Šta raditi kada posao ne ide?

October 21st, 2009

Za svaki posao postoji određen spori period. Jedna od osnovnih karakteristika svakog tržišta je upravo njegova sezonska koncentracija potražnje i to što je vaš raspored nekim mesecima gotovo prebukiran, dok u nekim periodima gotovo da nemate posla, je sasvim uobičajena pojava. To se javlja gotovo u svim delatnostima i na tu pojavu ne treba gledati kao na razlog za paniku da ćete ostati bez posla, već biste trebali da se usredsredite na to da nađete najbolji način kako biste prebrodili taj neisplatljivi period. Drugim rečima, na vama je zadatak da i te krizne mesece učinite relativno profitabilnim.

Najčešće je decembar taj mesec u kom nema puno prometa. To je kraj godine u kom se bliže božićni i novogodišnji praznici. Praksa je da ljudi žele da obave svoje poslove pre tog perioda i jednostavno rečeno, to je period kada je potražnja na tržištu uvek slaba i posao se teško nalazi. Uzmite u obzir i to da se nalazimo i u periodu svetske ekonomske krize i da samim tim ne možemo ni očekivati  naročito intezivnu potražnju, pa čak i u onim najbojim mesecima.

Tako dolazimo do pitanja na koje ćemo u ovom tekstu pokušati da damo konkretne odgovore: Kako doći do zarade u sporom periodu?

Konkretno pitanje u ovom slučaju bi glasilo: Šta raditi onda kada ste sve svoje projekte iz proteklog perioda priveli kraju i dok čekate odgovore na ponude koje ste predložili  potencijalnim klijentima?

1. Unovčite svoje dobitke

  Zašto ne bi svoje slobodno vreme proveli tako što ćete unovčiti svoje stare i neiskorišćene projekte? Generalno, to je lak način da se zaradi nešto novca. Sigurno negde imate sačuvane neiskorišćene ili ranije odbačene projekte koji su dovoljno dobri i koje biste mogli da iskoristite. To mogu biti neke vaše ranije kreacije, fotografije, dizajnovi ili tekstovi. Ukoliko vam se ukaže prilika da prodate neki već gotov proizvod, iskoristite je. Takva prodaja vam neće oduzeti puno vremena, a zapravo vam može samo popuniti raspored i doneti vam određenu zaradu. Ukoliko stvarno imate puno vremena na raspolaganju i ukoliko vam materijalna situacija to dozvoljava, pokušajte to vreme da iskoristite tako što ćete se pozabaviti nekim novim, budućim projektima. Napravite „zalihu“ koju ćete moći da iskoristite kada dođu krizna vremena. To vam se može pokazati i te kako profitabilnim.

  2. Poboljšajte dosadašnji način poslovanja

   Iskoristite višak slobodnog vremena tako što ćete izanalizirati vaše dosadašnje poslovanje. Preispitajte svoje postupke, kvalitet proizvoda, način rada, zaradu i utiske sadašnjih i prošlih klijenata. Informacije do kojih dođete mogu vam biti od velike koristi. Razradite sistem po kojem ćete od sad na bolji i efikasniji način obavljati buduće poslove. Pozabavite se ranijim greškama i proučite ih. Napravite novu radnu mapu. Reorganizujte se. Odlučite se oko toga na koji ćete način od sad napaćivati svoje usluge i koji način poslovanja bi vam najviše odgovarao u ovom momentu. Napravite novi raspored i preispitajte svoje prioritete. Ukoliko ste zadovoljni dosadašnjim načinom poslovanja, fokusirajte se na sitnice sa kojim inače nemate vremena da se bavite. Apdejtujte svoju internet stranicu, sredite dokumente, zainteresujte se za načine putem kojih biste jednog dana možda mogli da proširite svoje poslovanje. Probajte da nađete potencjalne klijente i u onim tržišnim grupama sa kojima do sada niste dolazili u kontakt. Budite otvoreni i iskreni prema sebi. Prihvatite svoje dosadašnje greške i pokušajte da naučite nešto iz njih. Lekcije do kojih ćete doći vrlo lako vam se mogu isplatiti u budućnosti.

