blogova i raznih socijalnih mreža, iako postoji nemali broj takvih slučajeva, pa čak i kod onih osoba koji su internetu mrežama pristupili sa neke ozbiljnije, profesionalne strane. Dok pišete blog, vi vršite interakciju sa ljudima koji isti čitaju. Njihovi komentari uticaće na sadržaj i kvalitet budućih postova, nudiće vam nove ideje i predloge da neke probleme sagledate sa nekog novog ugla. Ti ljudi će stupiti u komunikaciju s vama i to ne samo preko polja za komentare, već će vaša komunikacija, u nekim slučajevima, dobiti na većoj važnosti. Čak i kad je u pitanju neki mali blog sa stotinjak pregleda dnevno (ako i toliko), postoje dobre prilike za stvaranje kvalitetnih poslovnih kontakata.

Ovi kontakti, kao što smo već spomenuli, vama mogu predstavljati potencijalnu klijentelu, a pošto su već u interakciji s vama, postoje veće šanse da vas upravo ti čitaoci angažuju kada im bude bila potrebna usluga kakvu vi pružate. Pored toga, ukoliko već radite sa klijentom koji od vas zahteva uslugu za koju niste u mogućnosti da mu pružite, među vašim kontaktima se može naći osoba koja će biti sposobna da vam pomogne u datoj situaciji.

4. Blogovanje se danas smatra terapeutskim sredstvom

Ukoliko ste gledali najnoviju BBC-jevu detektivsku dramu Sherlock, možda ste primetili da terapeut naizged depresivnog doktora Watsona, upravo to govori svom pacijentu: John, ti si vojnik i trebaće ti malo vremena da se navikneš na život u civilu i pisanje bloga o svemu što ti se dešava će ti stvarno pomoći. Pored toga (ako već ne verujete serijama), sada postoje i veliki broj naučnih istraživanja koja potvrđuju ovu tvrdnju.

Freelanceri se zbog prirode svog posla, pa tako i načina života, neretko mogu naći u zaista stresnim situacijama. Rokovi za izradu projekta, različiti odnosi sa različitim klijentima, svaljivanje celokupnog posla na samo jednu osobu i svi ostali problemi o kojima smo još ranije pisali, mnogima predstavljaju zaista stresne situacije. Ukoliko je to i sa vama slučaj, nemojte misliti da to znači da treba da odustanete od freelance poslovanja, već da na takvim stvarima što više radite i da se, samim tim, protiv stresa borite na razne načine. Jedan od tih načina je i vođenje bloga, jer ono što je u staro vreme nekada bio dnevnik, danas se pretvorilo upravo u ovu formu.

Ne mora blog koji vodite striktno da se odnosi na rad vaše firme. Bilo bi preporučljivo da se on fokusira na istu oblast kojom se i inače bavite, ali to ne mora da znači da on treba da služi isključivo promociji vašeg rada, već bi mogao da ima i neki ličniji ton. Sportski novinar ili voditelj neke sportske emisije je na svom radnom mestu ograničen onim što se od njega medijima zahteva, ali na svom parčetu internet neba, on može da piše o onim stvarima koje ne može da objavi u mediju za koji radi. Tako, na primer, u svom blogu on može pisati o sportovima koji ga lično zanimaju poput američkog fudbala, NBA košarke i ekstremnih i zimskih sportova, koji kod nas nisu naročito popularni (pa tako i neisplativi na tržištu), kako bi se bar na kratko vreme odvojio od evropskog i nacionalnog fudbala koji u toku radnog vremena zaokupljiju svu njegovu pažnju.

5. Pisanje bloga obogaćuje vaš jezički izraz

Ukoliko se vaše obrazovanje nije baziralo na konstantnom pisanju naučnih i raznih seminarskih radova, sigurno ste primetili kako tokom godina vaša sposobnost pisanja sve više opada. U novije doba to nije redak slučaj pa je samim tim i očuvanje pismenosti jedan od razloga zašto se blogovanje tako svesrdačno preporučuje svima koji imaju tu ambiciju da izađu iz sveta anonimnosti, makar na taj način. Ukoliko zaista osećate da je vaš literarni izraz zakočio, smatrajte to razlogom više da počnete da pišete. I to što pre!

