Postati freelance pisac nije lako, ali je itekako moguće. Za ovakav posao je potrebno uložiti mnogo truda i strpljenja. U svakom slučaju, danas je ta profesija razvirenija nego ikada pre. Ne potcenjujte moć interneta, s obzirom na to da vas on povezuje sa čitavim svetom, već počnite sa istraživanjem i pokušajte da nađete svoj prvi angažman!

Svi smo svesni toga da je na našim prostorima vrlo teško doći do ovakvog  posla (zapravo, do bilo kog posla uopšte). U prošlom tekstu, imali smo primer obrazovane novinarke koja je igrom slučaja postala scenaristkinja na jednoj hrvatskoj televizijskoj stanici, ali kojoj ni takav posao ne može da pruži maksimalnu finansijsku sigurnost, te je stoga bila primorana da pored tog, nađe još jedan „stalan“ posao. Realno, ona nije jedina osoba na ovim prostorima koja uz pisanje mora da se bavi još nečim. Bez obzira na to da li pisanje shvatate kao honorarni angažman (koji vam služi kao finansijska potpora uz neki drugi posao, ili vam obezbeđuje nekakvu materijalnu korist tokom studiranja) ili redovan posao, postoje određeni osnovni koraci koje morate da sprovedete u delo kako biste postali uspešni u ovoj profesiji.

Budite svesni toga da je početak uvek najteži. Tek posle izvesnog vremena, kada vam pisanje tekstova preraste u rutinu i kada pronađete način rada koji vam najviše odgovara, osetićete veliko olakšanje.

Pre svega, morate se odlučiti za određene oblasti za koje smatrate da biste mogli temeljno i kvalitetno obrađivati. Biti ekspert u oblasti književnosti sa sobom nosi neke prednosti poput dobrog poznavanja jezika i gramatike, ali to ne mora neminovno da  znači da ćete uspeti da se snađete i sa temama koje nemaju dodirnih tačaka sa tom oblasti. Ukoliko posedujete moć lakog prilagođavanja različitim temama, veće su šanse da uspete u ovom poslu.
Drugo, morate unapred znati kakav način poslovanja vam odgovara, tj. da odredite  li želite li da vam pisanje bude honorarni ili full-time posao? Te dve kategorije morate jasno razgraničiti. U svakom slučaju, neki od početnih koraka su isti za obe vrste freelancera, ali ipak postoje izvesne razlike koje ćemo vam naknadno objasniti.

Koraci su sledeći:

#1 Ne postoji bolji način da vam objasnimo prvi korak sem da vam pružimo najjednostavniji savet koji glasi: „Samo počnite!“. Meseci istraživanja, razračunjavanja, pravljenja strategije i traženje podataka će vam samo oduzeti vreme i u praksi vam neće biti od neke velike pomoći. Takve stvari se rade „usput“. Najbitnije je početi sa poslom, navići se na konstantno sedenje za računarom i taj angažovani način razmišljanja.

#2 Nađite posao preko intereta. To je istovremeno i najlakši način da dobijete ovakav posao, jer naše firme se uglavnom ne bave posredovanjem između freelance pisaca i klijenata koji traže da im neko obavlja taj posao. Uz dobro poznavanje engleskog ili nekog drugog stranog jezika i malo truda možete se uvrstiti među one koji svoju klijentelu nalaze u inostranstvu. Naravno, uzmite u obzir i to da na našem „internet nebu“ postoje sajtovi koji objavljuju tekstove poput recenzija, kolumni i raznih drugih članaka, koje im šalju ljudi koji nisu zaposleni u samoj redakciji. Bitno je samo naći dobru priliku i iskoristiti je na najbolji mogući način. Takvi poslovi su negde sasvim dobro plaćeni, negde ne (što u osnovi zavisi od kredibiliteta samog sajta). Oni mogu da posluže kao pristojna finansijska potpora, ali generalno je teško naći stalan angažman, tako da ovakav način rada preporučujemo za one freelancere koji pisanje shvataju isključivo kao „posao sa strane“.

