Upravo smo za sobom ostavili ono doba godine kada se vraćamo unazad na prethodnih 365 dana, vagamo naša postignuća i neuspehe, a zatim odlučujemo na koji način ćemo stvari učiniti boljim ove godine. Bez obzira da li je u pitanju skidanje kilaže, bogaćenje, unapređivanje radne etike, lečenje slomljenog srca ili sveopšti rad na sebi, postoji nešto vezano za kraj kalendarske godine što nas tera da dobro pogledamo naše trenutno stanje i zarctamo ciljeve za budući napredak.

Ni freelanceri nisu izuzetak od ovog pravila. Šta više, vođenje sopstvenog freelance posla zahteva vrednovanje posla na kraju godine. Preporučljivo je da se ovo vrednovanje ličnog učinka vrši i češće nego jednom godišnje. Svaki dan, svaka nedelja i svaki mesec trebali bi da uključuju neki vid kontinuiranog razmatranja trenutne pozicije freelancera kada su u pitanju njegovi ciljevi. Ovo su neki od principa za koje verujemo da bi svi freelanceri trebali da prisvoje kako bi stupili u narednu deceniju potpuno spremni da ostvare svoj pun potencial.

1. Podignite svoje cene

Poznata je činjenica da su mnogu freelanceri u finansijskim problemima zato što premalo naplaćuju za usluge koje nude. Nekim freelaancerima se dešavalo da im i sami klijenti govore kako bi trebali više da naplaćuju. Nije neobično za feelancere – pogotovo za one koji tek počinju – da svoje cene drže značajno ispod standarda u nadi da će na taj način privući klijente i nadigrati konkurenciju. Nažalost, ovo često ume da izazove negativne efekte smanjujući vrednost rada i usmeravajući potencijalne klijente na druge adrese, kod navodno profesionalnijih freelancera koji više vrednuju svoj rad. Stara izreka „koliko para, toliko muzike“ dobro je ucrtana u mišljenej potencijalnih klijenata koji će često platiti više verujući da više cena garantuje bolji rad.

Izvršite vrednovanje trenutnih cena na vašem polju rada. Razgovarjte sa drugim uspešnim kolegama i saznajte koliko oni naplaćuju. Odredite ono što smatrate da je poštena cena za nivo kvaliteta vašeg rada, kao i za vaše klijente. Zatim, obavestite vaše klijente o poskupljenju. Postarajte se da im date jasna objašnjenja o razlozima vašeg poskupljenja. Iako se možda pribojavate da će ovaj korak oterati vaše klijente, verujemo da će to imati suprotan efekat. Uostalom, inflacija, recesija i povećani životni troškovi očigledno utiču na sve poslove, tako da realističan klijent verovatno i očekuje posklupljenje. Nova godina je dobro vreme da postavite novi standard.

2. Podignite produktivnost

Iako činjenica da ste sam svoj šef ima mnoge prednosti, često umemo svom „zaposlenom“ da ostavimo malo više prostora za vrdanje. Rad kod kuće sa sobom nosi i mnogo mogućnosti za odvraćenje pažnje kao što su neprestan pristup medijima, neproduktivno i neredovno spavanje, kao i razne druge situacije koje freelancera mogu da udalje od postizanja dnevnih ili čak časovnih ciljeva. Veoma je važno da pronađemo ravnotežu između uživanja u slobodi freelancinga i održavanja produktivne radne sredine i tempa koji nam omogućava da nastavimo sa svojim polsom. Bez obzira koliko ste produktivni, gotovo je sigurno da možete bolje. Pokušajte da vodite evidenciju ili da „imitirate“ tradicionalni radni dan i pažljivo ga analizirajte kako bi ste otkrili sve mane i oblasti koje zahtevaju popravke.

Postoje brojni softverski programi u vidu planera koji vam mogu pomaći da efikasno obavljate svoje poslove i održite distrakcije pod kontrolom.

3. Proširite svoj brend

Koliko ste „poznati“ na svom polju rada? Moguće je da vam ide sasvim dobro u okvirima vašeg trenutnog kruga kontakata. Bez obzira na odgovor, imajte u vidu da su prilike za proširivanje vaše mreže klijenata i saradnika neograničene nakon skorašnje eksplozije socijalnih mreža. Kao freelanceru nije vam neophodno da stvorite reputaciju najboljeg na vašem polju rada, ali je svakako preporučljivo da reklamirate vaš freelance brend do tačke da drugi pomisle na vas kada ih neko upita za preporuku.

