Jedna od najuzbudljivih stvari koju možete ostvariti uz freelance poslovanje je pronalazak novih i kvalitetnih klijenata. Jedna od najtraumatičnijih stvari koja može da vam se desi kao freelanceru je čekanje isplate od strane tog novog klijenta.

U ovom tekstu ćemo vam predložiti nekoliko načina na koje možete izbeći dugovanja, i održati svoju freelancersku platu na stabilnom nivou.

Kako odrediti mesečnu platu za freelancera:

Jedan od glavnih nedostataka freelance poslovanja je taj što, kao slobodnjak, vi ne primate redovnu mesečnu platu i, samim tim, nemate mogućnost kontinuiranog primanja striktno određenih mesečnih prihoda. Upravo zbog toga, svoje finansije morate rasporediti tako da to ne utiče negativno na vaše opšte materijalno stanje. Uz malo truda (i vremena) svoje prihode biste mogli razviti u stabilnu mesečnu platu. To možete učiniti na sledeće načine:

 • Napravite fond za regularne mesečne prihode
 • Odredite minimum i maksimum svojih mesečnih rashoda
 • Potrudite se da povećate svoju mesečnu platu uz veća ulaganja
 • Ukoliko je neophodno, smanjite svoje troškove koji nisu od velike važnosti
  1. ODRŽAVAJTE REDOVNU KOMUNIKACIJU SA KLIJENTOM

Sa klientima uvek budite iskreni u vezi svojih očekivanja vezanih za naplatu usluga. Ukoliko tražite određen depozit pre završenog posla (i ukoliko imate puno pravo da zahtevate tako nešto), onda ni u kom slučaju nemojte započinjati posao pre nego što vam taj iznos ne legne na račun. Vaši zahtevi moraju biti argumentovani i jasno difinisiani, kako bi na taj način, obe strane znale u kakav se odnos upuštaju.

Savetujemo vam da svakog novog klijenta proverite pre nego što se upustite u posao sa njim. Ukoliko je klijent na vaša vrata došao sa preporukom, najsigurnije bi bilo da sve njegove preporuke proverite i nazovete zajedničke saradnike kako biste dobili potvrdu da je ta osoba kompetentna za saradnju. Brza provera, pa makar i ona najosnovnija, učiniće vam mnogo, jer će vam se na taj način smanjiti mogućnost za uspostavljanje rizičnih poslovnih odnosa.

  1. FAKTURIRAJTE SVE PODATKE

Bez obzira na metodu fakturiranja koju koristite, pa makar to bila i ona najjednostavnija – korišćenje Excel programa za pravljenje fakture, pa zatim konvertiranje istog fajla u pdf format (obavezno konvertujte fajlove u pdf format!) – uvek morate poslati klijentu kopiju fakture. Ta faktura mora sadržati vaše ime i adresu, kao i ime vašeg klijenta i njegovu poslovnu adresu. Ovakav postupak bi trebao da spreči bilo kakve nesuglasice i nerazumevanja između klijenta i vas u vezi naplaćivanja usluga.

  1. PRUŽITE KLIJENTIMA ODREĐENE POGODNOSTI

Podstaknite klijente da vam uplate novac u što kraćem roku!

Na primer, možete ih obavestiti da oni klijenti koji isplate vaše usluge u roku od 30 dana dobijaju popust od 5% za sledeći projekat koji ćete im raditi. Uz malo domišljatosti, sigurno ćete neći način da „naterate“ klijenta da vam novac pošalje na vreme, ili čak pre isteka roka uplate.

  1. UPROSTITE NAČIN NA KOJI PRIMATE UPLATE

Nađite način na koji ćete moći da primate sve vrste uplata. Ukoliko primate kreditne kartice, obavezno obavestite klijenta o toj mogućnosti. Ako to nije slučaj, probajte da nađete posrednički servis koji bi vašem klijentu mogao da olakša ovakav način plaćanja.