   3. Upoznajte se sa konkurencijom

    Iako je ovo jedan od onih postupaka koji biste trebali da sprovodite u svakom periodu poslovanja, uvek se sve svodi na to da jednostavno nemate dovoljno vremena za istraživanje poslovne strategije konkurentskih firmi. Odvojite nešto vremena i pronađite ključ njihovog poslovnog uspeha, saznajte na koje se segmente poslovanja oni najviše fokusiraju, zašto su uspešni, a zašto ne. Takođe bi bilo vrlo korisno da, ukoliko se bavite web dizajnom ili nekim drugim kreativnim poslom, poradite na svom portfoliju i poboljšajte ga tako što ćete iz njega izbaciti sve zastarele kreacije koje se više ne smatraju privlačnim i tako što ćete uneti neke nove i inovativne modele.

    4. Proverite finansije i knjige računa

     Iako je ovo možda najbitniji segment poslovanja na koji biste najviše trebali da pazite, računovođstveni poslovi su svakako najdosadniji i njasuvoparniji deo svakog posla. To je istovremeno i razlog zbog kog se prilikom pisanja knjiga računa često dešavaju greške.  Bilo bi vrlo korisno da s vremena na vreme pregledate svoje knjige kako biste na vreme uočili te potencijalne greške. Proverite svoje finansijkso stanje i odredite način na koji biste svoje troškove mogli da svedete na minimum, a da pri tom vaše materijalno stanje ostane stabilno.

     5. Napravite arhivu svih vaših prethodnih poslova

      Ovaj postupak se može pokazati korisnim u tom smislu da vam projekti koji stoje u arhivi mogu poslužiti kao pripomoć ili inspiracija za naredne poslove. Na ovaj način ćete svakako moći lakše da se snađete.

      6. Javite se starim klijentima

       Najsigurniji i najlakši način na koji možete doći do novih angažmana svakako leži u vašem kontaktu sa starim mušterijama. Kada dođete u sporu fazu, probajte da se javite nekim vašim pređašnjim klijentima sa kojima ste uspeli da ostvarite dobru saradnju. Nazovite ih ili im pošaljite mejl i pitajte ih kako im napreduje posao i kakvi su im planovi u budućnosti. Potrudite se da ih u osnovnim crtama informišete o svojim sadašnjim angažmanima. Na taj način ćete ponovo skrenuti pažnju na sebe i utvrditi da li imaju u planu neki projekat za koji bi mogli da vas angažuju. Takođe, ovakav stav vam može samo stabilizovati odnos sa klijentom sa kojim ste već ostvarili određen uspeh. O takvom pristupu sa klijentima smo vam opširnije  pričali u prošlom tekstu.

       Još jedna prednost koju vam može doneti kontakt sa starim klijentima leži u tome što na taj način možete mnogo brže doći do angažmana nego što bi ste to uspeli tražeći nove mušterije i potpuno nove zadatke.

       7. Promovišite se

        Još jedan način na koji biste mogli da iskoristite višak slobodnog vremena stvoren u sporom periodu poslovanja je organizovanje promocije i pravljenje dodatnog promotivnog materijala. Kreirajte Božićne i Novogodišnje čestitke svojim klijentima, napravite promotivne letke za nove potencijalne klijente ili jednostavno dodajte neku novu, zabavnu opciju na vaš sajt.

        8. Planirajte budućnost

         Nema boljeg vremena od sporog, lenjeg  decembra za planiranje aktivnosti za sledeću godinu. Uzmite papir i olovku i zapišite svoje ciljeve koje želite da ostvarite u Novoj godini – kako one poslovne, tako i one lične. Kada pročitate listu shvatićete da je pred vama težak zadatak, ali ne dajte da vas to pokoleba.

         I ne zaboravite – nemojte se bojati sopstvenih ambicija, već dajte sve od sebe kako bi ste ih ostvarili.