Kako bismo vam bar malo pomogli prilikom ostvarivanja ovog konkretnog koraka, pripremili smo vam listu najpopularnijih sajtova koji su specijalizovani u oblasti freelance pisanja*. Na ovim sajtovima naći ćete izvrsne savete o tome kako i na koji način možete unaprediti svoju freelance karijeru, a većina njih se zapravo bavi posredovanjem između različiih pisaca i klijenata. Iskreno vam savetujemo da obratite pažnju na ove sajtove i dobro prostudirate mogućnosti koje oni pružaju, pa tako i postavljene uslove koje morate da ispunite kako biste započeli sa radom:

* Ukoliko želite da nam predložite još nekoliko sajtova sličnog tipa, budite slobodni da to učinite u komentarima!

#3 Odredite svoje dugoročne i kratkoročne ciljeve. U ovom koraku najlakše ćete shvatiti kakav način rada vam odgovara i koja su vaša očekivanja od karijere freelance pisca. Jednostavniji ciljevi mogu biti prodaja nekoliko članaka dnevno – kako online, tako i određenim štampanim medijima (to uglavom mogu biti različiti specijalizovani časopisi). U više ciljeve može spadati konstantno objavljivanje tekstova na određenim internet portalima ili prodavanje tekstova kvalitetnijim časopisima koji se odlikuju visokom stopom prodaje.

#4 Naučite na koji način možete prodati i preprodavati svoja autorska prava kako biste od njih dobili najviše što možete. Ovaj korak najviše utiče na stvaranje i oblikovanje vašeg mesečnog prihoda.

#5 Svakog dana odvojite malo vremena za traženje novog posla. Ukoliko ste u određenom momentu zauzeti nekolicinom različitih projekata, ovo može biti teško izvodljivo, ali istovremeno će vam pomoći da izbegnete zaista veliku grešku, jer jednog dana kada se napokon oslobodite te velike kolilčine posla, može vam se desiti da ostanete bez bilo kakvog angažmana. To vam može naneti veliku štetu, bilo da ste honorarac ili da vam pisanje predstavlja jedini stalan posao. Zato morate naučiti da uvek držite jedno oko otvoreno prema drugim mogućnostima i potencijalnim angažmanima.

Kako ostvariti i dokazati svoje iskustvo?

Ukoliko se nalazite u stadijumu u kom tek trebate da dokažete svoje sposobnosti potencijalnom klijentu, savetujemo vas da se držite sledećih uputstava.

Dakle, bez obzira na to kakav je klijent u pitanju i šta on tačno očekuje od vas, vi mu morate predočiti da ste sposobni za obavljanje posla koji se od vas traži (jednostavno rečeno – da ste pismeni i da ste voljni da istražujete o temama koje vam se nude), a to možete učiniti na jedan jednostavan način: primerom vašeg dosadašnjeg rada!

Vaš rezime se ne može ozbiljno uzeti u obzir ukoliko nije ispunjen kvalitetnim sadržajem. Isto tako, ne možete napraviti blog ili websajt na kom ćete reklamirati svoje usluge ukoliko na njemu ne postavite primere takvih usluga. Prosto rečeno – nijedan klijent vas neće uposliti ukoliko nemate šta da ponudite. Bez obzira na to ko ste, da li ste akademski obrazovani ili ne, koji način freelance rada vam odgovara i čime zaista želite da se bavite, osnovna stvar koju kao freelance pisac morate da uradite jeste da stvorite kvalitetan i bogat rezime.

Drugačije rečeno – spremite se za malo neplaćenog posla! Vreme će pokazati da će vam se to „volontiranje“ u budućnosti isplatitit.