  1. OSTANITE U KONTAKTU SA KLIJENTOM I PO ZAVRŠETKU SARADNJE

Sasvim je moguće da ćete se jednom prilikom naći u situaciji u kojoj vam ni jedna od navedenih metoda neće biti od koristi. Ukoliko budete radili sa klijentom koji jednostavno ne želi da vam uplati novac, morate biti uporni, jer je novčana naknada na pruženu uslugu vaše zakonsko pravo. U tom slučaju, ne posustajte, i s vremena na vreme, obaveštavajte klijenta da još uvek čekate da vam se izvrši isplata. Jedan telefonski poziv ili email dnevno biće sasvim dovoljni da ostvarite svoju nameru, ali nemojte preterivati u tome. Redovna komunikacija u standardnim oblicima, kao i komunikacija preko novijih društvenih servisa poput blogova, facebook-a ili twitter-a, može vam biti od velike koristi ukoliko želite da ostanete u redovnom kontaktu sa određenim klijentom. S druge strane, izlivi besa i frustracija prouzrokovanih klijentovom neodgovornošću na stranicama ovih socijalnih mreža, neće vam doneti nikakvu korist, i mogu samo da izvrše negativan uticaj na vaš imidž.

Ukoliko ništa od navedenog ne podstakne vašeg klijenta da isplati svoj dug, uvek ga možete prijaviti službi koja se bavi takvim problemima. Bilo bi najbolje kada biste upozorili klijenta na takav korak. Budite razumni, ali u uporni u svojim namerama. Ukoliko klijentu budete pretili prijavom protiv njega, vi tu prijavu morate podneti. U tim slučajevima ne smete okolišati, jer takva situacija se može samo upotrebiti protiv vas.

Verujemo da vam se neki od naših predloga ne sviđaju u potpunosti na prvi pogled Pretpostavljamo da vam deluje kao da ćete najlakše proći ukoliko sami otpišete svoj dug, bez ikakvih uplitanja u nesuglasice sa klijentom. Budite svesni da vam ignorisanje nečijeg duga neće doneti ništa dobro. To je kao kada odete u restoran prve klase, uživate u obroku, zabavite se, a onda odete ne plativši račun. To je krađa, čak i ako je u pitanju neka mala suma. Ali, uzevši u obzir da ste freelancer i da vaše celokupno poslovanje zavisi od određenih projekata, morate prihvatiti činjenicu da je dugovanje od strane klijenata vrlo ozbiljna stvar.

Nadamo se da nećete doći u poziciju u kojoj biste morali da prihvatite neke od navedenih saveta, ali bilo bi, ipak, najbolje da ih zapamtite. Za svaki slučaj.

Iako vam posao ide dobro i ne dobijate nikakve žalbe od strane ljudi sa kojima radite, neminovno je da ćete ponekad biti odbijeni od strane nekog klijenta. To vam se može desiti čak i onda kada projekat, ili bar skica projekta koji obavljate za klijenta, bude gotov. U tom slučaju dolazite u nezgodnu situaciju u kojoj vam se čini da sav taj trud koji ste uložili u određen projekat, ne dobija zasluženo priznanje i da u vodu pada svo ono vreme i kreativnost koju ste uložili u taj posao. Osećaj gubitka i potištenost koja sledi posle svakog odbijanja od strane različitih klijenata, kod svakog prosečnog freelancera može probuditi negativna osećanja za koje do tad nije ni znao da nosi u sebi. Mnogi od njih će, samim tim, početi da sumnjaju u sebe, i uopšte u svoj rad, ideje i kreativnost. Najnegativnija osećanja, po pravilu se javljaju ukoliko su klijenti bili previše grubi prilikom odbijanja.

Svi znamo da je emocije teško kontrolisati u pojedinim situacijama i, u ovom slučaju, ne bismo mogli jednostavno da vam kažemo „Nije važno. Nemojte se tako osećati!“, ali možemo vam ukazati na razloge zbog kojih je vaš rad bio odbijen, i šta možete da uradite kako biste u budućnosti te greške izbegli.