         Komunkacija kako sa potencijalnom, tako i sa sadašnjom i stalnom klijantelom, kao što ste mogli da uvidite i u prethodnim tekstovima koji su govorili o marketingu i promociji freelancing biznisa, predstavlja jedan od najsloženijih i najbitnijih segmenata svakog poslovanja. Komunikacija sa klijentom treba da počiva na uzajamnom uvazavanju i obostranom poverenju. Ponekad je takva komunikacija teško ostvarljiva, ali upravo zbog toga trebate da budete uporni i da uznapredite svoj pristup i odnos prema saradnicima. S obzirom na to da ste se odlučili da budete samostalni radnik, morate prihvatiti činjenicu da odnos sa klijentom, između ostalog, postaje vaša odgovornost. To je kompleksan i varijabilan segment posla i posvetite mu puno pažnje.

         Imajte na umu činjenicu da se potencijalne mušterije često odlučuju da sarađuju sa onim poslodavcioma sa kojima mogu da ostvare dobru komunikaciju, bez obzira na kvalitet i efikasnost koju ti poslodavci uopšte pružaju. U osnovi, kvalitet odnosa sa klijentom, jedan je od faktora koji vam može podići kvalitet generalnog učinka. Ta činjenica upšte nije isključiva.
         Neke od osnova komunikacije sa klijentom smo vam objasnili u prethodnim tesktovima 10 razloga zbog kojih bi ste trebali da odbacite klijenta i Osnovni saveti koji će vam pomoći prilikom formiranja cena vaših usluga!
         Ovaj put, problemu ćemo pristupiti dosta temeljnije, i samim tim, ponudićemo vam neke osnovne savete koji vam mogu pomoći prilikom komuniciranja sa klijentom.

         • Brzo i redovno odgovarajte na mejlove i pozive koji vam stižu od klijenta bez obzira na to što neka od njihovih pitanja deluju potpuno beznačajno i irelevantno
         Uvek morate imati na umu to da je osnovni razlog zbog kojg vas je klijent unajmio da za njega obavljate neki posao, je upravo to što on nije stručan u toj određenoj oblasti i što ne zna sam da obavi taj isti posao. Drugim rečima – vi ste njemu potrebni i ako nije u stanju da od vas dobije odgovore na sva potrebna pitanja, njegovo pouzdanje u vas može znatno da opadne. Samo zamislite situaciju u kojoj vi klijentu pošaljete mejl sa pitanjem vezanim za naplatu vaše usluge i da na odgovor morate da čekate po nekoliko dana. Kako biste se osećali? Da li biste želeli ponovo da sarađujete sa tom osobom? Naravno da će odgovori biti negativni i upravo je to opasnost koja vam preti ukoliko ne budete redovno održavali komunikaciju sa klijentom. Ponekad je dovoljno da im samo potvrdno odgovorite da ste primili njihov mejl i da ćete razmotriti njihove predloge. Iako vam se to može činiti potpuno nepotrebnim, iznenadiće vas koliko takav gest može učvrstiti odnos između vas i klijenta. Predstavite sebe kao eksperta za oblast u kojoj radite i dopustite im da se osećaju bezbedno sa vama kao sa osobom koja je odgovorna za projetke koji su za njih od velike važnosti.

         • Budite aktivni učesnik u komunikaciji sa klijentom
         Ne dopustite da klijent bude taj koji će vući konce u vašem odnosu. Kao što je već rečeno, uvek morate biti spremni da klijentima odgovorite na sva njihova pitanja, predloge i zahteve, bez obzira na to koliko vam se to nepotrebno i izlišno činilo u datom momentu. Ali, to nije jedino na šta morate da pazite. Ponekad morate prvi da im se obratite i tako im pružite bar nekakvu sigurnost da je njihov posao u pravim rukama. Daćemo vam par saveta u vezi sa tim. Na primer, ukoliko ste sa klijentom dogovorili u vezi datuma kada ćete početi da radite na njegovom projektu, dan pre toga obavestite klijenta da ćete započeti sa radom. Tako ćete mu dati do znanja da vam je stalo do saradnje sa njim i, što je vrlo bitno, stvorićete sliku o sebi kao o pouzdanom i ozbiljnom radniku. Većina freelancera se svojim mušterijama javlja samo onda kad im je nešto potrebno ili samo onda kada žele da ih obaveste da se upravo započeli sa poslom. Nemojte da budete jedan od njih! Iako nekim klijentima ovakva metoda deluje sasvim solidna, većina njih ipak želi da se oseća sigurno i da čeka krajnji rok kako bi se upoznala sa dobijenim proizvodom, već želi da bude upoznata sa samim procesom rada. Freelancerovo obećanje o kvalitetu proizvoda mora se ispuniti, ali nije dovoljna samo reč kako bi klijenti u to poverovali. Dopustite im da vam priđu i bolje se upoznaju sa radom. U osnovi, klijenti će znati to da cene, a tovam svakako ide u prilog. Njihovu naklonost i poverenje ponekad je teško zaraditi, i zato se potrudite da budete što otvoreniji i dostupniji.