To možete učiniti na neki od sledećih načina:

  • Volontirate na nekim neprofitnim sajtovima kojima su potrebni kvalitetni tekstovi (to mogu biti sajtovi različitih društvenih ili humanitarnih organizacija, pa tako i sajtovi koji se bave kulturom i koji objavljuju tekstove određenog sadržaja)
  • Napišite obiman i kvalitetan esej na temu koja vas najviše interesuje (ne zaboravite da ga konvertujte u PDF format kako biste ga široj javnosti prezentovali na interesantan i vizuelno primamljiv način)
  • Nađite par kvalitetnih radova sa fakulteta na koje ste ponosni i za koje ste dobili visoke ocene. Bilo bi najbolje da to budu tekstovi objavljivani u određenim naučnim publikacijama.
  • Upotrebite tekst koji ste napisali za nekog od prethodnoh klijenata čija se tematika podudara sa onim što novi potencijalni klijent očekuje od vas.
  • Napišite pismo uredniku lokalnih novina ili časopisa za koji biste želeli da pišete, a koje će istovremeno biti vrlo inspirativno i pronicljivo.
  • Napravite blog. Zapamtite da nije toliko bitno šta ćete pisati na njemu. Bitno je samo da to budu zanimljive i iscrpno obrađene teme koje vas inače interesuju i pomoću kojih ćete ostvariti rutinu svakodnevnog višečasovnog pisanja koje je u ovom poslu najbitnije.

Bez obzira na vašu odluku o tome šta ćete i na koji način ćete pisati, uvek morate voditi računa da svaki vaš tekst predstavlja najbolje od vas, kao i o tome da izabrani način rada odgovara vašim očekivanjima od ovakvog posla.

Zahvaljujemo se za strip www.ncwinters.com www.freelanceswitch.com


Posao freelance pisca na dalekom Zapadu već uveliko je razvijen, ali kod nas ta profesija se gotovo uopšte ne spominje. Realno gledano, gotovo da se ni ne smatra pravom profesijom. Neredak je slučaj da kvalitetni pisci uopšte ne mogu da nađu bilo kakav angažman i da stoga moraju da se okrenu nekim drugim, ne toliko kreativnim poslovima. S druge strane, na našim prostorima uvrežen je stav da je „freelance“ zapravo samo drugi način da se kaže da je neko nezaposlen. Oštro, zar ne?! Da li je takav stav opravdan ili ne, Berzica i dalje pokušava da vam pokaže kroz različite primere.

Nikolina Čuljak jedna je od onih osoba koja ima tu sreću da se u životu bavi onim poslom koji zista najviše voli – makar privremeno. Naime, ona je tipični primer freelance pisca na ovim prostorima, s obzirom da joj taj način rada nije dovoljan da bi se u potpunosti sama izdržava, te da je morala da nađe još jedno zaduženje u obliku mirnog i stabilnog posla u državnoj firmi. Pre izvesnog vremena stupili smo u kontakt sa ovom šarmantnom scenaristkinjom i zamolili je da nam otkrije tajnu o tome kako na najuspešniji način napraviti balans između dve potpuno različite profesije i kako se izboriti za svoje mesto u profesiji u kojoj je konkurencija izuzetno drčna i jaka, ali koju iskreno volite.

O svojim počecima, sadašnjem statusu i prvobitnim željama, Nikolina nam je rekla sledeće:

Zovem se Nikolina Čuljak i živim u jednom malom i dosadnom gradiću 15-ak km od Zagreba. Po struci sam novinar, a završila sam Fakultet političkih znanosti u Zagrebu prije četiri godine. Od novinarskog posla sam odustala jer sam shvatila da a) treba proći puno vremena do konkretne zarade a ja sam željela biti milijunašica do 30e,  b) da nemam želuca, volje ni vremena kopati po tuđem smeću samo da bih došla do priče. Novinarstvo u Hrvatskoj je spalo na jadne i potpuno požutjele grane, i, iako osobno (i licemjerno) uživam u čitanju žutila, moram priznat da mi je tolerancija na pisanje istog ravna nuli. Stoga sam, sasvim slučajno, završila u scenarističkim vodama i njima uspješno plovim već 6 godina. Prve dvije i pol godine sam radila samo to, jedno vrijeme je to bio praktički full time job, ali kasnije sam se zaželjela sigurnosti i danas, uz freelancanje, imam i onaj dnevni, “pravi” i sigurni posao, a to je savjetnik za zapošljavanje u jednoj državnoj ustanovi. Trenutno radim kao vanjski pisac tj. dijalogist za jednu hrvatsku seriju.

Da li si bila srećnija kada si radila isključivo kao freelance scenarista, ili ti je status bolji sad kad pored toga imaš i redovan posao?

Uf, ovo je teško pitanje i to se i sama pitam svaki dan. Dakle, ne znam. Činjenica je da sam, kad sam radila samo pisanje, mogla raditi od kuće, imala sam veću slobodu, otišla bih na godišnji kad sam god htjela, a i sama sam mogla određivati koliku ću zaradu imati svaki mjesec. No, negativna strana je svakako nesigurnost tog posla. Primjerice, trenutno sam u procesu dobivanja kredita za stan, što nikad ne bih mogla ostvariti samo s honorarnim poslom, a dovoljno gotovine, naravno, nemam.

S druge strane, da ne radim honorarno, vjerojatno se opet ne bih odlučila na neke veće korake jer ne bih imala taj drugi, prilično velik (i znatno bolji od stalnog) prihod koji dobivam pisanjem.

Zapravo bi bilo idealno kada bi status slobodnih umjetnika, odnosno scenarista, u Hrvatskoj bio bolje (ustvari, uopće) riješen, jer bih mirne duše dala otkaz na “sigurnom” poslu i posvetila se pisanju koje je zaista moja prva i jedina ljubav. Nažalost, stvarnost je drukčija i, po završetku projekta na kojem trenutno radim, moguće je da bez angažmana budem i nekoliko mjeseci, tako da si ne mogu dopustiti ovisiti samo o tome.

Kako uspevaš da uskladiš ta dva posla?

Zapravo, iznenađujuće lako. Pošto dnevni posao obavljam od pola 8 do pola 4, a samo radno mjesto mi je jako blizu trenutnog mjesta stanovanja, imam praktički cijelo poslijepodne za pisanje. Moram naglasiti da sam jedina od svojih kolega na trenutnom projektu koja ima stalni posao uz freelance, no nikad mi se nisu činili ustupci u smislu produžavanja rokova ili slično. Najbolje radim pod pritiskom i kada dobijem neki bezumni rok, primjerice, napisati cijelu epizodu u trajanju od 45 minuta u roku od tri dana (točnije, tri poslijepodneva jer strogo odvajam “dnevni” od honorarnog posla), takve epizode najčešće dobiju pohvale i općenito se u njima puno više “dam” nego u onima koje, zbog praznika, godišnjih ili slično, rastežem i po dva tjedna. Jest da počesto društveni život pati, no gdje ima volje, ima i načina!

Da li bi radila kao redovni scenarista u nekoj televizijskoj kompaniji ako ti se pruži prilika za tako nešto?

Svakako, tako već jesam radila i opet bih. Naravno, kako su ljudi nezahvalna i njurgava bića, tako sam tada mislila da su se sva zla svijeta sručila na moja nejaka ramena, ali sam odlučila otići tek kada sam shvatila da tapkam u mjestu i da trebam zasukati rukave te napokon napisati diplomski i završiti fakultet. No, kada bi se ostvarile moje želje koje sam već navela (pisanje scenarija kao siguran posao, uz redovita primanja i prijavu na zdravstveno i mirovinsko), moje jedino pitanje bi bilo „Gdje trebam potpisati?“.