Predočićemo vam nekoliko tipičnih situacija prilikom odbijanja, kao i načine na koje taj gubitak možete da savladate.

Prekid saradnje

Ukoliko važan klijent odbije neki vaš projekat ili u potpunosti prekine saradanju sa vama, verovatno ćete hteti da saznate šta ga je navelo na takav postupak. Moramo vem reći da neke stvari koje se vama možda čine trivijalnim, u velikom broju slučaja mogu dovesti upravo do ovakve situacije. Ti problemi se u najvećem broju slučajeva mogu prepoznatu u malim prekoračenjima rokova, ili pak, u previše neformalnom odnosu sa klijentom. To dokazuje da problem ne leži u vašoj nesposobnosti da posao odradite kvalitetno, već da na klijenata najviše utiče nedostatak profesionalizma na kom svaki freeelancer mora da radi.

Pored toga, kod slobodnjaka često predstavlja problem to što nisu vični samostalnom donošenju vrlo važnih i krucijalnih poslovnih odluka. Ipak, veština vođenja posla zavisi kako od iskustva, tako i od posvećenosti samog freelencera, te se i ova strana poslovanja vremenom može poboljšati.

Pretpostavljamo da ćete u ovakvoj situaciji možda poželeti da kontaktirate bivšeg klijenta i da ga pitate šta je to što je dovelo do prekida vaše saradnje. Telefonski pozivi su, u ovom slučaju, teža opcija, jer se na taj način izlažete riziku da vas osoba sa druge strane žice verbalno povredi, što će vam možda teško pasti. Zato vam preporučujemo da klijentu koji je sa vama naglo prekinuo saradnju pošaljete elektronsko pismo u formi upitnika sa malom listom pitanja, iz čijih ćete odgovora možda biti u stanju da odgonetnete razlog prekida.

Postavite direktna pitanja poput „Šta vam se nije svidelo kod pružene usluge?“ i predložite im realne opcije na koje mogu odgovoriti, kao što su „Visoka cena usluge“, „Predložen rok za završetak rada nije ispoštovan“, „Ne odgovara mi takav način rada“ i sl. Verujte nam, da će vam odgovori na ova pitanja biti korisni, kako sad, tako i u budućnosti. Ukoliko vam se posreći, možda će na ovaj način vaš bivši klijent shvatiti da vam je ipak stalo do vašeg poslovnog odnosa, i pružiti vam još jednu šansu.

Napredak u poslovanju

Kada posedujete povratne informacije nalazite se u vrlo povoljnoj poziciji iz koje možete da sagledate tok vašeg dosadašnjeg poslovanja. Ukoliko klijent kaže da nije bio zadovoljan vašim odnosom prema poslu i nepoštovanjem rokova, trebali bi smesta da počnete da radite na poboljšanju vaše usluge u tom smeru, kako vam se u buduće ne bi dogođali takvi propusti.

Pored toga, može vam se desiti da klijent odustane od poslovanja sa vama zbog vaših nedovoljnih kvalifikacija. Ukoliko to postane redovna pojava, trebalo bi da pokušate da obogatite svoj CV, tako što ćete krenuti na razne dodatne kurseve ili nastaviti svoje obrazovanje.

Ukoliko klijenti problem vide u ceni vaših usluga, i ako vi ocenite da su njihove kritike realne, pokušajte da poradite i na tom planu, ali na način koji ne bi trebao da škodi vašem poslovanju. Ukoliko zaista dođe do toga da morate da snizite cenu svojih usluga, savetujemo vam da pročitate jedan od naših starijih tekstova u kom smo se bavili problematikom formiranja cena za freelance usluge.

Zakljucak

Preispituje svoje poslovanje što češće, jer na taj način ćete biti u poziciji da na vreme otkrijete probleme u svom poslovanju i tako sprečite potencijalne greške koje bi vam se mogle desiti u budućnosti.