         • Uvek budite iskreni!
         Laka zamka za freelancere, naročito za one koji su novi u poslu, nalazi se upravo u činjenici da je njima preko potrebna naklonost i pažnja potencijalne i buduće klijentele. Iz tog razloga, nastaje čest problem kojeg možemo opisati kao prevelik trud freelancera da zadobije klijenta. Klijenta može impresionirati vaša prezentacija, vaš pristup radu i obećanja koja mu nudite, ali sam kvalitet posla je ono što će zadržati klijenta kod vas. U biznisu nema mesta praznim rečima, zato nikada nemojte obećavati ono za šta niste sigurni da možete da ispunite! To je jedno od osnovnih pravila u freelance biznisu i pripazite na njega. Takođe, budite svesni činjenice da je vrlo lako prozreti laži o napretku rada ili količini sredstava koja su vam potrebna. To je pitanje etike i tako nešto ne smete raditi. Činjenice koje su relevantne za vođenje posla nikada ne smete obrtati onako kako bi vama odgovartalo. U tom slučaju, predstavićete sebe kao manipulatora, a to vašem poslovanju na duže staze nikako neće pomoći. I znajte sledeće – iskrenost prema klijentu se ne ogleda samo u tome što ćete mu obećati realan kvalitet koji možete da pružite, već i u tome što se morate truditi da se uvek držite obećanog roka i u tome da nikada ne smete davati lažne odgovore na pitanja koja vam postavlja klijent.

         • Posvetite dovoljno vremena vašem klijentu kako biste mu što jasnije predstavili potrebne činjenice
         Ne dozvolite da komunikacija između klijenata i vas počiva na pretpostavkama! Danas se komunikacija između saradnika uglavnom svodi na razmenjivanje mejlova. Nedostatak direktne komunikacije često dovodi do uzajamnog nerazumevanje između dve ličnosti. Upravo zbog toga, ako niste u mogućnosti da se fizički sretnete sa svojim klijentom, trudite se da u svojim mejlovima i telefonskim razgovorima budete što precizniji i konkretniji. Ponavljajte ono što ste rekli, koristite se primerima, pazite na instrukcije koje dobijate od klijenta i pre svakog razgovora (ili pisanja mejla) napravite listu svega onoga što biste hteli da raspravite sa klijentom. Izražavajte se na najjednostavniji način, jer tako će klijent najbolje shvatiti ono što želite da mu saopštite. Ukoliko sa klijentom možete da ostvarite lični kontakt i uspete da zakažete sastanak sa njim, trudite se da budete što poslovniji, jasniji i koncizniji. Ne zaboravite da je način na koji prezentujete kvalitet vašeg rada ono što je bitno i usredsredite se na to. Nemojte se previše truditi da šarmirate vašeg klijenta, bilo da je on sadašnja ili potencijalna mušterija, jer takav trud često može ostati bez efekta. Naravno da trebate da budete što prijatniji i elokventni, ali ne dozvolite da takav odnos preraste na neki lični nivo. Vaš klijent je vaš poslovni saradnik i u komunikaciji sa njim vi treba da se postavite kao profesionalac.