Predloge na koji način biste to trebali da izvedete, kao razne druge savete vezane za pisanje vaših sopstvenih tekstova, možete naći u jednom od naših prethodnih tekstova.

To bi otprilike bilo to. Mi smo svoje rekli i potrudili se da vam uz pomoć najjednostavnijih primera pojasnimo važnost bloga kao sredstva komunikacije (pa tako i prezentacije) na internetu.

Ukoliko ste prezauzeti ili vas vođenje sopstvenog bloga, i pored svih ovih razloga, nikako ne privlači, savetujemo vas da unajmite osobu koja će taj posao obavljati umesto vas. U krajnjem slučaju naći će se neki student književnosti kome će praksa tog tipa uz mali honorar uvek dobro doći.

Mnogi freelenceri ne vide gotovo simboličku vezu između posedovanja bloga i freelance poslovanja. S jedne strane, svaki freelancer je uložio mnogo truda u to da osnuje sopstveni biznis i da svoj poslovni život vodi nazavisno od bilo koje veće institucije, dok neki od njih uporno odbijaju da svoje delovanje promovišu preko tako dostupne forme koja je zaista slobodna svima, bez obzira da li je u pitanju individualni ili kolaborativni blog.

Neki to rade iz puke tvrdoglavosti, dok ostali još uvek nisu uvideli važnost prezentacije tog tipa. Mi živimo u modernom, brzom svetu u kom je upotreba interneta primarna delatnost gotovo za svakog poslovnog čoveka. Iz istih razloga nastao je i ovaj blog koji sada čitate. Blog je zaista koristan vid prezentacije, jer on ne služi samo za reklamiranje sopstvenog proizvoda, već ujedno i kontaktu sa čitaocima istog, vaših potencijalnih i sadašnjih kupaca. Zato freelancerima koji još uvek nisu osnovali sopstveni blog, savetujemo da što pre počnu sa radom na istom, jer ovde nije u pitanju samo obična trka sa vremenom, već mnogo složenije pitanje.

Naravno, imajte u vidu i to da blogovi danas nisu jedini vid komunikacije sa širom internet publikom (iako imaju određene prednosti u odnosu na druge), tako da bi bilo dobro da obratite pažnju i na ostale socijalne mreže kao što su Facebook, Twitter, Flickr-a (ukoliko se bavite fotografijom i dizajnom), i raznim družim internet mrežama koje, između ostalog, nude mogućnost besplatnog objavljivanja vašeg portfolia.

Kako bi vam sve bilo jasnije, pokušaćemo prednosti vođenja vlastitog bloga da predočimo u 5 osnovnih teza:

 1. Pisanjem bloga postajete autoritet u određenoj oblasti

Vođenjem bloga, tačnije pisanjem tekstova o temama koje vas okupiraju, koji izražuju vaše vlastite stavove o određenim fenomenima i koji će ujedno pokušati da vas ispromovišu kao freelancera u određenoj oblasti, vi na neki način postajete autoritet na tom istom polju. Kako god to možda smešno i naivno zvučalo, to je istina. Pogledajte samo neke modne blogove ili one koji se bave pop kulturom – i to ne samo one koji su najpoznatiji na sceni. Ljudi koji ih prate često rukovodioce tih blogova pitaju za razne savete i preporuke, jer među čitaocima blogova se ne nalaze samo oni koji se u određenu materiju dobro razumeju, već i oni koji su laici u toj oblasti i kojima je zato potrebna ličnost koja će ih u taj svet uvesti. Šta više, neretko takvi čitaoci predstavljaju većinu. Blog je upravo zbog toga nezamenljiv, jer s jedne strane vam pruža mogućnost da se istaknete u moru drugih, dok vas sa druge strane povezuje sa ljudima različitih profila i tako vam omogućuje da ostvarite kontakte sa ljudima koji će vam u jednom momentu karijere možda biti zaista korisni.