Ali i pored toga, moramo vas posavetovati da se ne obeshrabljujete ukoliko vam se, i pored toga, desi da neki klijent odbije saradnju sa vama. Ne tugujte za propuštenom šansom, već se vratite na put i nađite nov zadatak!

Lepota Prosečnosti

September 8th, 2010

Kao osoba koja je zaokupljena svojim poslom, kako se osećate na ličnom nivou?

Da li radite na sebi i u toj sferi života, ili ga jednostavno isključujete?

Ukoliko ipak osećate da je vaš porodični i privatni deo života u zaostatku u odnosu na poslovni, možda je ipak pravo vreme da promenite pristup i da se malo odmaknete od poslovnih obaveza. Dajte sebi malo oduška i pobrinite se da uradite nesto korisno i na tom planu.

Razlozi zbog kojih se možete tako osećati su razni.

Mnogi ljudi osečaju prevelik pritisak na poslu i pod stalnimn su teretom da svaki posao moraju da urade najbolje što mogu i da to stalno treba da bude tako. Verovatno se neki od vas nalaze u toj nezgodnoj poziciji u kojoj  klijenti i svi saradnici očekuju od vas konstantno maksimalno zalaganje i uvek odlične rezultate. Čak i da ste u stanju da ispunite sva ta očekivanja i da vam postizanje takvih rezultata ne predstavlja naročito velik problem, uvek ostaje prisutno pitanje da li je vama takav tretman zaista potreban. Da li vam je zaista neophodno da se toliko dokazujete, jer realno, ako nastavite da radite na taj način, može  vam se desiti da vas ostale osobe bukvalno zatrpaju svojim visokim očekivanjima i kompleksnim zadacima. Sve to može rezultirati bezizlaznom situacijom u kojoj vaš privatni život trpi. Budite svesni da niste mašina, da ne morate uvek da budete najbolji i da je lična sfera vaseg života daleko bitnija od ogromnog poslovnog uspeha. Pritisak koji vaše poslovno okruženje može da vam nanese posle izvesnog vremena može da dobiije ogromne razmere, a da vi to ni ne primetite, već da odjednom osetite kao da upadate u klopku, ne shvaćajući da ste upravo vi pomogli tome da se ta klopka konstruiše.

U ovom tekstu daćemo vam primer toga kako pobediti sistem i unaprediti način poslovanja, a samim tim i distancirati se od tog nezdravog načina života.

Zamislite sebe kako ustajete ujutro da idete na posao (mada, to ne mora biti pravilo, zar ne, ipak smo vas naučili da kao freelancer imate to specijalno pravo da određujete sebi radno vreme onako kako vama odgovara), spremate se, i momenat pred odlazak pogledate se u ogledalu i poželite sebi “prosečan dan”. Zvuči smešno, zar ne? Pomalo bizarno. Ko bi još sebi poželeo samo prosečan dan? Zar to uopšte ima smisla?

Verujte nam na reč da je to zaista dobar princip.

Zamislite samo koliko biste se razočarali ukoliko godinama život vodite na takav način, da od svakog dana, od svake poslovne prilike, od svakog vašeg poduhvata očekujete samo najbolje! Recite nam šta se dešava onda kada ne ostvarite svoja očekivanja? Da li se osećate kao promašaj? Kao gubitnik?

Nemojte da radite to sebi. Svi smo ljudi i svima su nam dozvoljene greške. Čak, neki bi rekli, popriličan broj grešaka, zato nemojte namerno stavljati svoje ciljeve isuviše visoko, jer jednog dana, kada vaši ciljevi dostignu vrtoglavu visinu, veće su šanse da padnete i da vas taj pad jako zaboli.

S tim u vezi mozemo spomenuti i istraživanje izvesnog naučnika Lyndon Dukea koji se bavio pitanjem lingvistike samoubistava. On je proučavao oproštajne poruke samoubica, tražeci lingvisticke tragove koji bi mu pomogli u predviđanju i sprečavanju samoubilackih tendencija kod tinejdžera. Glavni uzrok takvom ponašanju, a samim tim i glavni okidač kod većine samoubica Duke je imenovao kao “prokletstvo posebnosti”.