         • Razgovarajte preko telefona!
         Komunicirnje preko telefona definitivno se može opisati kao najbezbedniji i najefikasniji način komunikacije u svakom biznisu. Ako odnos sa klijentom vršite isključivo putem mejlova, često može doći do raznih problema. Iako deluje najjednostavnije, ovakav vid komuniciranja nije najpreporučljiviji. Neredak je slučaj da, ukoliko se dijalog vrši pisanim putem, neke bitne stvari ostanu nedorečene. Isto tako, postoji rizik nesporazumevanja između dve strane. S druge strane, lična (face to face) komunikaacija sa klijentom nije uvek najsrećnija kombinacija. Postoje različiti razlozi zbog kojih dolazi do nezgodnih situacija prilikom ličnih razgovora. To mogu biti trema (bilo mušterijina ili vaša), napetost, mesto i vreme održavanja susreta, činjenica da neko od vas nikada nije bio dobar u komunikaciji sa drugim ljudima i da su neki freelanceri vrlo introvertne osobe, kao i veliki broj drugih faktora. Komunikacija putem telefona se može smatrati nekom vrstom kompromisa. Kao prvo, postoji veliki broj ljudi, samim tim i klijenata (naročito onih starijih) koji preferiraju da razgovore vrše putem telefona. Zatim, nesporazumi se mnogo brže i lakše mogu otkloniti preko telefona, a bitna činjenica je i to da se telefonski razgovori smatraju mnogo konkretnijim i „humanijim“ od konstantnog razmenjivanja mejlova. Realno gledano, samo upoznavanje sa nečijim glasom nam daje više pouzdanja u tu osobu, i to je ono što telefonsku komunikaciju daje veliku prednost u odnosu na puko razmenjivanje mejlova. Bitno je napomenuti i to da ukoliko ste fizički udaljeni od osobe za koju radite i ako niste u mogićnosti da iz nekog razloga ostvarite lični kontakt sa vašim klijentom, komunikacija putem telefona vam predstavlja najbolji izbor. Tim putem vi najbrže i najlakše možete doći do vašeg klijenta, a sigurno ste i vi na taj način najdostupniji. Zbog svih pomenutih razloga, telefonski razgovori ostaju nezamenljivi u svakom pogledu.

         Sve u svemu, imajte na umu da način komuniciranja između vas i vašeg klijenta predstavlja upravo vezu koju gradite sa njim. Ne zaboravite da u nekim slučajevima, ona može prerasti i u stalan radni odnos. Iako ovaj segment poslovanja neki freelanceri ne doživljavaju kao naročito bitan (to se najčešće dešava ukoliko žele da se maksimalno usredsrede isključivo na kvalitet rada), ipak imajte na umu da je prvi utisak koji ostavljate na klijenta upravo vaš pristup i način na koji se prezentujete.
         Uvek budite dostupni, iskreni i otvoreni za sva pitanja i sugestije od strane klijenta! Učite na tuđim greškama i pokušajte da se pokažete u najboljem svetlu.

         Promocija u freelancingu

         October 4th, 2009

         Marketing i promocija važe za jedne od onih segmenata poslovanja na koje poslodavci uglavnom ne obraćaju dovoljno pažnje. Pri tom se očigledno zaboravlja na činjenicu da one zapravo predstavljaju vezu preduzeća sa klijentima.

         U freelancingu je ovaj problem vrlo čest. S obzirom na prirodu freelance poslovanja, neminovno je da sve poslovne aktivnosti izvršava samo jedna osoba, a kao što smo o tome i ranije  pričali, to često predstavlja problem i uslovljava pojavu zapostavljanja nekih segmenata poslovanja u odnosu na druge.

         U ovom tekstu,  pokušaćemo da vam približimo ulogu promocije kao jedne od glavnih komponenti u poslovanju svakog preduzeća ili freelancing biznisa.

         Promocija

         • Može se definisati  kao tržišno komuniciranje koje predstavlja sve aktivnosti koje imaju za cilj da olakšaju i ubrzaju PRIHVATANJE PROIZVODA ili usluga od strane kupca.
         • Osnovna uloga promocije kao instrumenta u marketingu se ispoljava u obezbeđivanju odgovarajućeg nivoa tražnje na osnovu STVARANJA POZITIVNOG STAVA  prema proizvodima i uslugama.
         • To je oblik MASOVNOG KOMUNICIRANJA između proizvođača i potrošača.