Šta voliš kod tog posla?  Šta te inspiriše?

Hm… volim… rekla bih sve, ali kako i kod osoba koje najviše volimo nalazimo mane, probat ću biti preciznija. Volim to što se mogu izražavati pismenim putem, koji mi je, osobno, najdraži. U pisanju nema zamuckivanja, nema neugodnih šutnji, likovi mogu biti zabavni, tužni, veseli, glupavi, duhoviti i pametni kako ti sam nikada nisi (naravno, uvijek se mora paziti da se ostane “u karakteru” određenog lika), mogu koristiti reference na pop-kulturu (osobno to obožavam), mogu oživjeti kroz riječi svojih likova. Taj osjećaj je neprocjenjiv.

Inspirira me, osim spomenute pop-kulture, sam karakter lika koji pišem, sama epizoda koju trenutno raspisujem, slučajni pogled na reklamu koja je upravo na televiziji, svakodnevni život i situacije. Ponekad mi se dogodi da mi na pamet padne neka rečenica pa onda cijelu scenu napišem samo da bih mogla ubaciti baš tu rečenicu, što i nije baš pohvalno, ali u tome uživam. A ponekad se radi i o samo jednoj riječi. Npr. goropadno. Zar to nije super riječ? Pala mi je na pamet na početku pisanja ovih odgovora i evo, uspjela sam ju ubacit iako potpuno bez konteksta. Bravo za mene!

Koje su prednosti i mane takvog posla?

Mane su, osim spomenute nesigurnosti (i to je definitivno najveća mana, toliko velika da zasjenjuje sve ostale), počesto i sam ego pisca. Vjerujem da svi ljudi koji rade (ili si umišljaju da rade) nešto kreativno, smatraju da je upravo njihovo rješenje, njihova ideja – ona prava. Scenaristi nisu nimalo manje tašti od glumaca, dapače. Grč na mom licu dok gledam vlastitu epizodu ekraniziranu je ravan posmrtnome, jer, naravno, svatko ima ideju kako bi njegovo djelo trebalo izgledati u stvarnosti, a nerijetko se izvedba kosi sa slikom u glavi. Užasno velik problem je i nedostatak inspiracije. Svakih otprilike dva mjeseca dobijem savršeno normalnu i zabavnu epizodu za raspisivanje, a u mojoj glavi potpuna praznina. Ne znam kako bih počela, kako završila, svaku rečenicu važem deset minuta, plačem, spavam, gledam u zid, ali ideje niotkud. Tu onda, i sramim se što to priznajem, posežem za prvoloptaškim forama, jednoznačnim rečenicama, jeftinim aluzijama i slično. A pisanje smije biti sve samo ne to, makar se radilo i o najjednostavnijim televizijskim formama. Ukratko, mane scenarističkog posla su zanemarive u odnosu na prednosti, jer treba znati udahnuti likovima dušu i život. A kada se to uspije, onda znate da ste napravili dobar posao :)

Najbolje knjige za freelancere

October 11th, 2010

Ove  nedelje smo vam pripremili listu od sedam zanimljivih knjiga za koje smatramo da su veoma korisne za svakog freelancera, kako za one koji tek počinju sa ovakvim načinom rada, tako i za one koji se već nekoliko godina nalaze u freelance vodama. Pazili smo da lista ne bude preopširna i da se na njoj nađu zaista kvalitetni naslovi koji su kod stranih čitalaca naišli na vrlo dobre ocene. Moramo napomenuti da ove knjige nisu dostupne na našem tržištu, ali da se sve bez problema mogu naći na stranim online prodavnicama po sasvim pristupačnim cenama.