Ne zaboravite da mi danas živimo u društvu u kom se svako trudi da bude poseban i izuzetan na bilo koji mogući način.

Postoje dva tipična rezultata takvog ponašanja:

1. Skoro niko ne uspeva u tome jer, po pravilu, ukoliko postoji previše “izuzetnih” ljudi, onda ostaje vrlo malo prostora za one koji to nisu. Tako “izuzetni” postaju većina,  i na kraju ono što je “izuzetno” postaje obično.

2. Nekolicina onih koji uspeju u svojoj nameri i koji se razlikuju od drugih, običnih osoba, postaju još usamljeniji i izolovaniji od društva nego što su bili ranije.

Tako dobijamo grupu ljudi koji se nikada neće osećati dobro u vlastitoj koži i koji nikada nece biti zadovoljni time što su. Oni će uvek želeti više od onoga sto imaju i što mogu da pruže. I ono sto je najtužnije, u najvećem broju slučajeva, te osobe će ostati zauvek neshvaćene i same.

Da li vam to zvuci poznato?

 • Ponekad gledate oko sebe i upoređujete se sa ostalim uspešnim poslovnim ljudima do iznemoglosti?
 • Gledate na njihov uspeh sa nezaustavljivom zavišću i pitate se zašto i vaš rad nije na tom nivou?
 • Osecate se kao da se stalno nadmećete sa svim tim ljudima i konstantno osećate poraz s obzirom na njihovu brzinu i efikasnost koju vi nikako ne mozete da postignete?

Lyndon Duke je na kraju svog istraživanja došao do zaključka da životna želja koja usmerava čoveka na njegov put i razvoj, zapravo ne mora da bude uopšte izuzetna, ona čak moze biti sasvim jednostavna i obična. Njen osnovni cilj je da nas ispuni kao osobe , da nam pruži zadovoljstvo, radost i komfor. Duke je po tom pitanju izjavio da sreća i punoća života proizilaze iz različitosti. Prema njemu, najbitnije životno pravilo je: „Uvek čini ono za šta si sposoban, ne ono što želis da učiniš, a ne možeš.

Na taj način život jedne individue koja prati umerene norme, ima realna očekivanja i postiže prosečne uspeshe u oblastima koje zaista voli, može postati zaista izuzetna.

Setite se samo pratećih pevača koji nikada nisu dobili šansu da nastupaju solo ili su svesni da jednostavno nisu dovoljno dobri za tu fantastičnu samostalnu karijeru, ali koji su na taj način uspeli da proputuju svet i upoznaju mnoge važne ljude u muzičkom svetu, radeći upravo ono što vole.

Setite se onih web dizajnera koji su kreirali web stranice raznih neprofitnih organizacija, koji možda nikada neće biti velika imena u svetu dizajna, ali koji su na određen način imali udela u nečem zaista velikom i bez čije pomoći veliki broj humanitarnih akcije ne bi uspele da dođu do šire publike.

Setite se pisaca koji pišu kolumne za lokalnu medijsku kuću koja je uvek bila tu da spaja, zabavlja i informiše svoje citaoce. Njega  mnogi vole, on je poštovan u svojoj sferi, pa čak iako nikada neće dobiti prestižnu svetsku nagradu za književnost, on živi ispunjen život pisca koji svakodnevno ulazi u domove drugih ljudi i čini ih punijim.

Na kraju, zapamtite da vam nisu potrebne nagrade i ogromna količina novca da biste se osećali zadovoljni sami sobom. Te stvari jesu oni detalji koji čine život malo zanimljivijim, ali one nikako ne smeju postati razlog vašeg postojanja i cilj vašeg rada.

Ne morate uvek biti najbolji, najtraženiji i najskuplji freelancer kako bi bili zaista uspešni! Biti prosečan moze biti više nego dovoljno. Šta više, može biti izuzetno.