 1. Blogovi regulišu protok informacija na internetu

Stvar je vrlo jednostavna – blogovi se svakodnevno pune novim, svežim informacionim sadržajima, koji se, kao takvi, pojavljuju u rezultatima internet pretraživača, koji će sve čitaoce upućuju direktno na određen blog. To ujedno može da znači da će vaš blog u jednom periodu posetiti zaista mnogo ljudi, što naravno, zavisi od toga koliko zanimljivim i aktuelnim pitanjima se bavite na vašem blogu.

Šta to znači za vas? Pa, kao prvo, vi te čitaoce možete zainteresovati za vaš rad tako što ćete ih usmeriti ka vašim drugim internet stranicama ili ka vašem portfoliju. Na taj način će se sa vašim radom upoznati veći deo nove publike, koja će, ukoliko im se vaše stranice zaista sviđaju, proslediti dalje svoje nove „internet pronalaske“. Zapravo, na taj način internet mreža i funkcioniše. Uzmite kao primer neku najbanalniju stvar koju ste videli kod vašeg prijatelja, pa je prosledili dalje nekoj osobi za koju mislite da bi sadržaj te iste stranice mogao da je interesuje. Isti slučaj će se desiti i sa vašim prezentacijama. Dakle, kako biste što veću pažnju usmerili ka vašem radu, potrebno je biti prisutan na više socijanih mreža.

Primere pravilnog pristupa socijalnim mrežama i internet publici možete naći i kod nekih naših ranijih sagovornika.

 1. Blogovanje gradi veze između ljudi

Ovde ne govorimo o romantičnim i prijateljskim vezama koje su ljudi u stvarnom životu, ostvrarili pomoću svojih blogova i raznih socijalnih mreža, iako postoji nemali broj takvih slučajeva, pa čak i kod onih osoba koji su internetu mrežama pristupili sa neke ozbiljnije, profesionalne strane. Dok pišete blog, vi vršite interakciju sa ljudima koji isti čitaju. Njihovi komentari uticaće na sadržaj i kvalitet budućih postova, nudiće vam nove ideje i predloge da neke probleme sagledate sa nekog novog ugla. Ti ljudi će stupiti u komunikaciju s vama i to ne samo preko polja za komentare, već će vaša komunikacija, u nekim slučajevima, dobiti na većoj važnosti. Čak i kad je u pitanju neki mali blog sa stotinjak pregleda dnevno (ako i toliko), postoje dobre prilike za stvaranje kvalitetnih poslovnih kontakata.

Ovi kontakti, kao što smo već spomenuli, vama mogu predstavljati potencijalnu kljentelu, a pošto su već u interakciji s vama, postoje veće šanse da vas upravo ti čitaoci angažuju kada im bude bila potrebna usluga kakvu vi pružate. Pored toga, ukoliko već radite sa klijentom koji od vas zahteva uslugu za koju niste u mogućnosti da mu pružite, među vašim kontaktima se može naći osoba koja će biti sposobna da vam pomogne u datoj situaciji.

 1. Blogovanje se danas smatra terapeutskim sredstvom

Ukoliko ste gledali najnoviju BBC-jevu detektivsku dramu Sherlock, možda ste primetili da terapeut naizged depresivnog doktora Watsona, upravo to govori svom pacijentu: John, ti si vojnik i trebace ti malo vremena da se naviknes na zivot u civilu

i pisanje bloga o svemu sto ti se desava ce ti stvarno pomoci. Pored toga (ako već ne verujete serijama), sada postoje i veliki broj naučnih istraživanja koja potvrđuju ovu tvrdnju.

Freelanceri se zbog prirode svog posla, pa tako i načina života, neretko mogu naći u zaista stresnim situacijama. Rokovi za izradu projekta, različiti odnosi sa različitim klijentima, svaljivanje celokupnog posla na samo jednu osobu i svi ostali prblemi o kojima smo još ranije pisali, mnogima predstavljaju zaista stresne situacije. Ukoliko je to i sa vama slučaj, nemojte misliti da to znači da treba da odustanete od freelance poslovanja, već da na takvim stvarima što više radite i da se, samim tim, protiv stresa borite na razne načine. Jedan od tih načina je i vođenje bloga, jer ono što je u staro vreme nekada bio dnevnik, danas se pretvorilo upravo u ovu formu.