My So-Called Freelance Life

Ova knjiga predstavlja vodič za ljude koji žele da se otarase svakodnevnih problema koje sa sobom nosi freelancerski način života i da svoje snove pretvore u realnost. Autorka ove knjige vrlo simpatičnog naslova je šarmantna Michelle Goodman koja je dugo vremena sama sebe nazivala „robom plate“ i koja se freelancingom bavi već dugih 15 godina. Ona u ovoj knjizi pokušava da kroz primere svoje poslovne karijere, uspone i padove kroz koje je i sama prošla, pruži primer budućim i trenutno aktivnim freelancerima, kako bi ih povela putem uspešnog nezavisnog poslovanja.

Pored klasičnih saveta, u ovoj zanimljivoj knjizi nalaze se i brojne istinite priče raznih freelancera, koji govore o tome kako su prevazišli svoje probleme i nastavili sa poslovanjem na drugačiji, ali bolji način od onog na koji su navikli.

My So-Called Freelance Life je vrlo duhovita i interesantna knjiga koja se čita sa zadovoljstvom i koja može biti vrlo korisna za one kojima je potrebna mala pomoć i podrška pri vođenju freelance posla.

Broj strana: 256

The Principles of Successfil Freelancing

Ukoliko tek razmišljate o tome kako bi bilo lepo da se oslobodite svog sadašnjeg šefa i da osnujete svoju sopstvenu firmu, The Principles of Successfull Freelancing je prava knjiga za vas! Ovaj kratki vodič kroz svet freelancinga je vrlo lak za praćenje i pomoću njega možete naučiti mnogo toga što će vam zatrebati u vašoj budućoj freelance karijeri.

Ukoliko se nalazite u tranziciji između stalnog posla u nekoj kompaniji i samostalnog rada, vaša pozicija podrazumeva suočavanje sa ličnim i poslovnim izazovima kojih još možda niste ni svesni. Pored toga, pred vama će iskrsnuti problemi sa kojima ćete, kako znate i umete, morati da izaćete na kraj, s obzirom da neki od vas do ovog momenta uopšte nisu bili upoznati sa administrativno orgazicionom stranom poslovanja. The Principles of Successful Freelancing pomoći će vam da se prilagodite promenama sa kojim ste suočeni u ovom specifičnom periodu. Miles Burke, autor ove knjige, u svojim internet publikacijama koje objavljuje već godinama unazad, pokušava da svojim čitaocima pruži savete koji će im biti od pomoći prilikom formiranja balansa između privatnog života i poslovnih obaveza koje su u freelance poslovanju zaista brojne. Uz ovu knjigu, možete shvatiti koje su to stvari koje bi trebale da predstavljaju prioritet u vašem životu i poslovanju, kao i korake koje ne smete propustiti prilikom osnivanja i vođenja svoje vlastite poslovne organizacije.

Broj strana: 200

The Unlimited Freelancer

Ovu knjigu je napisala grupa autora koja stoji iza internet portala Freelance Folder. Kao i koncepcija njihovog sajta, ova zanimljiva knjiga je sjajno osmišljena i kroz nekoliko lakih koraka prelazi preko silnih poteškoća koje muče svakog prosečnog freelancera.

Ukoliko ste spremni da svoje poslovanje podignete na viši nivo, ovo je prava knjiga za vas! Potpisnici mnogih redova na Freelance Folder portalu, kao i koautori ove knjige, J. Chartrand i M. Hipp, istražuju nekoliko različitih strategija koje bi freelnaceru mogle pomoći pri povećanju mesečnih prihoda (poput sastavljanja timova freelencera različitih profila i sličnih organizicionih aktivnosti). Tekstovi u knjizi su vrlo konkretni i jasno napisani i fokusiraju se na korake koji se mogu napraviti odmah, bez ikakve prethodne pripreme.

The Unlimited Freelancer je knjiga prepuna informacija o tome kako postati zaista uspešan u svojoj profesiji.

Broj strana: 200

Creatively Self-Imployed

Napisana od strane Kristen Fischer, jedne od glavnih autora sajta koji se bavi freelance problematikom – Freelance Switch, ova knjiga pruža realističan pogled na sve promene i probleme koji vas očekuju kao nezavisnog radnika.