         Osnovne funkcije promocije u poslovanju se ogledaju u uticaju koje ona ima na potrošaće u cilju kupovine određenog proizvoda i to stvaranjem njegovih neopipljivih karakteristika u opipljive (vidljive) i prezentovanjem njegovih opipljivih karakteristika na različite načine. Pored toga, kao osnovne funkcije svake promocije se može navesti i praćenje očekivanja potrošača u odnosu na proizvod. U tom smislu se podrazumeva kvalitet koji su kupci očekivali od određenog proizvoda pre negi što su ga kupili i osećanje nezadovoljstva ili zadovoljstva posle kupovine i probe istog proizvoda.

         Vrlo bitnu ulogu u promociji ima i usmena propaganda kao vid promocije koju sam freelancer ne može da kontroliše, već ona podrazumeva usmenu razmenu iskustva potrošača koji su probali određeni proizvod. Ukoliko loše obavite posao sa jednim klijentom, budite spremni na to da će se informacija o tome raširiti vrlo brzo i zato budite vrlo pažljivi u vezi sa tim kakav imidž pružate kako ne biste došli na loš glas  u krugu onih klijenata koji vam mogu predstavljati potencijalne kupce i ciljno tržište.

         Promocija se sastoji od širokog spektra različitih aktivnost koje služe istom cilju – privlačenja pažnje potencijalnih kupaca i pozitivan uticaj na njih prilikom kupovine određenog proizvoda.

         Promocija zapravo ima veliku ulogu u procesu donošenja odluke o kupovini nekog poizvoda i posebno je izražena u fazi odlučivanja potencijalnih potrošača o kupovini. Na složenost donošenja odluke o kupovini nekog proizvoda utiče više faktora, a najizraženiji od njih su:

         • heterogenost ponude na tržištu,
         • rizik i nesigurnost koju donosi svaka kupovina (naročito ako govorimo proizvodima visoke vrednosti, koji ne mogu da se isprobaju, ne mogu da se menjaju ili su klijentima veoma bitni)
         • strah od finansijskih posledica koje mogu da zadese kupca
         • proces planiranja kupovine i planiranja korišćenja svakog proizvoda nekim kupcima jednostavno nije privalačan i nisu spremni na takvo zalaganje
         • čest je slučaj da neke relevantne informacije vezane za proizvod nisu dostupne kupcu, za dostupnost informacija prvenstveno je odgovoran sam freelancer ili osoba koja radi u sektoru marketinga i čiji je posao da pruži informacije o proizvodu i firmi svim zainteresovanim licima

         Potrebno je napomenuti da upravo ovi faktori mogu da odvrate potencijalne mušterije od kupovine određenog proizvoda, tako da na njih treba gledati kao na kritične tačke prodaje proizvoda i da prilikom procesa promocije na njih treba obratiti posebnu pažnju.

         Prilikom definisanja sadržaja promotivnih aktivnosti posebno treba voditi računa o heterogenosti auditorijuma i  njihove  podele u heterogene grupe.

         Faze oblikovanja programa promo aktivnosti:

         1. analiza situacije
         2. izbor ciljnih segmenata na tržištu
         3. definisanje ciljeva i strategije
         4. utvrđivanje ukupnog promotivnog budžeta
         5. definisanje promotivnog miksa
         6. kreiranje poruke koja treba da se prenese potrošačima
         7. izbor kanala komunikacije
         8. utvrđivanje efikasnosti promotivnih aktivnosti

         Ove faze služe kao osnova za dalje kombinovanje instrumenata marketing miksa, a rekli smo da su to, pored promocije, još i proizvod, njegova cena i kanali prodaje.