Ne mora blog koji vodite striktno da se odnosi na rad vaše firme. Bilo bi preporučljivo da se on fokusira na istu oblast kojom se i inače bavite, ali to ne mora da znači da on treba da služi isključivo promociji vašeg rada, već bi mogao da ima i neki ličniji ton. Sportski novinar ili voditelj neke sportske emisije je na svom radnom mestu ograničen onim što se od njega medijima zahteva, ali na svom parčetu internet neba, on može da piše o onim stvarima koje ne može da objavi u mediju za koji radi. Tako, na primer, u svom blogu on može pisati o sportovima koji ga lično zanimaju poput američkog fudbala, NBA košarke i ekstremnih i zimskih sportova, koji kod nas nisu naročito popularni (pa tako i neisplatljivi na tržištu), kako bi se bar na kratko vreme odvojio od evropskog i nacionalnog fudbala koji u toku radnog vremena zaokupljiju svu njegovu pažnju.

 1. Pisanje bloga obogaćuje vaš jezički izraz

Ukoliko se vaše obrazovanje nije baziralo na konstantnom pisanju naučnih i raznih seminarskih radova, sigurno ste primetili kako tokom godina vaša sposobnost pisanja sve više opada. U novije dob, to nije redak slučaj, pa je samim tim i očuvanje pismenosti jedan od razloga zašto se blogovanje tako svesrdačno preporučuje svima koji imaju tu ambiciju da izađu iz sveta anonimnosti, makar na taj način. Ukoliko zaista osećate da je vaš literarni izraz zakočio, smatrajte to razlogom više da počnete da pišete. I to što pre!

Predloge na koji način biste to trebali da izvedete, kao razne druge savete vezane za pisanje vaših sopstvenih tekstova, možete naći u jednom od naših prethodnih tekstova.

To bi otprilike bilo to. Mi smo svoje rekli i potrudili se da vam uz pomoć n

Mnogi freelenceri ne vide gotovo simboličku vezu između posedovanja bloga i freelance poslovanja. S jedne strane, svaki freelancer je uložio mnogo truda u to da osnuje sopstveni biznis i da svoj poslovni život vodi nazavisno od bilo koje veće institucije, dok neki od njih uporno odbijaju da svoje delovanje promovišu preko tako dostupne forme koja je zaista slobodna svima, bez obzira da li je u pitanju individualni ili kolaborativni blog.

Neki to rade iz puke tvrdoglavosti, dok ostali još uvek nisu uvideli važnost prezentacije tog tipa. Mi živimo u modernom, brzom svetu u kom je upotreba interneta primarna delatnost gotovo za svakog poslovnog čoveka. Iz istih razloga nastao je i ovaj blog koji sada čitate. Blog je zaista koristan vid prezentacije, jer on ne služi samo za reklamiranje sopstvenog proizvoda, već ujedno i kontaktu sa čitaocima istog, vaših potencijalnih i sadašnjih kupaca. Zato freelancerima koji još uvek nisu osnovali sopstveni blog, savetujemo da što pre počnu sa radom na istom, jer ovde nije u pitanju samo obična trka sa vremenom, već mnogo složenije pitanje.

Naravno, imajte u vidu i to da blogovi danas nisu jedini vid komunikacije sa širom internet publikom (iako imaju određene prednosti u odnosu na druge), tako da bi bilo dobro da obratite pažnju i na ostale socijalne mreže kao što su Facebook, Twitter, Flickr-a (ukoliko se bavite fotografijom i dizajnom), i raznim družim internet mrežama koje, između ostalog, nude mogućnost besplatnog objavljivanja vašeg portfolia.