Izdanje sadrži veliki broj intervjua sa raznim freelancerima, i pruža insajderske informacije o tome kako se sa brojnim obavezama i velikim teretom samostalnog rada nose oni koji se takvim poslom bave već duže vreme. Tu su predstavljena njihova iskustva i saveti o tome šta bi jedan freelancer trebao i, što je još bitnije, šta ne bi trebao da radi u svojoj karijeri.

Broj strana: 186

How to be a Rockstar Freelancer

Ova knjiga pokriva sve aspekte poslovanja jednog freelancera – od samog početka samostalne karijere do proširivanja firme. Osnivači gore pomenutog sajta Freelance Switch, Collis & Cyan Ta´eed, potpisnici su ove izvanredne knjige koja sadrži pregršt svežih informacija, saveta i tekstova koji nisu objavljeni na izvornom sajtu.

Ova knjiga predstavlja sjajnu početnu tačku za sve one koji tek razmišljaju, ili su se pak upustili u razvijanje sopstvene nezavisne karijere. How to be a Rockstar Freelancer ide mnogo dalje od pukog opisivanja kreativnog aspekta poslovanja i daje savršeno jasne savete koji se tiču nezgodnih i komplikovanih situacija u koje se može uplesti jedan neiskusni freelancer – od organizacije budžeta, pa sve do saveta koji mogu biti korisni prilikom rada sa više zahtevnih klijenata odjednom. Svi saveti u knjizi su jasno konstruisani, a dosadašnji čitaoci je karakterišu kao vrlo inspirativno štivo.

Broj strana: 212

The Wealthy Freelancer:

12 Secrets to a Great Income and an Enviable Lifestyle

Priznajte da naslov zvuči primamljivo!

Bez obzira na to da li sebe nazivate freelancerom, konsultantom, samostalnim radnikom koji radi „na ugovor“, ili bilo kako drugo, The Wealthy Freelancer vam pokazuje kako na najlakši način možete doći do klijenata, veće zarade i kvalitetnog načina života koji svakako zaslužujete. Uz ovu knjigu naučićete kako da stavite što veću količinu novca u banku, uživate u slobodnom vremenu sa svojom porodicom i obezbedite sebi život radeći upravo ono što najviše volite, slobodni od tereta koji nosi rad u nekoj velikoj komercijalnoj firmi….zauvek!

Knjiga je prepuna dokazano dobrih ideja i primera iz stvarnog života koje su predočili brojni freelanceri različitih profila i predstavlja idealno štivo za one koji zaista žele da postanu „bogati“ u svakom smislu te reči.

Ukoliko podrobnije želite da se upoznate sa ovim izdanjem, predlažemo vam da prvo pregledate istoimeni sajt kog uređuju sami autori knjige.

Broj strana: 288

Verbal Kung Fu for Freelancers – Master the Art of Defense Against Difficult Clients

The one book demanding clients pray you never buy!

Ukoliko ste ikad bili frustrirani, zbunjeni ili izvedeni iz takta zbog ponašanja nepodnošljivo zahtevnih i tvrdoglavih klijenata, ovaj „kung-fu priručnik“ je prava knjiga za vas!

Knjiga je posvećena svima onima koji se boje da se suprotstave klijentima i da stanu u odbranu svog rada. Koncipirana je tako da može da pomogne svakom nesigurnom freelanceru kako bi izgradio samopouzdanje i sadrži strategijske planove o tome na koji način se suprotstaviti protivnicima i zaštititi svoja prava na koja polaže svaki samostalni poslodavac.

Ova knjiga se, takođe, može naći i u elektronskom formatu, a na ovoj stranici, možete pronaći više informacija, kako o ovom, tako i o ostalim naslovima istog izdavača, kao i intervju sa samim autorom.

Broj strana: 166