         Obim i struktura promo aktivnosti u turizmu bitno zavise od veličine uloge i značaja preduzeća, odnosno značaja biznisa koji vodi određeni freelancer. Formulisanje osnovnog pristupa vođenja promotivnih aktivnosti podrazumeva davanje preciznih odgovora na razna pitanja.

         Samim tim, razlikuju se posebni oblici i vrste promocije.

         1. Poslovna propaganda

         Propaganda je jedan od instrumenata poslovne politike za ostvarivanje definisanih ciljeva.

         Osnovni ciljevi svake propagande su:

         • činjenje jednog neopipljivog proizvoda opipljivim
         • obećanje koristi koja može biti ostvarena
         • diferenciranje proizvoda u odnosu na konkurenciju
         • uticaj na zaposlene
         • ostvarivanje efekta kroz „usmenu propagandu“

         Propaganda se može vršiti putem različitih sredstava. Sredstva taktičke propagande predstavljaju NAČIN  na koji seinformacije  prenose na potencijalne potrošače. Ta sredstva mogu biri grafička, oglasna, projekciona (tj. ekranska) itd.

         2. Odnosi sa javnošću

         Odnose sa javnošću (ili sektor marketinga koji se u poslednje vreme popularnije naziva samo PR, što je izvedeno iz engleskog termina „ Public Relations“) predstavlja komuniciranje sa internom i eksternom javnošću preko stvaralaca javnog mnjenja (novinarima) ili posrednika u prodaji određenog proizvoda. Ovaj posao vrše agenti za odnose sa javnošću i oni direktno utiču na stvaranje opšte slike o proizvodu ili  firme koju prezentuju. Njihov osnovni zadatak je pružanje istinitih informacija širokom auditorijomu i da to čine dovoljno često kako bi na što efikasniji način skrenuli pažnju javnosti na proizvode koju jedan freelancer ili firma pružaju.

         Osnovni cilj odnosa sa javnošću je ostvarivanje publiciteta! Naravno, ovakav način promocije ne podrazumeva samo velike firme koje  su u mogućnosti da obezbede poseban sektor koji bi se bavio odnosima sa javnošću, već i one freelancere koji su kvalitetnim poslovanjem sebi obezbedili plasman na tržištu.

         Tipični oblici odnosa sa javnošću su ostvarivanje veze sa stvaraocima javnog mnjenja, konferencije za štampu  i individualni kontakti sa pojedincima

         3. Unapređenje prodaje

         To je oblik promotivnih aktivnosti usmeren ka postizanju kratkoročnih ciljeva tj. ka postizanju  prodaje određenog proizvoda. Osnovne karakteristike unapređenja prodaje su njegov kratkoročni karakter, postizanje brze akcije, kao i neposredni i lako merljivi efekti prodaje.

         Unapređenje prodaje može biti usmereno ka potrošačima, posrednicima u kanalima prodaje i ka prodajnom osoblju ili samom freelanceru (što se dešava samo u posebnim situacijama). Poseban oblik unapređenja prodaje je učešće na sajmovima.

         4. Lična prodaja

         Lična prodaja obuhvata direktnu i usmenu prezentaciju potencijalnom kupcu putem razgovora. Postoje različiti vidovi lične prodaje, a to su: prodajne prezentacije, prodajni susreti i podsticajni programi

         Finansiranje promo aktivnosti

         To je posebna aktivnost u promotivnom procesu i ono zapravo predstavlja proces utvrđivanja troškova promocije. Ono podrazumeva:

         1. utvrđivanje ukupnih troškova promotivnih aktivnosti za duži period

         2. raspodelu troškova promotivnih aktivnosti na kraće periode

         3. utvrđivanje troškova promotivnih aktivnosti  za pojedina tržišta

         4. određivanje troškova promotivnih aktivnosti za pojedine poslove

         Postoje posebne metode za utvrđivanje ovih troškova i bitno je napomenuti to da je za određene poslove, uz korišćenje resursa predviđenih za promociju,  neophodno i finansiranje iz dodatnoh izvora. Ipak, to je rizik koji će svaki poslodavac jednom prilikom morati da preuzme, a što se  u najvećem broju slučajeva može pokazati kao vrlo isplatljiv postupak.