Kako bi vam sve bilo jasnije, pokušaćemo prednosti vođenja vlastitog bloga da predočimo u 5 osnovnih teza:

 1. Pisanjem bloga postajete autoritet u određenoj oblasti

Vođenjem bloga, tačnije pisanjem tekstova o temama koje vas okupiraju, koji izražuju vaše vlastite stavove o određenim fenomenima i koji će ujedno pokušati da vas ispromovišu kao freelancera u određenoj oblasti, vi na neki način postajete autoritet na tom istom polju. Kako god to možda smešno i naivno zvučalo, to je istina. Pogledajte samo neke modne blogove ili one koji se bave pop kulturom – i to ne samo one koji su najpoznatiji na sceni. Ljudi koji ih prate često rukovodioce tih blogova pitaju za razne savete i preporuke, jer među čitaocima blogova se ne nalaze samo oni koji se u određenu materiju dobro razumeju, već i oni koji su laici u toj oblasti i kojima je zato potrebna ličnost koja će ih u taj svet uvesti. Šta više, neretko takvi čitaoci predstavljaju većinu. Blog je upravo zbog toga nezamenljiv, jer s jedne strane vam pruža mogućnost da se istaknete u moru drugih, dok vas sa druge strane povezuje sa ljudima različitih profila i tako vam omogućuje da ostvarite kontakte sa ljudima koji će vam u jednom momentu karijere možda biti zaista korisni.

 1. Blogovi regulišu protok informacija na internetu

Stvar je vrlo jednostavna –  blogovi se svakodnevno pune novim, svežim informacionim sadržajima, koji se, kao takvi, pojavljuju u rezultatima internet pretraživača, koji će sve čitaoce upućuju direktno na određen blog. To ujedno može da znači da će vaš blog u jednom periodu posetiti zaista mnogo ljudi, što naravno, zavisi od toga koliko zanimljivim i aktuelnim pitanjima se bavite na vašem blogu.

Šta to znači za vas? Pa, kao prvo, vi te čitaoce možete zainteresovati za vaš rad tako što ćete ih usmeriti ka vašim drugim internet stranicama ili ka vašem portfoliju. Na taj način će se sa vašim radom upoznati veći deo nove publike, koja će, ukoliko im se vaše stranice zaista sviđaju, proslediti dalje svoje nove „internet pronalaske“. Zapravo, na taj način internet mreža i funkcioniše. Uzmite kao primer neku najbanalniju stvar koju ste videli kod vašeg prijatelja, pa je prosledili dalje nekoj osobi za koju mislite da bi sadržaj te iste stranice mogao da je interesuje. Isti slučaj će se desiti i sa vašim prezentacijama. Dakle, kako biste što veću pažnju usmerili ka vašem radu, potrebno je biti prisutan na više socijanih mreža.

Primere pravilnog pristupa socijalnim mrežama i internet publici možete naći i kod nekih naših ranijih sagovornika.

 1. Blogovanje gradi veze između ljudi

Ovde ne govorimo o romantičnim i prijateljskim vezama koje su ljudi u stvarnom životu, ostvrarili pomoću svojih blogova i raznih socijalnih mreža, iako postoji nemali broj takvih slučajeva, pa čak i kod onih osoba koji su internetu mrežama pristupili sa neke ozbiljnije, profesionalne strane. Dok pišete blog, vi vršite interakciju sa ljudima koji isti čitaju. Njihovi komentari uticaće na sadržaj i kvalitet budućih postova, nudiće vam nove ideje i predloge da neke probleme sagledate sa nekog novog ugla. Ti ljudi će stupiti u komunikaciju s vama i to ne samo preko polja za komentare, već će vaša komunikacija, u nekim slučajevima, dobiti na većoj važnosti. Čak i kad je u pitanju neki mali blog sa stotinjak pregleda dnevno (ako i toliko), postoje dobre prilike za stvaranje kvalitetnih poslovnih kontakata.

Ovi kontakti, kao što smo već spomenuli, vama mogu predstavljati potencijalnu kljentelu, a pošto su već u interakciji s vama, postoje veće šanse da vas upravo ti čitaoci angažuju kada im bude bila potrebna usluga kakvu vi pružate. Pored toga, ukoliko već radite sa klijentom koji od vas zahteva uslugu za koju niste u mogućnosti da mu pružite, među vašim kontaktima se može naći osoba koja će biti sposobna da vam pomogne u datoj situaciji.

