Rad preko vikenda

August 17th, 2010

Jedna od najvećih dilema savremenog freelancera je odluka o tome da li da radi tokom vikenda. Ako radite kao honorarac, ne morate se držati ustaljene forme rada od 9 do 5, i samim tim možete sebi dozvoliti luksuz određivanja sopstvenog radnog vremena, ali to, takođe, može dovesti do toga da postane robot koji radi za praznike i vikendom. Time dolazimo do pitanja – „Koje su to mane poslovanja preko vikenda i da li postoje bilo kakve prednosti ovakvog tempa rada?“

Ako ste već počeli da se bavite freelancingom neće vam biti potrebno dugo da shvatite da ovakav vid poslovanja nije lak, već je zapravo vrlo težak. Jedan od najvećih razloga zašto je to tako leži u nemogućnosti, ili pak nesposobnosti mnogih novih slobodnjaka da savesno upravljaju svojim vremenom. Takvo ponašanje neretko rezultira radom tokom vikenda, praznika ili u toku noći.
Ukoliko svoj način rada prepoznajete u ovom opisu, trebali bi malo da zastanete i da razmislite o vašem pristupu radu. Svakom od nas je potreban dan za odmor i bez jednog takvog slobodnog dana teško ćete naći motivaciju za rad, i ubuduće ćete imati sumoran pogled na vaš posao u celosti. Zato počnite sebi da dajete slobodne dane i obezbedite sebi vreme za opuštanje. Iskoritite vreme koje možete provesti sami ili sa svojim najbližima bez ikakvih obaveza.

S druge strane, uvek postoje prednosti poslovanja preko vikenda. Te prednosti su različite i vi ćete ih u svojoj firmi najlakše prepoznati. Kao freelanceru će vam se neretko desiti da radite na takvim projektima koji od vas zahtevaju neprekidan rad i ponekad nećete biti u situaciji da iskoristite vikend. Pored toga, možda vas uposli neki klijent kog, zbog zagarantovanog dobitka, nećete moći da odbijete. U tom slučaju, preporučujemo vam da za slobodan dan odredite neki dan preko nedelje.

Imati slobodan dan u toku nedelje nosi sa sobom i jedan problem – svi ostali će biti zauzeti i nećete imati puno izbora, te ćete se morati opredeliti za neku samostalnu zabavu. Ali opet, gledajte to sa druge strane – možda vam je upravo to i potrebno.

Problem koji je vrlo moguć u toku rada vikendom je taj da, ako radite posao za klijenta i imate potrebu da se nađete ili da razgovarate s njim, često će vam se desiti da ih nećete moći naći. Pored toga, i drugi opšti komunikacijski problemi, kako sa klijentom tako i sa saradnicima na projektu, mogu nastati i samim tim omesti vaš rad. Zato je verovatno bolja ideja da radite kada ostatak sveta radi – tokom radnih dana u nedelji.

Za kraj bismo vam napomenuli da poslovanje preko vikenda može imatii drastične efekte na vašu freelance karijeru ako ne uzimate slobodne dane. Međutim, mogli biste da preuredite dane tako da ostanete produktivni, ali da odredite sebi određen slobodan period u nedelji. Koristite tuđe savete i učite na svojim i tuđim greškama, a ukoliko ste nesigurni po pitanju toga da li bi trebali da radite vikendom, opredelite se za onu varijantu koja vama, kao ličnosti, najviše odgovara, pa makar i da ponedeljak odredite za slobodan dan.

Budite mudri prilikom donošenja ove odluke, jer ona u velikoj meri može uticati na vašu produktivnost!