Ukoliko još uvek niste kreirali brend za vaš posao, zacrtajte sebi da to uradite ove godine. Identifikujte i promovišite vaše osnovne vrednosti, primarnu misiju i profesionalni stil. Izgradite i razvijajte vaš brend koristeći socijalne medije kao što su Twitter i Facebook, imajući u vidu da je prekonoćni uspeh samo mit i da morate uporno da radite kako biste vaš brend učinili vidljivim i pepoznatljivim. Postavite dostižne ciljeve koji vam neće smetati pri obavljanju vaših zaduženja i završavanju projekata. Budite rešeni da to učinite ove godine kako bi drugi prepoznavali ime vašeg freelance posla.

4. Nastavite svoje obrazovanje

Čovek se uči dok je živ – potpuno ispravno tvrdi izreka. Svako ko veruje da zna sve što treba da zna o bilo čemu je, naprosto rečeno, budala. Gotovo svakodnevno pojavljuju se nova otkrića, novi odgovori i nove metodologije i bilo bi besmisleno pretpostaviti da imamo svo znanje koje nam je neophodno. Sa mnoštvom lako dostupnih izvora – internet, biblioteke itd., freelancer bi morao da se usmeri ka kontinuiranom obrazovanju na svom polju rada, kao i u drugim oblastima interesovanja. Od nove godine postanite „večiti student“ i posmatrajte kako to pozitivno utiče na vašu karijeru.

5. Odstranite viškove

Iako mnogu freelanceri nisu u poziciji da odbijaju angažmane, i ovaj vid poslovanja bi mogao da „izgubi na kilaži“. Freelancer će često prihvatati raznovrsne projekte – često po smešnim cenama – samo da bi finansijski ostao u životu. Pokušaji da popunite vaš raspored bez obzira na tip posla i vreme koje vam on oduzima, mogu da rezultiraju gubitkom mnogo profitabilnijih i lepših poslova samo zato što niste bili dostupni onda kad je to bilo potrebno. Ovo, takođe, može da izazove konfuziju kod već postojećih i potencijalnih klijenata, jer oni gube jasan uvid u vaše istinske specijalnosti i fokus.

Preispitajte vaše prošlogodišnje projekte i odredite one koje ste trebali izbeći. Predlažemo da ne gledate na finansijsku dobit projekta, već pozitivan ili negativan uticaj na vaš posao, postizanje ciljeva i jačanje sposobnosti.

Nakon što ste identifikovali tipove projekata koje je trebalo izbeći, napravite listu i držite je pri sebi za buduću upotrebu. Postarajte se da je koristite kao filter za svaki potencijalni projekat koji se nađe pred vama.

6. Unapredite komunikaciju sa klijentima

Freelanceri bi neprestano trebali da rade na razvijanju navika i veština opštenja sa klijentima. Uslužnost prema klijentima i kvalitetna komunikacija su važna oružja u arsenalu svakog freelancera. Uvek će predstavljati ključni faktor za privlačenje novih klijenata, kao i za zadržavanje starih i njihovu motivaciju da nastave da posluju sa vama. Procenite vaše trenutne komunikacijske navike i identifikujte eventualne slabosti. Zamolite vaše klijente da učine isto. Verovatno će navesti nekoliko oblasti u kojima ste mislili da ste dobri. Istražite internet ili pročitajte knjige o tome kako napraviti plan koji bi pretvorio vaše slabosti u prednosti, pri tom doteravši jače strane vaše komunikacije. Jedan od predloga bio bi da imate određeno vreme ili vremena u toku dana kada odgovarate na e-mailove i telefonske pozive kako bi sve interakcije bile izvršene i niko ne bi bio izostavljen. Postoj i široki spektar literature o komunikacijskim sposobnostima koja bi vam mogla biti od pomoći, i naš savet bio bi da se što bolje upoznate sa tom materijom, s obzirom da je komunikacija sa klijentom jedna od najbitnijih stavki u freelance poslovanju.

7. Proširite svoju mrežu

Freelanceri obično rade sami, ali prednosti povezivanja sa kolegama iz vaše struke, kao i razvijanje ličnih i profesionalnih odnosa sa njima su neprocenjive. Povezivanje sa drugima na vašem ili sličnom polju rada može otvoriti mnoga vrata, uključujuči sredstva za rad, pomoć i partnerstvo. Koristite socijalne mreže, blogove i forume kako biste ostvarili nove kontakte. Radite na širenju vaše mreže i vaš profesionalni i lični život biće obogćeni.