 1. Blogovanje se danas smatra terapeutskim sredstvom

Ukoliko ste gledali najnoviju BBC-jevu detektivsku dramu Sherlock, možda ste primetili da terapeut naizged depresivnog doktora Watsona, upravo to govori svom pacijentu: John, ti si vojnik i trebace ti malo vremena da se naviknes na zivot u civilu

i pisanje bloga o svemu sto ti se desava ce ti stvarno pomoci. Pored toga (ako već ne verujete serijama), sada postoje i veliki broj naučnih istraživanja koja potvrđuju ovu tvrdnju.

Freelanceri se zbog prirode svog posla, pa tako i načina života, neretko mogu naći u zaista stresnim situacijama. Rokovi za izradu projekta, različiti odnosi sa različitim klijentima, svaljivanje celokupnog posla na samo jednu osobu i svi ostali prblemi o kojima smo još ranije pisali, mnogima predstavljaju zaista stresne situacije. Ukoliko je to i sa vama slučaj, nemojte misliti da to znači da treba da odustanete od freelance poslovanja, već da na takvim stvarima što više radite i da se, samim tim, protiv stresa borite na razne načine. Jedan od tih načina je i vođenje bloga, jer ono što je u staro vreme nekada bio dnevnik, danas se pretvorilo upravo u ovu formu.

Ne mora blog koji vodite striktno da se odnosi na rad vaše firme. Bilo bi preporučljivo da se on fokusira na istu oblast kojom se i inače bavite, ali to ne mora da znači da on treba da služi isključivo promociji vašeg rada, već bi mogao da ima i neki ličniji ton. Sportski novinar ili voditelj neke sportske emisije je na svom radnom mestu ograničen onim što se od njega medijima zahteva, ali na svom parčetu internet neba, on može da piše o onim stvarima koje ne može da objavi u mediju za koji radi. Tako, na primer, u svom blogu on može pisati o sportovima koji ga lično zanimaju poput američkog fudbala, NBA košarke i ekstremnih i zimskih sportova, koji kod nas nisu naročito popularni (pa tako i neisplatljivi na tržištu), kako bi se bar na kratko vreme odvojio od evropskog i nacionalnog fudbala koji u toku radnog vremena zaokupljiju svu njegovu pažnju.

 1. Pisanje bloga obogaćuje vaš jezički izraz

Ukoliko se vaše obrazovanje nije baziralo na konstantnom pisanju naučnih i raznih seminarskih radova, sigurno ste primetili kako tokom godina vaša sposobnost pisanja sve više opada. U novije dob, to nije redak slučaj, pa je samim tim i očuvanje pismenosti jedan od razloga zašto se blogovanje tako svesrdačno preporučuje svima koji imaju tu ambiciju da izađu iz sveta anonimnosti, makar na taj način. Ukoliko zaista osećate da je vaš literarni izraz zakočio, smatrajte to razlogom više da počnete da pišete. I to što pre!

Predloge na koji način biste to trebali da izvedete, kao razne druge savete vezane za pisanje vaših sopstvenih tekstova, možete naći u jednom od naših prethodnih tekstova.

To bi otprilike bilo to. Mi smo svoje rekli i potrudili se da vam uz pomoć najjednostavnijih primerima pojasnimo važnost bloga kao sredstva komunikacije (pa tako i prezentacije) na internetu.

Ukoliko ste prezauzeti ili vas vođenje sopstvenog bloga, i pored svih ovih razloga, nikako ne privlači, savetujemo vas da unajmite osobu koja će taj posao obavljati umesto vas. U krajnjem slučaju, naći će se neki student književnosti kom će praksa tog tipa uz mali honorar uvek dobro doći.

ajjednostavnijih primerima pojasnimo važnost bloga kao sredstva komunikacije (pa tako i prezentacije) na internetu.

Ukoliko ste prezauzeti ili vas vođenje sopstvenog bloga, i pored svih ovih razloga, nikako ne privlači, savetujemo vas da unajmite osobu koja će taj posao obavljati umesto vas. U krajnjem slučaju, naći će se neki student književnosti kom će praksa tog tipa uz mali honorar uvek dobro doći.

Ukoliko ste mislili da se osloboditi od ustaljenog načina rada i preći u freelance tokove nije lako, nadamo se da smo vas u našim prethodnim tekstovima bar u nekoj meri uverili da to nije potpuno neizvodljivo, te da se uz dosta truda i volje tako nešto može postići čak i na ovim prostorima.

Iako smo se do sada u našim tekstovima uglavnom bavili pojedincima koji su se u potpunosti (ili makar honorarno) okrenuli freelance načinu rada, ovaj put vam predstavljamo jedan poseban vid „profesionalnog osamostaljivanja“ i nešto što kod nas nije baš ustaljena praksa – izdavanje nezavisnog časopisa.

Udružiti se sa timom entuzijasta i na tržištu prepunom komercijalnih, najčešće licencnih izdanja časopisa koje mahom objavljuju velike medijske firme, zvuči praktički neizvodljivo. Ipak, u svetu je u poslednje vreme nezavisno izdavaštvo počelo zaista da cveta. Nesvakidašnji pristup materiji kojom se ovi časopisi bave, kao i sloboda u izražavanju kakva se teško postiže u mejnstrim izdanjima, neka su od onih karakteristika koja su im svakako otvorila vrata ciljnog tržišta i tako pridobila određen deo publike. Ono što ovakva izdanja neretko karakteriše su originalna dizajn rešenja, kao i njihov celokupni vizuelni sadržaj, a neki od njih se bave i onim temama koje se uredništvima komercijalnih časopisa čine dosta riskantnim.

Osnivanje sopstvenog časopisa nikako nije lak posao. Sprovođenje osnovne ideje u delo zaista je kompleksan proces. Prvi i osnovni korak je napraviti solidan koncept izdanja koji će zapravo odrediti smer u kom će se časopis razvijati. Posle toga treba odrediti sadržaje istog, pa zatim i sastaviti tim odgovornih i sposobnih ljudi koji će u svakom momentu biti na nivou zadatka. Ipak, najveći problem s kojim se suočavaju kako oni komercijalni, tako i nezavisni časopisi, svakako je činjenica da svaki od njih ima određen rok trajanja. U poslednje vreme, ekspanzijom izuzetno pristupačnih elektronskih medija koji su u stanju da zadovolje potrebe čitalaca gotovo svih profila, najveći problem je postao nedostatak zainteresovanih oglašivača koji su voljni da sarađuju sa štampanim medijima. Upravo se iz tog razloga osnivanje nezavisnog časopisa (naročito na ovim prostorima) smatra vrlo hrabrim i riskantnim potezom. S druge strane, sigurno svako od vas ima bar jedan najdraži domaći časopis koji ste redovno pratili, a koji je odavno već ugašen i koji vam poprilično nedostaje i zato će neki od vas uvek biti voljni da pruže šansu nekom novom zanimljivom izdanju.

Šta na tu temu ima da kaže naša ovonedeljna sagovornica Biljana Kovačević, između ostalog, možete pročitati u ostatku teksta.

Biljana je urednica porodičnog „uradi sam“ časopisa Kućne majstorije koji izlazi na svaka dva meseca. U  svakom izdanju ovog časopisa, koji broji 64 strana visokog kvaliteta štampe, zastupljeni su razni drveni projekti, ukusni recepti, kao i deo o uređivanju bašte.

Biljana, reci nam kako je nastala ideja za osnivanje časopisa?

Pre osnivanja Kućnih majstorija smo uvideli nedostatak „uradi sam“ časopisa na našem tržištu, koji će biti namenjen ne samo prekaljenim majstorima, već onog u kom će svi članovi porodice moći da nađu nešto što im budi interesovanje. Počeli smo malo da istražujemo i shvatili da sklopiti takav časopis neće biti lako, ali da jeste izvodljivo, pa smo zasukali rukave i krenuli u rad na prvom broju.

Kome je namenjen ovakav časopis i kakvi se saveti mogu naći u njemu?

Pronaći odgovarajuće projekte za ovakav tip časopisa koji bi ujedno trebali da budu zanimljivi i atraktivni svakom prosečnom čitaocu, a pri tom i ne previše skupi i lako izvodljivi, nije ni malo jednostavno. To je, takođe, i jedan od osnovnih razloga zašto časopis izlazi u ovakvoj periodici. Cena Kućnih majstorija je dosta povoljna, 99 dinara, a postoji i mogućnost godišnje pretplate.

Trudimo se da sve što stavimo u časopis zaista bude nešto što će ljudi poželeti da izrade i naša želja je da se u svakom broju nađe i par saveta o dizajnu enterijera, zatim neki zanimljivi projekti koje svako može sam da uradi za svoje najmlađe ili pak sa njima. Pored toga, predstavljamo i radove svojih čitalaca, koji su svi, po pravilu kreativni i lepo izrađeni.

Ko čini redakciju i kakva su vaša prethodna iskustva?

Nas je malo, ali smo izuzetno efikasni. Redakciju činimo ja, još dvoje ljudi koji honorarno pišu članke i koji su poprilično iskusni u ovom poslu, prelamač i momak koji obrađuje fotografije. Nije nas puno, ali se svi dosta trudimo.

Zašto ste se odlučili da časopis izdajete nezavisno od nekih većih medijskih korporacija i da li je to bio riskantan potez?

Jeste, kako nije, uzevši u obzir to da na početku nismo imali nikakav priliv novca, već isključivo ulaganja. Pri svemu tome, tiraž je bio skroman, a novca za reklamu nije bilo. Mi smo, ipak, verovali u kvalitet svog rada, dobro se potrudili, pa je samim tim i prodaja, a sa njom i tiraž, iz broja u broj rastao.

Da li je, bar po vašem iskustvu, bilo teško napraviti ovakav časopis?

Bilo je teško, ali se nadamo da će nam se trud isplatiti, a čini nam se da se publici poprilično sviđa.

Ko su tvoji uzori u svetu medija?

Moj najveći uzor je Marta Stjuart.

Da li imate konkurenciju na domaćem tržištu?

Mi zaista nemamo veliku konkurenciju. Na našem tržištu postoji par „uradi sam“ časopisa koji su namenjeni isključivo „ozbiljnijim“ majstorima, dok se ostala izdanja mahom bave uređenjem prostora.

Kakvo je tvoje mišljenje o časopisima koji izlaze kod nas i izboru koji se nudi publici?

Časopisa je dosta, ali kvalitet nije na naročito visokom nivou, kako u tekstovima, tako i u izgledu. Ja sam se radovala svakom novom broju Kvart magazina i poprilično mi je žao što se više ne izdaje.

Kakav je vaš odnos sa čitaocima i da li prilikom izrade broja uzimate u obzir i njihove komentare i predloge?

I više od toga! Oni su ključni deo procesa formiranja svakog novog broja, i to od samoga početka. Čim smo podigli sajt, stavili smo anketu preko koje smo dobili informacije šta publiku najviše interesuje. Mi naše čitaoce ne samo da pitamo za savet, već im i objavljujemo radove koji nam se najviše dopadnu. U svakom broju makar jedan projekat je plod kreativnog uratka naših čitaoca.

Kakvi su vaši planovi vezani za budućnost časopisa?

Bitno nam je da održimo sadašnji nivo kvaliteta, kako štampe, tako i sadržaja.

Ostale informacije o Kućnim majstorijama možete naći na njihovom oficijalnom sajtu, pa tako i na fejsbuk stranici, a pored toga, ovo izdanje prati i specijalan blog namenjen uvek svežim idejama koje se ne mogu naći u samom časopisu, bili to ručno pravljeni podmetači za čaše inspirisani jesenjim motivima, piling za ruke ili zanimljivi načini na koji možete da ukrasite vaše odevne predmete.